POTPISAN UGOVOR: Zagorskim vatrogascima dodijeljeno milijun kuna županijskih sredstava za redovnu djelatnost, a najavljena je i nova vrijedna dodatna investicija

CILJ JE OPREMLJENOST NA RAZINI KOLEGA IZ EU: “Kroz mjesec dana trebala bi stići nova interventna odijela za JVP, a kreće se i u nabavu kaciga za sve profesionalne vatrogasce“

Objavljeno: 14.01.2021. zagorjeinternational

U prostorima Vatrogasnog centra Zagorske javne vatrogasne postrojbe u Zaboku, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber potpisali su ugovor o financiranju djelatnosti VZKZŽ u 2021. godini, vrijedan milijun kuna.

Kako je na samom početku istaknuo Skuliber, županijska Vatrogasna zajednica obuhvaća 81 dobrovoljno vatrogasno društvo i dvije Javne vatrogasne postrojbe koje djeluju na području čitave županije.

– Bez obzira na ovo vrijeme koje pred naše vatrogasce stavlja nove izazove, bez obzira na tu proširenu vatrogasnu djelatnost, naši vatrogasci izvrsno i na vrijeme odrađuju operativni dio. Prošlogodišnja epidemija koronavirusa, kao i potresi, pokazali su nam da se vatrogasci moraju redovito educirati kako bi bili uvijek spremni odgovoriti na nove izazove. Naravno, potrebne su nam i vježbe i natjecanja, pa sredstva koja dobivamo od strane Županije, koristimo i za to. Ne smijem zaboraviti niti rad s mladima. Prošle godine uspjeli smo u kamp vatrogasne mladeži u Fažanu uputiti oko 130 sudionika u osam smjena. To se održavalo od polovice srpnja do rujna i moram reći da se sve odvijalo uz pridržavanje epidemioloških mjera i nismo imali nikakvih problema. Uz ova redovna sredstva, Vatrogasna zajednica županije ima i nekoliko projekata u sklopu kojih sufinanciramo nabavu opreme i vozila. Prošle godine smo s oko 210 tisuća kuna sufinancirali nabavu vatrogasnih vozila i opreme za naše članove, a isto tako sufinanciramo i izgradnju i dogradnju vatrogasnih spremišta te održavanje obljetnica, iako se prošle godine takve proslave nisu održavale u tom obujmu. Realizirali smo i jedan vrijedan projekt. Županija je izdvojila dio svojih sredstava i čeka se isporuka interventnih odijela za obje javne vatrogasne postrojbe, za sve profesionalne vatrogasce koji su na prvoj crti obrane. Oni će, vjerujem, kroz mjesec dana dobiti nova odijela, zaštitnu opremu koja im je prijeko potrebna. Radi se o projektu vrijednom oko 400 tisuća kuna – otkrio je Skuliber, koji se osvrnuo i na aktivnosti zagorskih vatrogasaca vezane uz razorni potres koji je 29. prosinca 2020. pogodio Sisačko – moslavačku županiju.

Pet vozila

– Bili smo prisutni, i još uvijek jesmo, u Sisačko – moslavačkoj županiji, gdje smo do unatrag nekoliko dana imali 57 vatrogasaca, a od prekjučer po deset vatrogasaca i nekoliko vozila. Inače, mi u našoj županiji imamo pet vozila za rad na visinama, dvije platforme i troje ljestve, a dan – dva čak četiri takva vozila bila su na području Sisačko – moslavačke županije, dok je trenutno ondje jedno takvo vozilo. No, moram naglasiti da smo uz sve to, imali i 105 intervencija na području naše županije, najviše na školama, ali i drugim javnim ustanovama i privatnim kućama. Najviše je problema bilo s dimnjacima. I taj posao nam je pokazao da nam treba određeni alat i opet smo se obratili Županiji, kojoj zahvaljujemo za nabavu baterijskih bušilica i štemerica za obje javne vatrogasne postrojbe. Zato, iskrena hvala za financiranje redovne djelatnosti, ali i za sve druge projekte koje odrađujemo i siguran sam da ćemo ih dalje odrađivati uz ovakvu izvrsnu suradnju – poručio je Skuliber.

Župan Kolar je dodao se zagorski vatrogasci trenutno nalaze u sektoru Glina i rade jedan vrlo zahtjevan i opasan posao.

– Rade na visinama, a tlo se i dalje trese. Svakodnevno imamo potrese, bilo je i povrijeđenih vatrogasaca na terenu i iskrena zahvala u moje ime na svemu što rade – poručio je Kolar.

Osvrnuo se i na već spomenutu nabavu interventnih odijela.

– Na moju inicijativu, kojoj se pridružio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, osigurali smo nova interventna odijela za sve profesionalne vatrogasce. Za to je 258.000 kuna izdvojila Županija, a ostatak, oko 130.000 kuna, Vatrogasna zajednica Republike Hrvatske. Nekada jednostavno nije dovoljna niti sposobnost ljudi, niti njihova motiviranost, niti njihovo veliko srce, volja i želja da odrade maksimalno posao, ako nisu dobro opremljeni. Naša zadaća je da ih zajednički dobro opremimo i to kontinuirano radimo iz godine u godinu. Jučer sam i sam bio na području grada Siska s humanitarnom pomoći, a prekjučer na području Gline. Glavni vatrogasni zapovjednik je bio sa mnom i eto, dugačak je put, pa smo usput dogovorili da osim ovih interventnih odijela, kupimo i za sve profesionalne vatrogasce nove zaštitne kacige. Tehnologija napreduje, tako da je prosječna cijena negdje oko 2200 kuna. Znači, za 75 vatrogasaca to će Županija u cijelosti financirati, ja se nadam da ćemo već sljedeći mjesec imati narudžbu i isporuku. Dakle, i to su dodatna sredstva u odnosu na ovo što je osigurano za redovno poslovanje. Naravno, odgovorit ćemo i svakom drugom izazovu koji pred nas stavi Vatrogasna zajednica – rekao je Kolar.

Nije se štedjelo

– Vremena su vrlo izazovna i ponovno se dokazalo koliko je važno da su hitne službe odlično organizirane i dobro opremljene. Vi koji nas pratite sve ove godine, vidite da mi nikad nismo štedjeli ondje gdje se nikad ne smije štedjeti, a to je na hitnim i profesionalnim službama. Moramo im omogućiti da budu opremljeni na razini svojih kolega iz Europske unije. Još uvijek kaskamo, da se razumijemo, i mi smo svjesni toga, ali je taj zaostatak koji imamo svakim danom sve manji i manji. Evo, još jedanput u moje osobno ime i u ime Županije, ali, usudio bih se reći, i u ime svih ljudi koji žive na našem području, iskrena zahvala našim vatrogascima na svemu onome što čine za našu sigurnost. Ponovit ću po ne zna koji puta – u slučaju elementarne nepogode, prva snaga na koju se ja osobno mogu osloniti, su vatrogasci – zaključio je župan Kolar. (ab, af, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba