HNS PREDLAŽE POSTUPNO UKIDANJE ČLANARINE U HGK:

STJEPAN ČURAJ: Ako je članarina mjesečno i pet kuna, poduzetnik mora znati što dobiva za tih pet kuna!

Objavljeno: 28.01.2021. zagorjeinternational

Održivi model funkcioniranja Hrvatske gospodarske komore, kojeg predlaže Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati,  predstavili su na konferenciji za medije saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar, predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj i glavni koordinator Središnjeg odbora za gospodarstvo HNS-a  Ivan Herak.

Istaknuto je kako su zahvaljujući inicijativi aktualnog saborskog zastupnika i bivšeg ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara, strukovne komore u graditeljstvu već smanjile namete, stoga ovaj prijedlog predstavlja kontinuitet HNS-ovih reformskih politika.

Neodrživo i zastarjelo

Trenutni model funkcioniranja HGK, Hrvatska narodna stranka smatra dugoročno neodrživim i zastarjelim, budući da Gospodarska komora ne prati trendove tržišne ekonomije, a većinu svog prihoda ne temelji na prodaji vlastitih usluga i proizvoda već na ubiranju obvezne članarine. S druge strane,  postojanje Gospodarske komore HNS ne dovodi u pitanje, no smatraju da je potrebno uvesti reda u ovu instituciju, provesti temeljitu reformu Komore, administrativno je rasteretiti i prilagoditi potrebama modernog  gospodarstva. 

– Stava smo da se može postići održiv model u kojem će gospodarstvenici znati što plaćaju i što dobivaju za svoj uloženi novac. Ako je članarina mjesečno i pet kuna poduzetnik mora znati što dobiva za tih  pet kuna – istaknuo je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj te pojasnio:

Slovenski primjer

– Prijedlog HNS-a je da se smanjenje iznosa članarine uvodi postupno do njenog potpunog ukidanja i to na način da se članarina u prvoj godini smanji za 50 posto, u drugoj za još 50posto te da se u trećoj godini u potpunosti ukine. Istovremeno taj period HGK treba iskoristiti za razvoj  paketa proizvoda i usluga kojima će konkurirati na tržištu i na temelju njihove prodaje ostvarivati prihode – predlaže predsjednik HNS-a.

Kao primjer dobre prakse istaknuta je slovenska gospodarska komora, koja je organizirana na dobrovoljnoj bazi i sa svega stotinjak zaposlenih, tvrde, odlično posluje. Ovaj prijedlog, zaključeno je, nastavak je HNS-ovih napora da se domaće gospodarstvo rastereti nepotrebnih nameta, da se sreže suvišna birokracija, a javna uprava učini efikasnijim servisom u službi građana.

Najnovije po kategorijama

OD 23. LIPNJA: Pješaci će moći prolaziti nadvožnjakom, teretni promet preusmjerit će se novoizvedenom dionicom spojne ceste, a evo koji su obilazni pravci za ostala vozila

GRAĐANI SE MOLE ZA RAZUMIJEVANJE: Zbog radova na spojnoj cesti Zabok – Krapina, idući tjedan se za sav motorni promet zatvara nadvožnjak Lepajci

OD 23. LIPNJA: Pješaci će moći prolaziti nadvožnjakom, teretni promet preusmjerit će se novoizvedenom dionicom spojne ceste, a evo koji su obilazni pravci za ostala vozila

Objavljeno: 18.06.2021. AB
“Za vrijeme pandemije dobar dio gospodarstva nije mogao disati punim plućima – dobro je iskoristiti ovakve prilike, da damo mogućnost izlagačima da se predstave i da nešto prihoduju“
BRAVO! Zlatarski mališani tijekom cijele su školske godine pomagali napuštenim životinjama – prikupljali donacije, a neki su čak i volontirali u Skloništu “Luč Zagorja”

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter