DRŽAVA POMAŽE GLAZBENICIMA: Ministarstvo kulture i medija osiguralo 5.226.000 kuna potpore. Iz HGU-a objašnjavaju da taj novac ne ide glazbenicima

“JER SVIRATI SE MORA”: Za organiziciju koncerata Prljavcima, Tonyju i Graši po 300.000 kuna, Thompsonu 150.000, klapi Intrade i Massimu po 100.000, Nini Badrić 80.000 kuna…

Objavljeno: 12.01.2021. zagorjeinternational

Hrvatska glazbena unija i Ministarstva kulture i medija RH osigurali su potporu u sklopu natječaja “Jer svirati se mora” za poticanje koncerata i programa od interesa za Republiku Hrvatsku, tijekom pandemije koronavirusa. Tako na stranici Hrvatske glazbene unije stoji kako je Ministarstvo kulture i medija osiguralo 5.226.000 kuna potpore.

Poziv je bio otvoren od 16. studenog do 22. prosinca prošle godine, a zaprimljeno je 259 prijava. Odobrene su 92 prijave za 166 koncerata. Riječ je o mjeri financijske potpore kulturnom i kreativnom sektoru u obliku bespovratnih sredstava. Naglašavaju kako je zbog velikog broja interesantnih i relevantnih prijedloga, Stručna komisija bila prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih, ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima.

Najveći novac dodjeljen je za koncerte – Parni Valjak za koncert u Areni Zagreb te Prljavo kazalište Gibonni, Tony Cetinski i Petar Grašo koji su dobili potporu od 300.000 kuna za koncerte u pulskoj Areni koji su bili najavljeni za svibanj i lipanj 2021. godine.

Za organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona u Spaladium Areni dodjeljeno je 150.000 kuna, a koncert je bio najavljen za veljaču 2021. Po 100.000 kuna dobili su organizatori koncerata Darka Rundeka & Ekipe, Tomislava Bralića i klapa Intrade, Bare & Majke, Josipe Lisac, Urban&4&Gelo&Gudači, Let 3,  Massima i 4 Tenora i Hladno Pivo.

Iznos od 80.000 kuna dodijeljen je organizatorima koncerta u Opatiji na kojem trebaju nastupati Nina Badrić, Mia Dimšić i Marko Tolja.

Nakon niza burnih reakcija zbog novčanih iznosa koji su dodijeljeni u sklopu natječaja ‘Jer svirati se mora’ iz Hrvatske glazbene unije su objasnili o čemu se radi.

– Glazbenici od spomenutog natječaja neće dobiti ništa, niti jednu lipu. Ta sredstva su namijenjena organizaciji koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova (najam prostora, tehnike, razglas, rasvjeta, zaštitarska služba, covid mjere, dezinfekcijska sredstva i sl.). Na taj način se prioritetno pomaže onima koji nisu glazbenici, već mnogobrojne prateće djelatnosti nužne za funkcioniranje glazbene djelatnosti koji također moraju prehraniti svoje obitelji – pojašnjavaju iz Hrvatske glazbene unije

Dodaju kako su glazbenici  pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih, kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba