Donesena nova odluka o prelasku granice, pogotovo za ljude iz zemalja u kojima se pojavio novi soj virusa

BEROŠ: Mjere daju rezultate, ovo je pobjednička formula – prvi puta od 22. studenog broj hospitaliziranih manji je od 2000

Objavljeno: 13.01.2021. AB

Kao što smo već izvijestili, u posljednja 24 sata zabilježeno je 1135 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5300.

– Raduje svaka promjena na bolje, prvi puta nakon 22. studenog pad broja hospitaliziranih ispod 2000. Mišljenja samo da uz prisutnu odgovornost građana ove mjere dosta djeluju. Nemojte misliti da je ovo kraj epidemije, ali možemo zaključiti da ove naše balansirane mjere polučuju rezultate i to je pobjednička formula u borbi protiv epidemije. Ali oprezni moramo biti i dalje – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

Nadovezao se zapovjednik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rekavši da je donesena nova odluka o granicama, osobito iz država s novim sojem virusa.

VB i JAR

– Popis država donosit će HZJZ, a ti putnici morat će imati negativan PCR test i dobit će karantenu 14 dana, a može se skratiti na sedam dana, u slučaju negativnog PCR testa. To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i JAR.

Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje o liječnici koja je završila na Rebru nakon cijepljenja.

– Imamo dosad 86 prijava nuspojava. Većina ih je blage naravi no imali smo i ozbiljnih reakcija, onih alergijskih. Liječnica iz Bjelovara je imala određene neurološke tegobe nakon cijepljenja. Povjerenstvo je donijelo odluku da ne radi o nuspojavi cjepiva već o reakciji na kortikosteroide koje je primila – rekao je Capak, a ujedno se općenito osvrnuo na situaciju:

– Pad prva tri dana u odnosu na prošli tjedan je 30 posto. 14-dnevna stopa je 334,4 na 100.000 stanovnika. Najbolju poziciju ima Dubrovačko – neretvanska županija sa 165,8, dok najvišu incidenciju ima Međimurska županija s 536,7. Što se tiče stopa incidencija, na ljestvici Hrvatska zauzima 11 mjesto u EU. Cijepljeno je 16.425 iz zdravstvenog sustava i 15.848 iz sustava domova za starije. Ostalo su žurne službe i civili u Sisačko – moslavačkoj županiji – kazao je Capak te dodao:

Druga faza

Prelazak na drugu fazu prioriteta cijepljenja ovisi o situaciji u županijama, neke su očito riješile prvu fazu, zdravstvene djelatnike i domove, pa mogu prijeći na drugu fazu. Mi smo ostavili mogućnost da se cijepljenja organiziraju da budu i mobilni timovi i masovna cijepna mjesta, no u ovom trenu nema potrebe za masovnim cijepnim mjestima – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba