POVEĆAVAJU PROIZVODNJU 25 POSTO: Imali su u trenutku potresa spremne kontejnere za Austriju i Njemačku, no isporučili su ih za potrebe Hrvatske

Jedinstvo iz Krapine u potresom razrušenu Banovinu isporučilo 250 kontejnera, planiraju proizvoditi 300 komada mjesečno – dok bude potrebe

Objavljeno: 10.01.2021. zagorjeinternational

U Hrvatskoj postoje tri proizvođača stambenih kontejnera – Tehnix iz Donjeg Kraljevca, Jedinstvo iz Krapine i Kova iz Mraclina u Velikoj Gorici u Zagrebačkoj županiji. Trenutačno, prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskoj ima potrebe za oko 2000 kontejnera. Neke procjene govore da će samo u Sisačko-moslavačkoj županiji trebati najmanje 1500 kontejnera za privremeni smještaj. Prihvate li se tipska rješenja u obnovi područja stradalih u potresu, obuhvatnija obnova oštećenih objekata mogla bi početi za šest do devet mjeseci, dok se s druge strane pokreće i intenzivna gradnja privremenog kontejnerskog smještaja, rekao je ministar graditeljstva Darko Horvat nakon sastanka na zagrebačkom Građevinskom fakultetu. Tema je bila privremeni smještaj građana i trajna obnova građevina oštećenih u potresu.

Jedinstvo se bavi graditeljstvom od 1952. godine i može proizvesti stambene kontejnere, sanitarne, specijalne kontejnere za tehničku opremu te kompletne montažne objekte i naselja s objektima za stanovanje, dječje vrtiće, škole, urede, ambulante, bolnice, studentske domove, domove za smještaj starijih i nemoćnih osoba i objekte drugih namjena.

– S obzirom na to da izvozimo na europska tržišta, modularni objekti iz naše proizvodnje zadovoljavaju sve europske standarde i propise. Objekti imaju toplinsku izolaciju u skladu s energetskim zahtjevima, stabilni su na potres, imaju dugi rok trajanja, mogu se demontirati i premještati na drugo mjesto. Kako se istodobno mogu izvoditi pripremni radovi na gradilištu i proizvodnja modularnih jedinica u tvorničkom pogonu, znatno je skraćen rok stavljanja objekta u funkciju i smanjeni su financijski izdaci. Gotove modularne jedinice se u visokoj fazi završenosti dopremaju na mjesto montaže gdje se međusobno spajaju, priključuju na vanjsku infrastrukturu i opremaju opremom u skladu s namjenom objekta – kaže direktor Jedinstva Josip Mihalić.

Dodaje da su već proizvodili stambene kontejnere za stradala područja i isporučivali ih u gradove i sela u kojima su bile poplave.

– Što se tiče naših kapaciteta, u vlastitim proizvodnim pogonima godišnje proizvedemo više od 5000 komada modularnih jedinica raznih namjena, specifikacija i dimenzija. Ovisno o zahtjevnosti izvedbe, mjesečno možemo proizvesti i do 500 komada – rekao je Mihalić.

Imali su u trenutku potresa spremne određene količine za Austriju i Njemačku, pa su ih uz neke preinake isporučili za potrebe Hrvatske.
U Jedinstvu se povećava broj radnih sati kako bi stigli proizvesti što više kontejnera.

– Povećat će se proizvodnja. Imamo ugovor sa sindikatom za 50 prekovremenih sati mjesečno i subote su radne, tako da ćemo proizvodnju povećati za sigurno 25 posto – rekao je Mihalić za HRT.

Broj osoba koje će se smjestiti u kontejner ovisi o njegovim dimenzijama. U osnovni kontejner dužine šest metara mogu se smjestiti dvije do četiri osobe.

– Naši moduli mogu se međusobno spajati u veće ili manje prostore, tako da se može montirati i kompletan stambeni objekt. Mi nismo proizvođači namještaja, ali prema potrebi možemo opremati naše objekte i namještajem, a sve prema zahtjevu kupca. U tom slučaju namještaj nabavljamo od proizvođača i opremamo objekte kuhinjskim i drugim stambenim namještajem prema potrebi. Jedinstvo je dosad isporučivalo svoje module na mnoga tržišta, od Austrije i Njemačke do Norveške, Švedske, Velike Britanije i Islanda. Jedan od njihovih objekata nalazi se i na Antarktici! – kaže Mihalić za Večernji list.

Najviše kontejnera i modularnih objekata trenutačno isporučuju na austrijsko i njemačko tržište, gdje ih godišnje izvezu u vrijednosti od oko 30 milijuna eura. Radi se najvećim dijelom o modularnim objektima stambene, poslovne, društvene i javne namjene, poput škola, dječjih vrtića i ureda. Cijena ovisi o složenosti izvedbe, a iznosi od 2000 kuna po kvadratu (plus PDV) naviše. 300 komada mjesečno. Tvrtka kao grupa povezanih društava ima oko 900 zaposlenih, a osim graditeljstva i proizvodnje modularnih objekata, bavi se i proizvodnjom hala, gradnjom benzinskih crpki, cestarinskih objekata i objekata na graničnim prijelazima, sanacijama klizišta, poljoprivrednom proizvodnjom, trgovinom, prijevozom, proizvodnjom i preradom kvarcnog pijeska pa i turizmom.
Jedinstvo je do petka na Banovinu isporučilo 250 stambenih jedinica, od čega ih je pola imalo sanitarne čvorove. Planiraju proizvoditi oko 300 komada mjesečno, sve dok bude potrebe. Potrebe su samo za siječanj oko 1000 kontejnera, što je za domaće proizvođače, smatra Mihalić, teško izvediv cilj.

Tvrtka je dosad sagradila i modularne škole i vrtiće u Njemačkoj i Austriji, a u Hrvatskoj ih je zasad isporučila samo nekoliko, iako je modularna gradnja brža i jeftinija, a rok je, uz održavanje, neograničen. Hrvati ipak još uvijek više vole beton i ciglu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba