U domu za starije u Čakovcu dan nakon cijepljenja protiv koronavirusa, preminula žena (82)

“Gospođa je preminula zbog srčanog zatajenja, smatramo da njena smrt nije povezana s cijepljenjem”

Objavljeno: 05.01.2021. zagorjeinternational

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš otkrio kako je korisnica Doma u Čakovcu umrla dan nakon cijepljenja protiv koronavirusa. Beroš je kazao da je stigao nalaz s patologije žene stare 82 godine, korisnice Doma za starije u Čakovcu, koja je 27. prosinca cijepljena, a preminula idući dan zbog srčanog zatajenja.

– Nakon cijepljenja, gospođa je bila urednog stanja, a idući dan je epidemiolog provjerio stanje koje je bilo opet uredno. Oko 17 sati dan nakon cijepljenja njezino kliničko stanje se pogoršalo. Pozvana je Hitna pomoć, ali preminula je. Bris na covid-19 je bio negativan, a nalaz je ukazao da je preminula od srčane dekompenzacije, zatajenja rada srca uzrokovanog fibrozom, povećanjem srca i promjenama srčanih krvnih žila. Bila je kronični bolesnik, bolovala je od astme i poremećaja gutanja. Imala je sondu kroz nos. Imala je spazam grkljana, anginu pectoris, psihičke promjene i urinarni infekt. Nije samostalno hodala. S obzirom na to da u cjepivu nema kontraindikacija, ustanovljeno je da ju je bilo potrebno cijepiti. Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva nije našlo da je uzrok smrti povezan s cijepljenjem. Ako se cijepe naši najugroženiji, uvijek postoji mogućnost da netko premine, a da to nije u vezi s cijepljenjem. Promjene nađene na obdukciji su dugogodišnje – rekao je Beroš.

Dodao je da je događaj prijavljen HALMED-u kao sumnjiva nuspojava, ali se i dalje se smatra da ženina smrt nije povezana s cijepljenjem.

– To je uobičajeni postupak i treba se prijaviti. U trenutku događaja nismo imali obdukcijski nalaz, sukladno zakonu je prijavljena sumnja na nuspojavu. Znali smo da će se nalaz obdukcije čekati neko vrijeme i mislimo da je bilo adekvatno prijaviti sumnju. Međutim, hrvatsku javnost kao i uvijek, izvješćujemo sada kada smo sigurni o čemu je riječ – kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je govorio o mogućem popuštanju mjera.

– U ovom trenutku naše brojke jesu nešto bolje, posebno se to odnosi na lagani pad broja hospitalizacija, međutim, analizirajući situaciju, vidimo naznake nečega što se naziva trećim valom epidemije. Velik broj zemalja ulazi u novi lockdown. Mi ćemo pažljivo pratiti trendove u RH i izvan i predlagati optimalne poteze kako bismo izbjegli i umanjili sličan razvoj epidemije u Hrvatskoj. Nekoliko elemenata o kojima razmišljamo su iskustva u Europi s nekim popuštanjima u posljednje vrijeme, i u nizu zemalja s eskalacijom broja zaraženih. Tu je i pojava novog soja virusa. Nije isključeno da će biti otkriven i u Hrvatskoj. Moramo popratiti i moguće efekte potresa i blagdana. Za to je još uvijek prerano. Trebat će nam barem par tjedana, a vezano za potres i duže. U tom kontekstu mi nismo još donijeli odluke ali promišljanja o popuštanju trenutno u Stožeru nema – rekao je Božinović.

Na pitanje novinara o mogućnosti ublažavanja mjera u pojedinim županijama kao i o povratku propusnica Božinović je kazao kako nema razloga za predlaganja popuštanja mjera.

– Posebno kad govorimo o najnovijim događajima oko potresa i povećano kretanje ljudi. A što se tiče povrata propusnica, odnosno odluke o zabrani kretanja, mi smo zbog potresa tu odluku ukinuli. Ne postoji zabrana napuštanja županija u RH trenutno, a i kad smo donosili tu odluku rekli smo da je ona preventivna i vremenski oročena. A to oročenje se odnosilo i na 8. siječnja kad je odluka trebala isteći. Ne razmišljamo o tome da se ponovno uvede zabrana kretanja između županija – kazao je Božinović.

Alemka Markotić je govorila o novom soju koronavirusa.

– Imamo dio nekih rezultata na nekoliko uzoraka i tu zasad nisu nađene mutacije povezane sa sojem u Velikoj Britaniji. Dio uzoraka se još testira. Čim budemo imali informacije, podijelit ćemo ih s vama – kazala je Markotić.

Beroš je rekao da su sastanci oko odobrenja cjepiva Moderne i dalje u tijeku.

– Jučer je bio sastanak oko odobrenja za Modernu i imali su još jednu malu dvojbu koju je potrebno otkloniti. Danas će biti novi sastanak na tu temu. Moderna će započeti promptno s isporukama manjih količina cjepiva svaka dva tjedna. Sve oči su uprte u EMA-u i njenu odluku – kazao je Beroš.

Capak je odgovorio na pitanje o nuspojavama prijavljenima HALMED-u od više od 13.000 ukupno cijepljenih osoba u Hrvatskoj.

– Koliko je meni poznato, prijavljeno je šest nuspojava  – kazao je Capak. Govorio je i o oxfordskom cjepivu te kazao kada će se cijepiti stariji od 65 godina te kronični bolesnici.

– Što se tiče oxfordskog cjepiva, ono će za područje EU biti odobreno do kraja prvog mjeseca. Nemamo još precizan datum. Sasvim je izvjesno da će to biti do kraja mjeseca. Druga faza cijepljenja će početi po našim procjenama vrlo vjerojatno u drugoj polovici i krajem siječnja, za tu drugu skupinu prioriteta – zaključio je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba