Gradsko vijeće Krapine prihvatilo proračun za 2021. godinu u iznosu od 76,3 milijuna kuna, od čega su prihodi Grada 52,3 milijuna kuna

U planu sanacija odlagališta otpada Gorjak, podzemna infrastruktura u naselju Šabac, igralište s umjetnom travom u Podgori i rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

Objavljeno: 24.12.2020. Alen Brodar

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Krapine izglasan je proračun za 2021. godinu koji će iznositi 76,3 milijuna kuna, od čega se 52,3 milijuna odnosi na prihode i primitke Grada Krapine, a 24 milijuna na prihode proračunskih korisnika.

I u narednoj će godini Grad Krapina nastaviti s unapređenjem komunalne infrastrukture. Nastavlja se izgradnja, sanacija i modernizacija nerazvrstanih cesta i javnih površina, a, između ostalog, nastavit će se radovi i na izgradnji i uređenju Spomen obilježja braniteljima te radovi na nastavku uređenja podzemne infrastrukture u naselju Šabac, kao i na drugim lokacijama. Govoreći o proračunu gradonačelnik Grada Krapine, Zoran Gregurović, najavio je i neke od milijunskih projekata.

30 mjeseci

– U planu je sanacija odlagališta komunalnog otpada Gorjak, projekt vrijedan 7,1 milijuna kuna. Provodio bi se 30 mjeseci, i to prema predviđenoj dinamici, 2021. godine 65 posto, 2022. godine 25 posto i 2023. godine 10 posto – kazao je gradonačelnik,  ističući i da se nastavlja priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Kneippovog lječilišta.

Što se tiče obrazovanja, osim redovnog financiranja školskog i predškolskog odgoja, Grad Krapina će i u 2021. godini sufinancirati prijevoz učenika srednjih škola sa svog područja. Dodjeljivat će se stipendije učenicima i studentima, sufinancirat će se pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama i brojne druge aktivnosti koje omogućuju kvalitetnije odvijanje odgojno-obrazovnog rada. Osim toga, Grad će financirati troškove školske kuhinje za učenike Osnovne škole Augusta Cesarca Krapina i Osnovne škole “Ljudevit Gaj” Krapina, koji su slabijeg imovinskog stanja.

– Kao i dosad, Grad Krapina će i u 2021. godini osiguravati jednokratne novčane pomoći građanima, od najmlađih do onih najstarijih, pa će se tako, s ciljem doprinosa pronatalitetnoj politici, nastaviti s naknadama za roditelje novorođenih. Proračunom su, između ostalog, planirana i sredstva za jednokratnu pomoć umirovljenicima, kao i za naknade troškova stanovanja socijalno ugroženim građanima – izjavio je Gregurović.

U proračunu Grada Krapine po prvi put se nalazi i stavka za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada Krapine. Vrste mjera, korisnici, uvjeti te postupak odobravanja sredstava utvrdit će se posebnom odlukom Gradskog vijeća.

Za iduću su godinu planirana i značajna sredstva za sport, odnosno sportsku infrastrukturu, a najveći je projekt nastavak radova na izgradnji i održavanju nogometnog igrališta s umjetnom travom na ŠRC Podgora.

Osim izgradnje igrališta, u planu je rekonstrukcija postojeće cestovne infrastrukture i rasvjete. Vrijedi istaknuti kako u sufinanciranju pripremnih radova za podlogu (drenaža, rasvjeta, ograde) sudjeluje Ministarstvo turizma i sporta sredstvima u iznosu od 500.000 kuna.

Prihode povećavati rebalansom

Oporba je imala amandmane na proračun, no svi su odbijeni, budući da nisu, objasnio je gradonačelnik, bili podnijeti u skladu sa zakonom.

– Podnijeli smo amandmane kako bi se pokrenulo gradske službe i gradonačelnika. Naime, i gradonačelnik je sam rekao da se sa svim amandmanima slaže, a naša želja je bila da se poveća prihodovna strana i da se još neke stvari, poput male dvorane iza Festivalske, konačno riješe. Da ste nam dali dokumentaciju prije mjesec dana, pozvali na sastanke kakve smo imali kada smo bili u kohabitaciji, zajednički bismo ubacili još neke stvari u proračun. A sada smo imali pet dana, kako onda da utječemo na proračun nego amandmanima – kazao je Željko Pavić (SDP).

Gradonačelnik je potom obrazložio kako se nije željelo, kao što je uostalom praksa i dosadašnjih godina, povećavati prihodovna strana zbog projekata koji su u pripremi, ali se ne zna kada će se za njih dobiti sufinanciranje ili države, ili EU fondova. – Radije ćemo tijekom godine rebalansom povećavati proračun kada nam budu odobreni projekti, nego da ih sada stavimo unutra, a onda neka nam ne prođu ove godine, pa da moramo smanjivati proračun – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba