PRVI ZAPOVIJEDANI VINOGRADARSKI BLAGDAN: Danas je blagdan svetog Vinka

OVE GODINE BEZ VEĆIH OKUPLJANJA I TAMBURAŠA: Orezati trsje, okititi ga kobasama i špekom, pa zaliti vinom da bi bolje rodilo

Objavljeno: 22.01.2021. zagorjeinternational

Sv. Vinko, čiji se spomendan slavi 22. siječnja, prvi je od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana i slavi  se diljem Hrvatske, gdje god ima vinograda, ali i najmanje brajde. Proslava Vincekova obilježava početak svih radova u vinogradu.
Tako će danas ili tijekom vikenda, svaki pravi vinogradar, ali i onaj tko misli da je takav, otići u vinograd, bez obzira na vremenske, ali i epidemiološke nepogode, jer propisani se obred mora obaviti. Dakako, ipak uz poštivanje epidemioloških mjera. Naime, Vincekovo se ne slavi nasamo, inače, što više ljudi, to bolje. Međutim to će ove godine izostati, ali ne sumnjamo da će gazde vinograda skromno, u uskom krugu najbližih prijatelja s trsa odrezati grančice. Drevni občaj ceremonijala rezidbe obilježava se kićenjem domaćim kobasicama i špekom na trs da bi grožđe izgledalo tako dobro i zdravo. Domaćin će odrezati nekoliko šiba vinove loze i zaliti trsje vinom da bi grožđe bolje rodilo.
Kako kažu vnogradari, odrezane šibe treba staviti u vodu i u toplu prostoriju, a prema broju pupova koji se na njima pojave kroz tri tjedna, moći će se procijeniti kakva će biti rodnost u novoj vinogradarskoj godini.
Inače, vinske su si svece izabrali sami vinogradari, a svaki od njih označava novu fazu rada u vinogradima.
Nakon sv. Vinka, sljedeći je sv. Juraj 23. travnja, zaštitnik svih težačkih poslova poput  okopavanja vinograda, sadnje loznih cjepova, vezanja trsa, čišćenja od korova… Mnogi vinogradari čuvaju grančice trsa do Jurjeva i tad zapale jurjevski krijes. Na Ivanje, blagdan sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja, vinograd se, uoči ljeta, štiti od bolesti, nametnika i nepogoda. Mnogi i danas u trsju zapale blagoslovljene svijeće protiv tuče, škropi se granama protiv bolesti i postavljaju se klopoci i druga zaštita od ptica. Sljedeći svetac, kojeg vinogradari štuju, stiže 29. rujna, sv. Mihovil, zaštitnik vinograda od kradljivaca, štetočina i ptica. Mnogima Miholje znači i početak berbe grožda. Zadnji, ali dugo godina najslavljeniji vinski svetac je sv. Martin biskup, koji se slavi 11. studenog, tri dana poslije njegove smrti. Na Martinje se krsti mlado vino, po propisanom obredu i slavi se jednako veseo kao i Vincekovo. Osim ovih zapovijedanih blagdana, vinogradari u nekim krajevima obilježavaju i sv. Bartola 24. kolovoza, koji označava da se berba bliži i da treba paziti na plodove.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba