Američki Kongres je potvrdio pobjedu novoizabranog predsjednika Joea Bidena

TRUMP: Ova odluka predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti

Objavljeno: 07.01.2021. zagorjeinternational

Američki Kongres je potvrdio pobjedu novoizabranog predsjednika Joea Bidena nad dosadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Prebrojavanjem triju elektorskih glasova u Vermontu, Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris prešli su prag od 270 glasova potrebnih za pobjedu.

Senat i Dom odbili su prigovore na izbacivanje izbornih glasova za Bidena u Georgiji i Pennsylvaniji. Republikanci su se također usprotivili izbornim glasovima u Arizoni, Nevadi i Michiganu, ali prijedlozi su propali prije nego što su stigli do rasprave.

Podsjetimo, Trumpovi pristaše su jučer napali američki Kapitol, pa je zajedničko zasjedanje Kongresa, koje je obično samo proceduralno, zaustavljeno na nekoliko sati. Postupak je nastavljen oko 20 sati i sad je napokon okončan, javljaju američki mediji.

– Ova odluka predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti. Iako se u potpunosti ne slažem s ishodom izbora i činjenice to potvrđuju, ipak će doći do uredne tranzicije 20. siječnja – rekao je Donald Trump, najavivši da je ovo samo početak borbe da Ameriku ponovo učine velikom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba