Robert Mareković autor je teksta najpopularnijeg hrvatskog božićnog pop hita

“Ono što je meni bio ‘Zeko i potočić’, današnjoj je djeci ‘Sretan Božić svakome’“

Objavljeno: 25.12.2020. zagorjeinternational

Vrijeme je jelki, Djeda Mraza, poklona i dobrih želja. Brojne pjesme uklopljene su u ovo razdoblje u godini – “Tiha noć”, “Little Drummer Boy”, “All I Want for Christmas is You” i mnoge druge, a tu “vječnu glazbenu listu“ u božićno vrijeme u Hrvatskoj predvodi svevremenski hit “’Sretan Božić svakome”, grupe Fantomi. Ta je pjesma zapravo obrada skladbe velškog glazbenika Shakin’ Stevensa, “Merry Christmas Everyone”, no, s obzirom na to da je hrvatska verzija toliko bolja i uhu nam draža, ovih smo blagdanskih dana odlučili potražiti Roberta Marekovića, autora ovog blagdanskog evergreena nastalog 1992. godine.

Kako kao glazbenik funkcionirate u vrijeme koronavirusa?

Ja sam multimedijalni i radijski čovjek, pa me taj dio moga rada kreativno i financijski spašava. Bitno je da čovjek ne poludi od nerada i nekreativnosti. Nedostaju mi svirke, ali sam dosta planova pripremio za sljedeću godinu sa Swingersima, svojim bendom. Nadam se da će sljedeća godina vratiti ovu.

Koji su vam planovi?

Imamo dva projekta: jedan je vezan uz dvadesetu godišnjicu smrti Ive Robića, koji smo morali odgoditi, drugi je Las Vegas Show – velika produkcija pokrenuta prošle godine, koja donosi plesače, gutače vatre, akrobatkinje i plesne parove, videowall itd. Nadam se će to biti na ljeto.

Vaš najveći hit sa grupom Fantomi, “Sretan Božić svakome“, popularan je i nakon 28 godina. Kakvi su vaši dojmovi danas i kako je pjesma nastala?

Točno se sjećam kad sam je napisao – božićna pjesma nastala je u kolovozu. Ona je prepjev, ali sam ja napravio tekst. Smiješno mi je da su na 30 i nešto stupnjeva moje črčkarije postale hrvatski božićni standard – to mi nikad nije palo na pamet. Stvarno sam ponosan na tu pjesmu jer obožavam božićne praznike. Čak i službene ankete govore da je “Sretan Božić svakome” najpuštanija božićna pjesma kod nas, uključujući i strane i domaće pjesme. Stvarno je lijepo vidjeti da klinci u vrtiću i školama pjevaju tu pjesmu – ono što je meni bio “Zeko i potočić”, danas je “Sretan Božić svakome”.

Poznato je i da ste i veliki fan Elvisa Presleyja. Koju memorabiliju od “Kralja” imate ili nekakav događaj vezano uz njega posebno pamtite?

Do autentičnih memorabilija Elvisa je teško doći i užasno su skupe. Bio sam u doticaju sa singlicama Elvisa s njegovim potpisom, ali nisu imale potvrdu autentičnosti. Bio sam u Gracelandu – Elvisovom domu 12. puta i to mi je najveća uspomena i najljepše mjesto za duhovnu i mentalnu obnovu. Imam jednu fizičku memorabiliju – autentičnu fotografiju iz 50-ih godina s koncerta iz prvog reda, koju mi je poklonio jedan čovjek iz Siska.

Rekli ste da vam fale svirke. Koji svoj koncert najviše pamtite u Zagrebu?

Jedan od najupečatljivijih koncerata je bio na Trgu bana Jelačića početkom 90-ih, nedugo prije rata. Nastupali smo pred 100.000 ljudi, proslava Nove godine, kada su svi bili euforični zbog nastanka Hrvatske. Tu je govorio i predsjednik Tuđman i to je najveći broj ljudi pred kojim smo ja i moj tada mladi bend nastupali. Impresivna pozornica i nastup.

Jaki ste na rockabilly sceni. Kakvo je vaše mišljenje o kretanju te scene od, primjerice, izdavanja “Blue Moon“ kompilacije zagrebačkih bendova na početku 90-ih i danas?

Ta prva scena bila je bazirana u Zagrebu i Rijeci. Mi smo kao Fantomi isplivali u tu neku “srednju struju”, ostali bendovi su nestali (Greaseballs, Moonlight Cats, Rockin’ Kids, Mačke). Druga generacija rockabilly bendova došla je nakon 10 godina te se dobro uklopila u svjetske trendove, primjerice, grupa Mad Men koja je nastupala na raznim svjetskim festivalima. Zadnjih 10-15 godina su subkulture nestale – pa kad nema rockabilly subkulture, teško i takvi bendovi nastaju. Nešto se događa, ali to nije u tom razmjeru kao prije 20 ili 30 godina.

Imali ste posljednjih godina u Zagrebu i božićni koncert. Hoće li se on barem nadoknaditi dogodine?

Zadnjih 5-6 godina nastupali smo u Vintage Industrial Baru, Boogaloou, Hard Placeu. Kao Fantomi, uvijek bismo “uskrsnuli“ na Božić. Nađemo se jednom godišnje. Trebali smo ove godine svirati na Dolcu, ali nećemo zbog poznatih razloga. Namjera je da se ponovno okupimo. Okrutna su vremena, ali ja sam optimist. Mislim da nas čeka dobro proljeće i kraj godine. Iako moj kolega iz Fantoma Krešimir Mišak, voditelj emisije “Na rubu znanosti”, ima mnogo crnije teorije što će se dogoditi. Nadajmo se da je moj optimizam u pravu, u odnosu na njegove teorije. (Ante Ferara)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba