OSVRT NA 2020.: Godina koronavirusa i potresa negativno je utjecala na rad muzeja, ali u Muzeju krapinskih neandertalaca unatoč tome, uspješno su provedeni brojni programi

MKN prošle godine posjetilo nešto više od 48 tisuća posjetitelja – upola manje nego prijašnjih godina

Objavljeno: 09.01.2021. JJ

Prošla godina, koju su obilježili pandemijska kriza i potresi u Hrvatskoj, ostavila je, između ostaloga, veliki trag i u radu hrvatskih muzeja. Svi muzeji, uključujući i Muzej krapinskih neandertalaca, bili su zatvoreni tijekom ožujka i travnja zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, što je rezultiralo odgađanjem brojnih programa. Nažalost, zbog katastrofalnih posljedica potresa brojni zagrebački muzeji su ostali zatvoreni do daljnjega, dok su drugi muzeji u svibnju opet otvorili svoja vrata za posjetitelje, kojih je, naravno, bilo mnogo manje. Muzej krapinskih neandertalaca, kojega je godišnje posjećivalo oko 100.000 ljudi i koji je od otvorenja svake godine u proljetnoj sezoni brojio i više od 500 posjetitelja dnevno, u 2020. godini je imao 48.276 posjetitelja.

Odgođeni izleti

Kako nam je otkrila viša muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić, upravo su odgođeni školski izleti i terenska nastava u proljetnim mjesecima uzrokovali upola manju brojku posjetitelja. Ipak, dodaje, pozitivno je iznenađenje da se broj individualnih posjetitelja nije drastično smanjio, pa su obitelji s djecom posjećivale krapinski muzej vikendima i tijekom ljetne turističke sezone, kada se bilježe brojni posjeti turista iz cijele Europe.

Muzejski programi na Hušnjakovu su usprkos koronakrizi odrađeni na najbolji mogući način pa su tako realizirane gostujuće izložbe “Ljepota otkrića“ u suradnji s Prirodoslovno – matematičkim fakultetom i “Ljepota lažnog sjaja“ u suradnji s Muzejem policije te autorske izložbe djelatnika Muzeja krapinskih neandertalaca, “Vode Hrvatskog zagorja“ i “5. element“ te “Krapinski pračovjek“, koja je gostovala u Aquatici u Karlovcu.

Realizirani su i edukativni muzejski programi za djecu, “XV. Zimske radionice i igraonice“ i radionice povodom fašnika “Maske iz prapovijesti“ te je, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana “XXI. Ljetna geološka škola“ i “25. Edukativna muzejska akcija“. Brojni posjetitelji imali su prilike posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca i u Noći muzeja, povodom Međunarodnog dana Muzeja te u sklopu Dana europske baštine i Dana mreže Ice Age Europe, a Muzej se uključio i u akciju “Tjedan odmora vrijedan“. U vremenu globalne krize posebna pažnja pridana je virtualnim posjetiteljima, koji su osobito tijekom karantene na društvenim stranicama mogli saznati brojne zanimljivosti o muzejskim zbirkama, saznati razne informacije iz povijesti Muzeja, zaigrati kviz ili sudjelovati u virtualnoj izložbi na temu pračovjeka.

Deseti rođendan

Muzej je u izazovnoj 2020. godini proslavio i svoj 10. rođendan, kada su, uz stručna predavanja, brojnoj publici predstavljeni i odlični rezultati desetogodišnjeg muzejskog djelovanja, a koje su potvrdila i priznanja dodijeljena Muzeju: Povelja Krapinsko-zagorske županije te Posebno priznanje gradonačelnika grada Krapine. Kako kaže Lončar Uvodić, Muzej krapinskih neandertalaca aktivno i uz veliki optimizam priprema programe za 2021. godinu, kada će se obilježiti 50. obljetnica muzejske djelatnosti na Hušnjakovu. Naime, od rujna 1971. godine, kada je otvoren Muzej evolucije, pa sve do danas, Hušnjakovo je mjesto koje potiče kulturni i gospodarski razvoj zajednice, a osobito važnu zadaću ima u izazovnim vremenima kao što su ova današnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba