EKSKLUZIVNO DONOSIMO: Kamgrad, najveća hrvatska građevinska tvrtka, kupuje Vodoprivredu Zagorje

KAMENSKI: Vjerujem da ćemo preuzeti do polovice godine, a plan je razvijati, zapošljavati te unaprijediti i proširiti poslovanje tvrtke

Objavljeno: 06.02.2021. Alen Brodar

Tvrtku Vodoprivreda Zagorje d.o.o., koja ima sjedište u Klanjcu, a pogon u Kupljenovom, kupuje najveća građevinska tvrtka u RH, Kamgrad uspješnog zagorskog poduzetnika Dragutina Kamenskog.

Potvrdio nam je to direktor Vodoprivrede Božidar Hitrec, rekavši da je proces prodaje u tijeku, da su o tome obaviješteni udioničari u vlasništvu kojih ima 40-ak te radnici, kojih ima stotinjak.

Nove mogućnosti

– U svakom takvom postupku kod dijela radnika pojavi se bojazan od gubitka radnog mjesta, međutim, mi ćemo i dalje raditi svoj posao i sve će biti OK. Gledamo to kao nadogradnju, zapravo kao mogućnost odlične sinergije, budući da se Kamgrad gotovo ne bavi niskogradnjom te će nam se uz pomoć njih otvarati nove mogućnosti. Ipak govorimo o najuspješnijoj građevinskoj tvrtki u Hrvatskoj, a već nam se zbog toga i otvaraju neki novi poslovi – kazao nam je Hitrec.

Objasnio je da se za prodaju odlučilo jer su prepoznati neki rizici, budući da je Vodoprivreda trenutno 90 posto ‘naslonjena’ na samo jednog naručitelja – Hrvatske vode.

– Vidite i sami kakva je trenutna situacija u hrvatskom gospodarstvu. Neka se dogodi malo jači poremećaj u naplati i moglo bi nam biti ‘gusto’ do kraja godine, a ovime dobivamo nekakvu sigurnost, ipak se radi o strateškom partneru koji godišnje ima više od milijardu kuna prihoda – objasnio je Hitrec, a na naš upit za koliko će se Vodoprivreda Zagorje prodati, kazao je kako se radi o poslovnoj tajni.

Da Kamgrad kupuje Vodoprivredu Zagorje, potvrdio nam je i vlasnik Dragutin Kamenski.

– Mi smo sagledali tu tvrtku i uvidjeli da ima prostora za razvoj te smo procijenili da bismo udruženi imali pozitivan sinergijski učinak. Okvirni ugovor je potpisan, a ovisi o odluci vlasnika kada bismo mogli preuzeti Vodoprivredu, no vjerujem da će sve biti riješeno do polovice ove godine – kazao nam je Kamenski te dodao:

– Plan je razvijati, unaprijediti i proširiti poslovanje tvrtke te implementirati naše procese u nju – rekao je.

Na naš upit trebaju li radnici strahovati od promjene vlasničke strukture i ‘novog gazde’, rekao nam je da za to nemaju nikakvog razloga.

Plan razvoja

– Pa mi zapošljavamo, a ne da bismo još otpuštali, naprotiv. U skladu s učinkom, imat ćemo i nova zapošljavanja. Mi ćemo rado, ako nas pozovu, radnicima prezentirati naš plan razvoja – kazao je Kamenski.

Upitali smo ga i hoće li nastaviti poslovanje s Hrvatskim vodama, što je potvrdio.

– Zadržat ćemo taj poslovni odnos, ali ćemo i proširiti poslovanje. Želja nam je da Vodoprivreda Zagorje postane jedan od vodećih poslovnih subjekata na ovom području – zaključio je Kamenski. Inače, Kamgrad je najveća domaća građevinska tvrtka. Zapošljavaju 800-tinjak radnika, a 2019. godinu okončali su s 1,1 milijardu kuna prihoda i 67,4 milijuna kuna dobiti. Najznačajnije poslovne prihode u 2019. donijeli su im izgradnja rotora u Zagrebu, logističkog centra Gebrüder Weissa u Svetoj Nedelji, hotela Park u Rovinju te rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split. Vodoprivreda Zagorje pak je tvrtka koja se brine o vodotocima i kanalima na području Krapinsko – zagorske i jednom dijelu Zagrebačke županije. Područje njezinog današnjeg djelovanja vezano je za sliv Krapine i dio sliva Sutle u Republici Hrvatskoj. U 2019. godini imali su 32,1 milijuna kuna prihoda te nešto manje od 360.000 kuna dobiti. Imali su zaposleno 112 radnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba