RAVNATELJICA DIJANA HRŠAK OTKRIVA

Tri projekta Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ su pred završetkom

Objavljeno: 19.01.2021. zagorjeinternational

Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ, je kazala kako u ožujku završava prekogranični projekt “Veze prirode” koji se provodi u suradnji s još šest hrvatskih i slovenskih partnera. Projekt se bavio ciljnim vrstama i staništima rijeke Sutle i drugih Natura područja. Od aktivnosti vezanih uz projekt preostalo je održavanje radionice za poljoprivrednike, promocija projekta i predaja završnog izvješća.

U travnju bi trebao završiti i kapitalni projekt “Zagorje ABCEDA prirode” kojeg Ustanova provodi sa Zagorskom razvojnom agencijom i KZŽ. Uz to, u Radoboju slijedi i multimedijsko uređenje Centra za prirodu Zagorje.

Do kraja 2021. godine u planu je završetak projekta uređenja planinarsko-poučne staze “Putevima orhideja”. Hršak naglašava kako je za rad Ustanove vrlo važna i izrada planova upravljanja za Natura 2000 područja.

U KZŽ je pet takvih područja za koja će se izrađivati tri plana upravljanja, plan za područje Strahinjščice i vršni dio Ivanščice, plan upravljanja za područje rijeke Sutle i dolinu Sutle kod Razvora te za područje Zelenjaka i treći plan za Židovske jame u Gornjoj Stubici, prenosi Radio Stubica.

Potpisivanje ugovora za uređenje Centra za prirodu Zagorje

U srijedu će u Radoboju biti održano potpisivanje ugovora o nabavi 816.000 kuna s PDV-om vrijednih radova za uređenje Centra za prirodu Zagorje. Radovi uključuju rekonstrukciju potkrovlja zgrade Centra te izgradnju prilaznih stepenica s podiznom platformom.

Odvijat će se u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“, prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“.

Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ, a provodi ga s partnerima Zagorskom razvojnom agencijom i KZŽ. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, a očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog  razvoja i fondova  EU 3.724.920,23 kuna.

Cilj projekta je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. To podrazumijeva i razvoj infrastrukture, turističkih sadržaja, ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, povećale gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba