Očekuju da će ovim pilot projektom ove godine uštedjeti 700 tona soli i 4,9 milijuna litara vode

ZBOGOM SOLI NA CESTAMA: Nijemci osmislili novi način odleđivanja prometnica zimi

Objavljeno: 28.01.2021. zagorjeinternational

Cestarska služba u bavarskom Dingolfingu, umjesto klasične soli, koristi vodu od krastavaca kako bi ceste bile sigurne zimi. Radi se o pilot programu koji u Bavarskoj traje već godinu dana i funkcionira s odličnim uspjehom, piše HAK Revija.  

Otpadne vode koje nastaju kao produkt proizvodnje kiselih krastavaca proizvođača delikatesnih proizvoda Develey, sada zamjenjuju klasičnu sol za odleđivanje cesta. Naime, voda od krastavaca koja sadrži sol do sada se zbrinjavala putem kanalizacijskog sustava, a sada se ona u posebnom pogonu tretira, čisti i dostavlja cestarima kao salamura. Voda od krastavaca dovoljna je za opskrbu skladišta za održavanje autocesta u krugu od 85 kilometara od Dingolfinga tijekom cijele zimske sezone. Naime, sol je ogroman teret za okoliš. Bavarsko Ministarstvo za stanovanje, gradnju i promet očekuje da će ovim pilot projektom ove godine uštedjeti 700 tona soli i 4,9 milijuna litara vode. Proizvođač krastavaca, pak, mora uložiti mnogo manje novca u pročišćavanje otpadnih voda.

Najnovije po kategorijama

Uspješno provedeni programi obrazovanja stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

ZAHVALJUJUĆI UČILIŠTU "PIRAMIDA ZNANJA" I PARTNERIMA, 59 POLAZNIKA IZ RANJIVE SKUPINE NEZAPOSLENIH OSOBA DOBILO JE NOVU PRILIKU: Održana završna konferencija projekta "Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu"

Uspješno provedeni programi obrazovanja stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

Objavljeno: 22.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter