Nakon razornog potresa 29. prosinca, proglašena elementarna nepogoda za općinu Krapinske Toplice

NAČELNIK SVAŽIĆ: Šteta iznosi oko 4,2 milijuna kuna, a oštećeno je 36 objekata – škola, crkva, bolnica, zgrade, kuće i gospodarski objekti

Objavljeno: 11.01.2021. zagorjeinternational

Za općinu Krapinske Toplice, nakon razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio središnju Hrvatsku, s epicentrom kod Petrinje, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je proglasio elementarnu nepogodu, objavljeno je na današnjoj press konferenciji u Krapinskim Toplicama. Šteta na Osnovnoj školi veća je od dva milijuna kuna, a ukupna prijavljena šteta na području općine, na 36 objekata, iznosi oko 4,2 milijuna kuna.

– Najprije smo organizirali sustav civilne zaštite i hitnom intervencijom spriječili daljnja urušavanja. 30. prosinca objavili smo obrazac za prijavu šteta i pozvali vlasnike objekata da prijave štetu. Isprva se nije činilo da je nepogoda bila u tim razmjerima da bi se trebala proglasiti elementarna nepogoda, međutim, kada su u petak pristigli završni podaci, bilo je sasvim jasno da treba uputiti zahtjev županu da se proglasi elementarna nepogoda za područje općine – rekao je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.

Odmah nakon potresa, vatrogasci iz Krapinskih Toplica su izašli na teren kako bi najprije pomogli onima kojima su stradali dimnjaci, dodao je Svažić.

– Zahvaljujući promptnoj reakciji topličkih vatrogasaca, predvođenih zapovjednikom Vatrogasne zajednice općine Darkom Špoljarom i zapovjednikom DVD-a Krapinske Toplice Milanom Kramarićem, spriječene su još veće štete. Vatrogasci su zajedno s topličkim krovopokrivačem Robertom Plahutarom u najkraćem mogućem roku skinuli više od 20 dimnjaka i time prevenirali puno veće štete koje bi nastale njihovim urušavanjem – naglasio je načelnik.

Model C

Do petka, 8. siječnja, pristiglo je 36 prijava štete. Ukupna procijenjena šteta veća je od 4,2 milijuna kuna. Najveća šteta nastala je na zgradi Osnovne škole, a prema procjeni stručnjaka, iznosi dva milijuna kuna. Štete su nastale na obiteljskim kućama i javnim objektima. Uz zgradu Osnovne škole, stradale su i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, crkva Presvetog Trojstva, stambene zgrade, obiteljske kuće i gospodarski objekti.

– Morat ćemo ići u cjelokupnu obnovu Osnovne škole Krapinske Toplice. Statički je narušen dio spoja vanjskog krova s gornjim katom sa zidovima i trebat će se napraviti pojačanja. Spojni zidovi i na podovima pokazali su neke pomake te ćemo to morati s dodatnom projektnom dokumentacijom definirati i nakon toga krenuti u obnovu. Jasno je da nastava 18. siječnja neće početi po modelu A, nego će se odvijati po modelu C. Najprije ćemo krenuti s unutarnjom, pa vanjskom obnovom škole i dok statičari ne potvrde da je prostor siguran za djecu, nastava neće početi. U onom trenutku kada zgrada bude sigurna za boravak djece, nastavnika i nastavnica, onda će i nastava započeti po modelu A, a radovi na vanjskom dijelu će se obavljati kontinuirano, ovisno o vremenskim prilikama – rekao je župan Kolar.

Ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štibuhar je otkrio da je, nakon pregleda statičara, škola zatvorena već 29. prosinca u popodnevnim satima iz sigurnosnih razloga.

– Kao što vidite gore, nadsvjetla u hodniku su bila obična stakla koja smo kroz ove hitne intervencije ovih nekoliko dana morali ukloniti radi sigurnosnih uvjeta. Ono najbolje što se moglo dogoditi u ovoj nezgodi, jest da su bili zimski praznici pa nije bilo učenika – kazao je Štibuhar.

Pročelnica župnijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove je otkrila da je Županija, nakon što su zaprimili elaborat o procjeni štete, pokrenula postupak žurne nabave radova na cjelovitoj obnovi OŠ Krapinske Toplice.

– Sve u skladu sa Zakonom o obnovi i objavljenim prvim programom mjera. Naravno da sve radimo u skladu s dostupnim podacima o prihvatljivim aktivnostima, kako bismo nakon što provedemo ovaj postupak cjelovite obnove, mogli aplicirati za sredstva Fonda solidarnosti, odnosno tražiti povrat sredstava. Ovo je iznimno veliki zahvat, radi se o cjelovitoj obnovi i prilično je visok iznos štete, ali, evo, uspjeli smo pripremiti natječajnu dokumentaciju. Mi planiramo u utorak, najkasnije u srijedu objaviti javnu nabavu za ovaj predmet – kazala je Mlakar.

Druge škole

Štetu su pretrpjele i druge zagorske osnovne i srednje škole.

– Do sada je 27 škola prijavilo štetu, od toga 23 osnovne i četiri srednje, na ukupno 33 objekta. Područna škola Putkovec kod Osnovne škole Đurmanec pretrpjela je takve štete da smo dobili od statičara elaborat prema kojem ona nije više sigurna i u njoj se ne može održavati nastava, već će djeca imati nastavu u Osnovnoj školi Đurmanec. Vatrogasci uklanjaju dimnjake sa zgrada osnovnih škola od prošlog tjedna, a danas će ukloniti dimnjak s preostale četiri škole. Treba istaknuti da smo na području Banije imali četiri vatrogasne ekipe s kranom, od kojih su tri ovog tjedna vraćene u Zagorje. Te će vatrogasne ekipe ukloniti preostale dimnjake s osnovnih škola te će se ti dimnjaci obnoviti kako bi djeca u ponedjeljak mogla normalno u školu. Razgovarao sam s ministrom Horvatom o mogućnostima sanacije šteta na području Krapinsko – zagorske županije kroz Fond solidarnosti, a zaključak cjelovite analize proslijedit ćemo  ministru Fuchsu i premijeru Plenkoviću. Procjena je trajanja građevinskih radova na zgradi škole u Krapinskim Toplicama, kako bi se ona pripremila za boravak učenika, oko mjesec i pol dana, a naravno da će sve ovisiti o vremenskim prilikama. Što se tiče bolnice, šteta je puno manja, ne utječe na rad bolnice, potrebni su neki manji građevinski i soboslikarski radovi  otkrio je Kolar.

Rekao je i da je održan sastanak sa svim ravnateljima i ravnateljicama škola, s kojima su dogovoreni svi detalji i postupci koje je potrebno provesti prije početka novog polugodišta 18. siječnja.

– Svi radovi, bez obzira na veličinu, su išli kroz određeni postupak nabave kako bismo imali svu dokumentaciju i mogli zatražiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Prema onome što sam čuo, ministar Fuchs je najavio da bi nastava od ponedjeljka trebala početi po modelu A, ali je isto tako rekao da čeka odluku Nacionalnog stožera. I ako će se produživati ove mjere, onda će to vjerojatno biti napravljeno za cijelo područje RH. Naše će sve škole biti spremne za početak nastave u ponedjeljak, osim područnih škola u području Putkovca, Đurmanec i, naravno, ove u Krapinskim Toplicama – rekao je župan Kolar.

Što se tiče područnih škola koje pripadaju OŠ Krapinske Toplice, ravnatelj Štibuhar je otkrio da je Područna škola Gregurovec pretrpjela nešto manja oštećenja, koja će se sanirati malerskim i ostalim radovima, dok Područna škola Mala Erpenja nema nikakvih oštećenja, pa će u te dvije škole nastava moći početi 18. siječnja. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba