Devet kombija i tri kamiona s gotovo 30 tona pomoći prikupljene diljem Zagorja krenulo je danas iz Zaboka prema potresom pogođenom području

“Uskoro šaljemo i četiri stambena te jedan kontejner za područnu školu. Na terenu su trenutno potrebni agregati, grijalice, peći, građevinski najlon, lampe i strujni kabeli, svega drugog ima dovoljno”

Objavljeno: 02.01.2021. Alen Brodar

Devet kombija i tri kamiona s gotovo 30 tona humanitarne pomoći prikupljene diljem Krapinsko – zagorske županije krenulo je danas iz Zaboka prema Zagrebačkom velesajmu, gdje će se sve sortirati, a potom u narednim danima i tjednima prema potrebi dostavljati prema Sisačko – moslavačkoj županiji.

– Nakon apela koji je izdan, vrlo brzo su sva naša gradska društva prionula prikupljanju pomoći i tako su prikupili gotovo 30 tona pomoći – 21,3 tone hrane i higijenskih potrepština, 1430 litra vode i gotovo šest tona odjeće. Zahvaljujem Zagorkama i Zagorcima što su otvorili svoja srca i pokazali humanost u ovim teškim trenucima za naše sugrađana kojima je pomoć potrebna. Dobra vijest je da su nam skladišta u Petrinji, Glini i Sisku puna, ali pomoć će se i dalje prikupljati. Apeliramo na građane da se u ovim trenucima strpe s daljnjim donacijama jer će one sigurno trebati i u narednim tjednima i mjesecima, a preko medija će se pravovremeno obavijestiti kada će akcije ponovno krenuti. Na terenu su nam trenutno potrebni agregati, grijalice, peći, građevinski najlon, lampe i strujni kabeli. Dakle, ovo što sam naveo gradska društva i dalje prikupljaju i to je još potrebno. Naši volonteri u suradnji s HGSS-om, vojskom, policijom, vatrogascima obilaze sela i gradove i dijele humanitarnu pomoć. Ukoliko znate da netko slučajno nije dobio pomoć, jer radi se o ogromnom području, slobodno nazovete broj 0800 11 88 i naši djelatnici će obići ljude za koje im je dojavljeno – kazao je ravnatelj Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović.

Bacanje hrane

Dodao je da, što se tiče prikupljanja novca, to je u tijeku i dosad je prikupljeno milijuna kuna, što će biti na najtransparentniji način podijeljeno građanima kojima je potrebno.

– I to na način da će čelnici lokalnih samouprava dostaviti popis stradalih građana, kako bi HCK mogao novac uplatiti na njihove račune. Moram istaknuti i da nisu točni komentari da se baca hrana, no točno je da HCK djeluje u skladu s hrvatskim zakonima i stoga ne može dijeliti hranu koja nema deklaraciju i na kojoj nije istaknut rok trajanja. Govorimo o domaćim proizvodima, kojih je na svu ovu količinu hrane možda bilo dvije kutije. Privatne osobe mogu to podijeliti drugim osobama samostalno, ali HCK ne može. Napomenuo bih da se fokusiramo na stvarne potrebe stradalih i da ujedniimo snage da pomognemo tim ljudima. Još jednom zahvala Zagorkama i Zagorcima, koji su pomogli da u samo nekoliko dana prikupimo gotovo 30 tona pomoći – zaključio je Šimunović.

Ana Breber Kucelj, ravnateljica GDCK-a Donje Stubice rekla je da je u njihovom društvu do sada prikupljeno oko 7,5 tona hrane i odjeće, s time da su tri kombija već proslijeđena, a danas još tri vozila popunjena s oko 4,5 tone prehrane, deka, jastuka i higijenskim potrepštinama. Željka Vukić, ravnateljica GDCK-a Zabok, dodala je da je u današnjoj pošiljci je 120 individualnih i 100-tinjak higijenskih paketa te 150 deka, što je prikupljeno od strane njenog društva.

– Od samog početka javljali su nam se mnogobrojni volonteri, a s jedinicama lokalne samouprave svakodnevno dogovarali smo što i kako ćemo prikupljati – išlo se ciljano na prikupljanje hrane, higijene, zaštitnih sredstava, deka, popluna. Imali smo stotinjak volontera, dnevno ih je radilo po desetak, a samo danas nas je ovdje 25. Najvažnije nam je bilo da osiguramo standardizirani paket koji će odmah doći u ruke pojedincima i da se na licu mjesta može lagano rasporediti ljudima u potrebi. Građani su se jako lijepo odazvali, nismo se tome nadali, a posebno zahvaljujem tvrtki La Kuna iz Svetog Križa Začretja, koja nam je donirala 82 kutije zaštitne opreme, koja danas putuje prema potrebitima – kazala je.

Marijan Lovrenčić, zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ objasnio je da su se zagorski vatrogasci u prvim satima nakon potresa odazvali pozivu glavnog vatrogasnog zapovjednika, tako da je već prvog dana na terenu bilo 17 zagorskih vatrogasaca.

– Oni su u centru Petrinje u tri ulice pretraživali urušene kuće i zgrade u cilju pronalaska unesrećenih osoba. Od sljedećeg dana pružali smo tehničku pomoć, a imamo i dalje tamo posade koje se izmjenjuju svaka dva dana, tako da smo dosada izravno angažiranih imali 30 vatrogasaca. I drugi vatrogasci su se uključivali kroz dopremu humanitarne pomoći. Imamo jako veliki odaziv vatrogasaca koji se prijavljuju za odlazak na to područje, no mi sve aktivnosti koordiniramo preko Hrvatske vatrogasne zajednice i vjerujemo da je pomoć koja je dobro koordinirana najbolja. Tako da ne preporučamo nikakve individualne odlaske u ta područja – zaključio je.

Župan Željko Kolar zahvalio je volonterima crvenog križa i gradskim društvima te Županijskom društvu Crvenog križa, koji su doprinijeli da tako velika pomoć ide prema Sisačko – moslavačkoj županiji.

Poučeni iskustvom

– Moram zahvaliti i svim zagorskim gospodarskim subjektima koji su donirali velika sredstva na žiro račune Vlade ili HCK-a, kao i gospodarstvenicima koji su na lice mjesta dopremili kontejnere, agregate, grijalice, građevinski materijal i hranu. Na desetke kamiona i kombija punih pomoći je već otišlo prema stradalim područjima. Nažalost, poučeni smo iskustvom da će ovo trajati, jer u Krapinsko – zagorskoj nakon potresa koji se dogodio 22. ožujka, ima 28 kuća koje se trebaju srušiti i ponovno izgraditi, a s time se još nije počelo. Stoga molim sve koji god mogu da se priključe u doniranje, ali da sve ide preko Crvenog križa, kako bismo mogli kontrolirati procese i biti sigurni da će pomoć doći onima kojima je potrebna – apelirao je Kolar.

Što se tiče Krapinsko – zagorske županije, donirat će 200.000 kuna za pomoć ugroženim područjima.

– Dogovaramo i s našim proizvođačima kontejnera još četiri kontejnera koji su već u izradi i koji će se dostaviti sljedeći tjedan, a u kontaktu smo i s jednom područnom školom koja je srušena i ako će stanovnici ostati dolje, onda ćemo dati napraviti jedan veliki kontejner u kojem će biti smještena ta područna škola, koja ima šestero učenika. Također, u Mariji Bistrici u Bluesun hotelu imamo smješteno 60-ak ljudi, a budući da ima dosta obitelji s djecom, vidjet ćemo hoće li tamo ostati duže razdoblje, jer ako hoće, da za tu djecu od 18. siječnja organiziramo praćenje nastave. Još jednom hvala svima koji su pomogli na bilo koji način, još jednom smo pokazali da smo jedinstveni kad je potrebno i da Zagorci imaju veliko srce – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba