Očekuje nas promjenjivo vrijeme uz povremene oborine

POLICIJA UPOZORAVA VOZAČE: Ovog vikenda kolnik bio mogao biti vlažan i sklizak

Objavljeno: 29.01.2021. zagorjeinternational

Za vikend se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme uz povremene oborine. Temperatura zraka bit će u porastu.
U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima, upozoravaju iz Policijske uprave krapinsko – zagorske.

Također, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze.
Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravaju vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Podsjećamo, kako je na velikom broju, autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenoga 2020. do 15. travnja 2021. godine, a sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 121/20). Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na ostalim cestama, obaveza korištenja zimske opreme je kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba