Završila gotovo milijun kuna vrijedna energetska obnova Područnog odjela Gačice

Škola dobila novu fasadu i stolariju, kao i četiri solarna kolektora

Objavljeno: 12.01.2021. AB

U Varaždinskoj županiji obnovljen je još jedan školski objekt: u zgradu Područnog odjela Gačice, čija je matična škola OŠ Metel Ožegović Radovan, uloženo je gotovo milijun kuna iz Europske unije i županijskog proračuna. Završna konferencija projekta pod nazivom “Energetska obnova zgrade PO Gačice, na adresi Gačice 56, 42242 Radovan” održana je u utorak, sukladno epidemiološkim uvjetima.

Ukupna vrijednost projekta nakon provedenih postupaka nabave za sve aktivnosti je 923.813 kuna, pri čemu je trošak za Varaždinsku županiju kao osnivača škole 299.640 kuna, odnosno trećina ukupnog ulaganja. Naime, iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je bespovratnih 435.750  kuna, a preostalih 188.421 kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje.

70 milijuna kuna

– Na samom početku 2021. godine obilježavamo završetak još jednog ulaganja u školstvu u Varaždinskoj županiji, čime je pri samom kraju veliki ciklus investicija vrijedan 70 milijuna kuna. Područni odjel Gačice je već 20. objekt koji je u potpunosti energetski obnovljen u zadnje tri godine.

Učenici i djelatnici imat će značajno bolje uvjete rada i zasigurno s nestrpljenjem očekuju povratak u školske klupe. Zgrada je izgrađena davne 1953. godine, a danas ju pohađa devetero učenika u dva razredna odjela. I ovom obnovom Županija je jasno dala do znanja da su joj važne sve škole i svi učenici, bez obzira na njihovu veličinu i broj učenika, o čemu jasno govori podatak da su obnovljene matična OŠ Metel Ožegović i ovaj njihov odjel u Gačicama – istaknula je Zdravka Grđan, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Zahvaljujući projektu energetske obnove ostvarivat će se značajne uštede na energentima, godišnja potrošnja primarne energije smanjit će se za 76 posto, a emisije CO2 za 81 posto. Zgrada iz energetskog razreda E prelazi u energetski razred B.

Sve u roku

– Škola sada ima novu, energetski učinkovitu fasadu te stolariju, rekonstruiran je strop prema negrijanom tavanu, a uz to je ugrađen visokoučinkoviti sustav grijanja. Za grijanje i zagrijavanje potrošne vode koristi se plinski kondenzacijski kotao snage 30 kW, a uz to na krovištu imamo i četiri solarna kolektora. S obzirom da je ugrađen bivalentni spremnik potrošne tople vode s akumulacijskim spremnikom, solarna energija sada se koristi za zagrijavanje vode te kao podršku sustavu grijanja. Svi građevinsko-obrtnički i strojarski radovi, kao i sam projekt završeni su točno u predviđenom roku, na što smo ponosni – rekla je Željkica Paska-Hanžek, ravnateljica matične Osnovne škole Metel Ožegović Radovan.

Izvođač radova bila je tvrtka Funda d.o.o. iz Zaprešića, izabrana u postupku javne nabave. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter