Profesor s Veterinarskog fakulteta pomogao je bivšim studenticama koje su optužile jednog njegovog kolegu za seksualno uznemiravanje

“Ima puno konkretnih dokaza. Vjerujem da je tim studenticama to bio pakao”

Objavljeno: 26.01.2021. zagorjeinternational

Tomislav Gomerčić, profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, pomogao je bivšim studenticama s fakulteta koje su optužile jednog njegovog kolegu za seksualno uznemiravanje i podnio prijavu.

– Ima puno i konkretnih dokaza, od diranja, pa čak i skidanja grudnjaka i takvih stvari. Očito je da se hrpa studenata izuzetno neugodno osjećala u njegovom društvu. Vjerujem da je tim studenticama to bio pakao. Bile jesu očito prijave i prije, službene ili neslužbene, očito se znala ta atmosfera – rekao je Gomerčić. Dodao je kako o tome nije ništa znao te mu je neshvatljivo da se ništa nije ranije poduzelo.

Docentica s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Jasna Žmak istaknula je kako je dekanica vidjevši da se dio prijava odnosi na njihov fakultet odlučila otvoriti kanal za prijavu i pozvati ih da prijave takve slučajeve.

– Danas imamo 26 prijava. Važno je da se dogodila ova jedna šira mobilizacija gdje je puno žena odlučilo početi govoriti o tome i mislim da je ovo tek početak jedne priče koja će još dugo trajati – kazala je Žmak.

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan istaknula je da anonimnost prijava može predstavljati veliku prepreku za kazneni progon osumnjičenih osoba jer žrtve moraju dati svoj pristanak da bi takav postupak mogao biti pokrenut.

– Rok je tri mjeseca za davanje takvog pristanka za progon, i to od trenutka kada je djelo počinjeno u odnosu na trenutak saznanja tko je ta osoba počinitelja – objasnila je Drenški Lasan i navela kako je za ovo kazneno djelo kazna dvije godine, a zastara 10 godina.

Psihologinja iz Ženske sobe Marijana Senjak rekla je kako se nasilje odvija u tajnosti, što je još jedan faktor koji pridonosi tome da žrtve osjećaju sram i krivnju, pa teško istupaju i osobama od povjerenja i javno.

– Drugo, kao i većina društava, mi smo i dalje patrijarhalno društvo gdje se žena smatra vlasništvom muškarca i gdje on polaže pravo na nju, i gdje se obrasci koji su naučeni u nekim ranijim desetljećima također zadržavaju i na neki način, u nekim konzervativnim trendovima, i ponavljaju u suvremenom društvu – rekla je Senjak za emisiju u mreži Prvog na HRT-u.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba