Otvoren je novoizgrađeni dječji vrtić u Svetom Križu Začretju

“Samo zajedničkim snagama mogu se realizirati veliki ciljevi i projekti kao što je ovaj – napravili smo jedan lijepi posao koji će ostati budućim naraštajima Svetokrišćana”

Objavljeno: 29.01.2021. Alen Brodar

Spajanjem puzzli, koje složene predstavljaju vizualni identitet novog vrtića, dječja načelnica Svetog Križa Začretja Tihana Vorih i njezin zamjenik Gabrijel Jurman, kao predstavnici djece koja zbog epidemioloških mjera nisu mogla nazočiti otvorenju, zajedno s načelnikom Markom Kosom, županom Željkom Kolarom i njegovim zamjenicima Jasnom Petek i Anđelkom Ferek – Jambrek, simbolično je otvoren novoizgrađeni, dugo očekivani vrtić. U njega će već počevši od ponedjeljka useliti mališani iz privremene Ustrojstvene jedinice koja je djelovala u sklopu i u prostorima Osnovne škole. Slaganjem puzzli, rekao je načelnik Kos, simbolično je pokazano da se samo zajedničkim snagama mogu realizirati veliki ciljevi i projekti kao što je ovaj.

EU sredstva

– Počeli smo skromno, no s puno entuzijazma. Vrtić je dosad funkcionirao kao ustrojstvena jedinica OŠ Sveti Križ Začretje te smo se dugi niz godina borili sa skromnim prostorima, a istovremeno, hvala Bogu, velikim interesom za boravkom djece u našem vrtiću. O ovome se govori godinama, o novoj zgradi i novim mogućnostima za male Svetokrišćane. Prije nekoliko godina napravljeni su prvi projekti te su kandidirani na nekoliko EU fondova, no nažalost nisu svaki puta prošli. Tek 2016. godine na natječaju iz mjere 7.4.1. ruralnog razvoja projekt je prošao. Vrijednost cijelog projekta je 14,4 milijuna kuna, od čega EU daje svoj maksimum od 7,4 milijuna kuna. Prije nepunih godinu dana počeli su radovi, a s današnjim danom dobili smo mogućnost upisa djece i dvije prve skupine  koje su prebačene iz starih prostora, od ponedjeljka kreću u novi vrtić. Očekujemo u vrtiću ukupno 96 djece u pet odgojno – obrazovnih skupina, od kojih se jedna odnosi na jaslice. Jaslička grupa, koju po prvi puta imamo u Svetom Križu Začretju, kreće s radom od 1. ožujka. Zgrada je napravljena po najmodernijim standardima, tako da danas – sutra može primiti više djece. Mi smo napravili i anketu među roditeljima, koji su izrazili želju da se s upisima krene što prije te se nadam da će vrtić od 1. ožujka krenuti raditi punim kapacitetom, a da će od travnja imati i igralište. Također, vjerujemo da će natalitet Svetog Križa Začretja, koji je i inače dobar, biti još bolji te da ćemo morati ići u proširenje vrtića. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu, mislim da smo napravili jedan lijepi posao koji će ostati budućim naraštajima u Svetom Križu Začretju – zaključio je Kos.

Martina Jakuš, magistra ranog i predškolskog odgoja, u svetokriškom je vrtiću provela 13 godina te se prijavila na natječaj za ravnateljicu nove ustanove.

– Vrtić je sagrađen par stotinjak metara od osnovne škole i trga, omeđen je velikim dvorištem, ima preko tisuću kvadratnih metara unutarnjeg i preko 3000 kvadrata vanjskog prostora. Prije svega smo zadovoljni jer je osnivač prepoznao potrebu stanovnika ove općine i napravio prekrasan prostor, a na nama ostalima je da socijalni i interakcijski dio odradimo s djecom od ponedjeljka – kazala je ravnateljica Jakuš, a na upit misli li da će uskoro trebati proširenje vrtića, što je inače i predviđeno, kazala je da će se prije svega osluškivati potrebe stanovnika u općini, ali i u okolici.

– Drago mi je da je ostavljena ta mogućnost proširenja i ako će biti potrebno, ići ćemo u to barem za još dvije obrazovne skupine – zaključila je Jakuš.

“To će biti prekretnica”

Dosadašnja voditeljica ustrojstvene jedinice vrtića Sveti Križ Začretje Tatjana Tušek također je istaknula zadovoljstvo novim vrtićem, pogotovo njegovom veličinom.

– Naš stari vrtić je bio u skučenom prostoru, a djece je sve više i potreba je sve više. Mi smo boravili u prostoru od 116 kvadratnih metara, a kao što vidite, to je sada puno više, u njemu će se djeca moći slobodnije razvijati. Mislim da će ovaj naš novi dječji vrtić biti prekretnica u svemu, pogotovo u daljnjem psihosocijalnom osnaživanju djece – kazala je Tušek.

Okupljenima se obratio i Božidar Kučko, ravnatelj Osnovne škole u čijim je prostorima dosad djelovao vrtić.

– Starija kćerka mi je rekla, tata, puno toga treba reći. Ja bih svojih nekoliko riječi vezao uz riječ konačno. Prvo, konačno se pojavila ekipa, tu mislim na Općinsko vijeće, predvođeno mladim, nadobudnim, ambicioznim i tvrdoglavim u pozitivnom smislu, načelnikom Kosom, koja se uhvatila u koštac s izazovom izgradnje ovog novog vrtića, s ne malim novcima. Dakle prva faza vrtića je konačno gotova. Drugo, naša općina konačno u punom smisli riječi zaslužuje naziv Općina prijatelj djece. Sad je Općina prijatelj djece s adekvatnim prostorom za svu djecu. Treće, konačno možemo iz glavnog projekta maknuti Osnovnu školu Sveti Križ Začretje gdje je u ugovoru pisalo “Škola je koncipirana za rad 950 učenika u dvije smjene,  a privremeno će se jedna učionica koristiti za rad dječjeg vrtića”. Ovo privremeno je do danas trajalo 45 godina. Konačno je i ovo privremeno gotovo. Zadnje konačno je da jedva čekam da se u istom sastavu nađemo ovdje i kažemo – konačno je gotova i druga faza izgradnje dječjeg vrtića. Što se tiče osoblja, nove ravnateljice, odgajatelja, novog – starog osoblja, želim im puno uspjeha i sreće u radu i mogu samo poručiti da na prostore škole, pogotovo vanjskog prostora, budući da još nema igrališta, mogu računati – zaključio je ravnatelj, dok je o samoj zgradi govorio njegov imenjak, arhitekt Božidar Gorički.

 Djeca posve sigurna

– Kada se malo okrenete, onda zapravo vidite jedno vrlo interesantno mjesto gdje je ovaj vrtić nastao –   na spoju jedne stare, gotovo barokne arhitekture dvorca i njegovih pratećih objekata i novog dijela Začretja koji završava s jednim od najboljih ostvarenja na području škola u Hrvatskoj, a to je Osnovna škola koju su projektirali Kožarić i Odak, koja se još uvijek vodi kao najbolja škola u razdoblju moderne napravljena u Hrvatskoj. Osim prostora za boravak djece, unutar objekta uređena je kuhinja opremljena najmodernijim kuhinjskim pomagalima, strojarnica, prostor za pohranu, pranje i glačanje rublja, uredski prostori, spremišta rekvizita i drugi popratni sadržaji. Svi prostori su namješteni, a nabavljen je i namještaj te igračke za djecu. Zgrada u potpunosti odgovara svim seizmičkim propisima, dakle čak za 2-3 stupnja jače od onoga što smo doživjeli, a u isto je vrijeme izvanredno termički izolirana – jednostavno, u njoj će djeca biti sigurna za sva vremena. Nadam se da će djeca u vrtiću početi svoj razvoj, gledajući na život drugačijim očima, i da će zapravo stvoriti pogled na život koji će ih u budućnosti oplemeniti i učiniti boljima – kazao je Gorički.

Krapinsko – zagorski župan Kolar pak je najavio mogućnost dogradnje škole.

– Nama se sada, nakon preseljenja vrtića u nove prostore, otvara mogućnost da u osnovnoj školi kroz određeno vrijeme uvedemo jednu smjenu. Naravno, za to će nam trebati jedna mala dogradnja škole od jedne ili dvije učionice, a to ćemo projektirati već ovih dana – najavio je župan Kolar te dodao da je u tijeku i projektiranje sportske dvorane te da bi krajem ožujka ili početkom travnja mogla biti spremna i građevinska dozvola. Župan je rekao i kako se nada da će tete, djece, ali i njihovi roditelji biti zadovoljni novim prostorom, a u ime Županije, uručio je vrtiću paket igračaka na poklon.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba