Tijekom 2020. godine u resor zdravstva, socijalne politike, branitelja, civilnog društva i mladih KZŽ uložila 46,8 milijuna kuna, a ove godine to će biti još 3,5 milijuna kuna više

“Projekt broj jedan je dogradnja Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, vrijedna 284 milijuna kuna. Imamo spremnu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu“

Objavljeno: 05.02.2021. zagorjeinternational

Tijekom 2020. godine u resor zdravstva, socijalne politike, branitelja, civilnog društva i mladih Krapinsko – zagorska županija je uložila 46,8 milijuna kuna, istaknuto je na press konferenciji održanoj u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini.

Od toga je za zdravstvo izdvojeno 40 milijuna kuna, za socijalnu skrb 5,2 milijuna te za udruge i mlade 1,5 milijuna kuna.

– Za zdravstvo  su decentralizirana sredstva iznosila 19 milijuna kuna, a Županija je iz vlastitih sredstava izdvojila još 7,7 milijuna kuna. Zdravstvene ustanove izdvojile su nešto više od 13 milijuna kuna, a pola milijuna došlo je iz ostalih izvora financiranja, prije svega iz EU fondova. Ostvarili smo ono što smo zacrtali, a to je da bez obzira na broj zaraženih, COVID pacijenti budu smješteni u naše zdravstvene ustanove. Za 2021. godinu proračun za ovaj Upravni odjel iznosi 50.288.000 kuna, što je oko 3,5 milijuna kuna više nego u 2020. godini, od toga je za zdravstvo planirano 35.933.000 kuna, socijalnu skrb 11.881.000 kuna te za udruge i mlade 2.473.000 kuna – otkrio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Nova oprema

Njegova zamjenica Jasna Petek spomenula je da je kupljena nova oprema za Opću bolnicu Zabok vrijedna oko 10 milijuna kuna. Što se tiče Doma zdravlja KZŽ, u okviru decentraliziranih sredstava koja su iznosila nešto manje od milijun kuna, kupljena su sanitetska. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice od 3,4 milijuna izdvojila je sredstva za kredit dignut prošle godine za nabavu višeslojnog CT uređaja i digitalnog mamografskog uređaja, ali znatna su sredstva od 1,5 milijun kuna osigurana za digitalni RTG uređaj i dezitometar te rekonstrukciju kupaonica u bolesničkim sobama te za računalnu opremu i informatički sustav. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice koristila je sredstva u iznosu malo većem od dva milijuna kuna, jednako tako za otplatu kredita namijenjenog za uređenje hidroterapije u zgradi Maksimilijan, ali i za uređenje vanjskih bazena. Zavod za hitnu medicinu u decentraliziranim sredstvima participirao je u iznosu 2,2 milijuna kuna, a radilo se o nabavi medicinske opreme.

– Nadstandard u našim zdravstvenim ustanovama osigurava se iz vlastitih sredstava proračuna KZŽ u iznosu od 7,6 milijuna kuna. Što se tiče same opreme za zdravstvene ustanove koja je bila namijenjena suzbijanju pandemije, preko 2,5 milijuna kuna osigurano je za medicinsku opremu u tu svrhu. Tako smo OB Zabok nabavili pet respiratora, sedam monitora za praćenje vitalnih funkcija, te osam uređaja za terapiju kisikom. U našim specijalnim bolnicama formirali su se COVID odjeli na kojima je trebalo napraviti preduvjete za prijem pacijenata. Za Zavod za hitnu medicinu nabavljeni su antigenski testovi, 1000 komada i pojavila se potreba nabaviti aparat za hemokulturu Zavodu za javno zdravstvo – rekla je Petek.

Osvrnula se i na projekt dogradnje bolnice u Krapinskim Toplicama.

– Izrađena je projektno – tehnička dokumentacija i dobivena je građevinska dozvola. Ukupna vrijednost projekta je oko 260 milijuna kuna, a projektna dokumentacija u iznosu od dva milijuna kuna financirana je s jednim milijunom kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, dok su ostatak bila naša vlastita sredstva. Tu je i projekt dogradnje Specijalne bolnice Stubičke Toplice, bazena i bazenskih kompleksa. Prva faza podrazumijeva izgradnju vanjskog bazena u vrijednosti 24 milijuna kuna, a u tijeku je izrada projektno – tehničke dokumentacije za drugu fazu, koja je vrijedna oko 175 milijuna kuna – rekla je Petek.

Rana intervencija

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug kao najveće uspjehe u prošloj godini istaknula je uvođenje dvije važnih socijalnih usluga koje do sada nisu postojale – početak rada kabineta rane intervencije pri Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice te otvaranje kuće za žrtve nasilja u obitelji.

Župan Kolar se osvrnuo i na kapitalne projekte. – Projekt dogradnje bolnice u Krapinskim Toplicama je na prvom mjestu. Dogradnja bi koštala 284 milijuna kuna, to je naš strateški broj jedan projekt za kojeg imamo tri mogućnosti financiranja: novu financijsku omotnicu, mehanizam za oporavak i otpornost te razvojni sporazum kojeg konačno pripremamo s Vladom RH i apsolutno sam uvjeren da ćemo iz jedne od ove tri opcije financirati i realizirati taj strateški projekt. Na drugom mjestu je Znanstveno edukacijski zabavni centar ZEZ, zatim dogradnja Specijalne bolnice Stubičke Toplice, gdje se prva faza, izgradnja vanjskog bazena, već provodi, a ukupna investicija je vrijedna 173 milijuna kuna. Četvrti projekt je opremanje bolnice Zabok dodatnom medicinskom opremom i klimatizacija cjelokupnog sustava – otkrio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba