Udružile se Turističke zajednice KZŽ, Međimurske i Varaždinske županije i pokrenule projekt “100 dvoraca Sjeverne Hrvatske“

“Turisti, osobito strani, ne pridaju važnost granicama među županijama, pa je povezivanje dvoraca, kurija i utvrda prilika za njihovu valorizaciju, pozicioniranje i obnovu“

Objavljeno: 29.12.2020. zagorjeinternational

Povjerenstvo za udruživanje turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta prihvatilo je i posebno istaknulo kvalitetu predloženog projekta “100 dvoraca Sjeverne Hrvatske“. Time je nakon višemjesečnih priprema završio prvi dio definiranja projektnih aktivnosti te je nakon potpisivanja predsjednika triju Turističkih zajednica, Krapinsko – zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, projekt formalno i započeo.

Cjelogodišnja destinacija

– Kako turisti, osobito strani, ne pridaju važnost političkim i teritorijalnim granicama koje razdvajaju naše županije, povezivanje dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske u cjeloviti turistički proizvod prilika je za njihovu valorizaciju, pozicioniranje, a u budućnosti i obnovu. Najgušća koncentracija povijesnih zdanja upravo je na prostoru naših triju najmanjih županija, međutim, turistički ih je valorizirano svega nekoliko i to prije svega u muzejske svrhe, poput Trakošćana, Dvora Veliki Tabor, Dvorca Oršić, varaždinskog i čakovečkog Starog grada. Oni pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja godišnje. Ovim projektom, kroz zajedničko brendiranje, vizualnu i prezentacijsku usuglašenost i zajednički nastup na tržištima, stvorit će se mogućnosti za pozicioniranje sjeverne Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije kulturnog turizma. Kroz projekt, poticat će se zaštita, očuvanje i obnova dvoraca, međusektorsko povezivanje, ali i senzibilizacija domicilnog stanovništva – kažu iz Turističke zajednice KZŽ.

Dodana vrijednost

Dodaju i kako se nadaju da će Ministarstvo, ali i ostale institucije, vlasnici i korisnici dvoraca, kurija i utvrda, jedinice lokalne samouprave, gospodarski sektor i lokalno stanovništvo s jednako entuzijazma prihvatiti ovaj projekt i u naredim godinama zajedno s regionalnim turističkim zajednicama stvoriti dodanu vrijednost za zajednicu, čuvanjem i održivim korištenjem bogate kulturne baštine koja se moram sačuvati za generacije koje dolaze.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba