Diljem zemlje održana tradicionalna 'Noć muzeja', koja je zbog trenutne epidemiološke situaciju većinu svog sadržaja prezentirala online

“Zadaće muzeja u uvjetima kriza” – prigodan program u Muzeju grada Pregrade

Objavljeno: 01.02.2021. AB

U petak je diljem zemlje održana tradicionalna manifestacija Noć muzeja, koja je zbog trenutne epidemiološke situaciju većinu svog sadržaja prezentirala u digitalnom obliku online. Muzeji Hrvatskog zagorja i drugi čuvari kulturne baštine s područja Krapinsko -zagorske županije su i ove godine pripremili bogati program koji su posjetitelji mogli pratiti na njihovim internetskim stranicama ili u nekim slučajevima i u samim ustanovama, poštivajući sve važeće epidemiološke mjere.

U Krapinsko-zagorskoj županiji je 16. Noć muzeja održana u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću, Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini, Muzeju Staro selo Kumrovec, Muzeju grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina, Muzeju Radboa u Radoboju, Velikoj Galeriji grada Zaboka, Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru te Pučkom otvorenom učilištu i Galeriji grada Krapine.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek prisustvovala je programu Noći muzeja u Velikoj galeriji grada Zaboka, gdje je na reprezentativnoj izložbi objedinjeno likovno stvaralaštvo učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije. Izložba je održana u sklopu projekta LET u likovnom stvaralaštvu djece i mladih, koji je prilagođen „novom normalnom“ te je stoga i izložba uz digitalne projektice učeničkih radova u samoj galeriji, prikazana i online. 

U Muzeju grada Pregrade ovogodišnji program održao se na prigodnu temu – “Zadaće muzeja u uvjetima kriza”, a osim mrežnog obilježavanja, kakav se prakticira širom Hrvatske, posjetiteljima je u Pregradi bio omogućen i fizički pristup muzeju. Kao dio programa Noći muzeja ’21, Muzej grada Pregrade organizirao je kviz znanja “Pregrada kroz prošlost” na platformi Kahoot. Kviz je trajao od ponedjeljka, 25. siječnja do petka, kada je održana i sama manifestacija, a sudjelovalo je ukupno 100 sudionika, koliko je bio i maksimalan broj. Svi sudionici pokazali su zavidno znanje o povijesti Pregrade, a najboljih petero osvojilo je vrijedne nagrade. U popodnevnim i večernjim satima posjetitelji su obišli muzejske zbirke uz stručno vodstvo, a onima koji nisu mogli posjetiti muzej, bila je omogućena virtualna 3D šetnja kroz numizmatičku, rudarsku i ljekarničku zbirku koje čine stalni postav pregradskog muzeja.

– U skladu s očekivanim, posjetitelji su u manjem broju fizički posjetili naš muzej, ali je zato više od 1500 posjetitelja bilo s nama kroz različite digitalne kanale – istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Pregrade dr. sc. Davor Špoljar.

Noć muzeja u Pregradi posjetio je i gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je ujedno obišao nedavno dovršene radove u sklopu projekta prilagodbe pristupa zgradi muzeja i knjižnice osobama s invaliditetom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter