POSLJEDICE POTRESA: Nakon Krapinskih Toplica, župan Kolar proglasio prirodnu nepogodu i za općinu Kumrovec

NAČELNIK ŠPLAJT: Šteta iznosi oko 850 tisuća kuna – oštećeni su stambeni objekti, Muzej Staro selo, škola, zgrada Trgocentra i Općine te kulturno – društveni dom

Objavljeno: 14.01.2021. JJ

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je danas proglasio prirodnu nepogodu za područje općine Kumrovec. Uslijed uzastopnih potresa krajem 2020. i početkom 2021. godine koji su pogodili područje te općine, nastale su velike materijalne štete na stambenim, gospodarskim i kulturnim objektima te na objektima odgojno – obrazovnih ustanova.

– Šteta iznosi oko 850 tisuća kuna, ali mislimo da će biti i veća. Najviše šteta nastalo je na stambenim objektima – pucanje zidova, rušenje dimnjaka, oštećenje krovova. Nastala je i šteta na Muzeju Staro selo, gdje se također dogodilo pucanje dimnjaka i padanje crjepova, dok su u osnovnoj školi popucale pločice u wc-ima i na nekoliko mjesta zidovi, ali to nije ništa preopasno. Statičari su obišli cijeli teren, pregledali školu dva puta i zaključeno je da je ona sigurna za održavanje nastave. Oštećena je i zgrada Trgocentra, zgrada Općine te kulturno – društveni dom, na kojem se pomaknula kupola koja se otvara na krovu. To su za sada utvrđene štete, no vjerujem da će ih biti prijavljeno još, pogotovo kada dođu vlasnici kuća za odmor – otkrio nam je načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

Kaže kako je jasno da su trenutno prioritet Sisak, Glina i Petrinja, ali se nada da će nakon proglašenja elementarne nepogode, i oni dobiti određene sredstva. Podsjetimo, župan Kolar je u ponedjeljak već proglasio prirodnu nepogodu za područje općine Krapinske Toplice, gdje je uslijed potresa nastala šteta u iznosu od oko 4,2 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba