Želite izračunati jačinu potresa u svom mjestu? Seizmolozi objavili kako to možete napraviti

Objavljeno: 07.01.2021. zagorjeinternational

S Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu objasnili su kako se računa intenzitet potresa po udaljenosti od epicentra. Objasnili su kolika je magnituda potresa 6,2 u Petrinji bila u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i drugim gradovima, odnosno kako se to računa po udaljenosti.

– Vas zapravo zanima intenzitet potresa u vašem mjestu. Naime, učinak potresa na nekoj lokaciji izražava se preko intenziteta potresa. Magnituda je veličina definirana tako da ne ovisi o udaljenosti, tj. jednaka je na svim udaljenostima.

Učinci potresa na pojedinoj lokaciji ovise o svojstvima izvora potresa, udaljenosti od žarišta potresa te o njegovoj dubini. Također ovise o lokalnim svojstvima tla, topografiji terena i građi Zemlje između žarišta i Vaše lokacije. Učinci potresa na građevine ovise još i o načinu gradnje.

Zato intenzitet potresa nije jednostavno izraziti formulom, što se lijepo vidi na slici makroseizmičkog intenziteta za Pokupski potres 1909. godine. Jednadžba ovisnosti intenziteta o udaljenosti koja se najviše koristi na našem području (koja najbolje odgovara geološkoj građi) jest Koevesligethyjeva (1907) jednadžba:

gdje je Imax procijenjeni intenzitet na hipocentralnoj udaljenosti r (izraženoj u kilometrima) za potres na dubini h (u kilometrima), intenziteta u epicentru I0. Također, α je koeficijent apsorpcije koji se određuje na temelju mjerenih podataka za neko područje, a u području Dinarida iznosi 0,005 km-1, µ je dekadski logaritam broja e te iznosi 0,4343 – kažu s Geofizičkog odsjeka PMF-a, prenosi N1.

Najnovije po kategorijama

Pravo na besplatno dopunsko imaju osigurane osobe čiji prihod, iskazan po članu obitelji, ne prelazi 1600 kuna mjesečno i samci s primanjima manjim od 2047 kuna

Promijenjen prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna

Pravo na besplatno dopunsko imaju osigurane osobe čiji prihod, iskazan po članu obitelji, ne prelazi 1600 kuna mjesečno i samci s primanjima manjim od 2047 kuna

Objavljeno: 23.01.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter