DOBRA VIJEST: Velike su šanse da ćemo imati bijeli Božić

Zima službeno počinje danas u 11 sati i dvije minute

Objavljeno: 21.12.2020. zagorjeinternational

Zima službeno počinje u ponedjeljak u 11.02 sati. To znači da sjeverna polutka Zemlje ima najkraći dan i najdulju noć. Na prvi dan zime je i zimski solsticij, odnosno vrijeme Sunce u prividnom gibanju oko zemlje postiže najveću negativnu deklinaciju i jedan od polova maksimalno je nagnut od Sunca. Zima će potrajati do 20. ožujka 2021. godine. Sunce je u ponedjeljak izašlo u 7.33 sati, a zaći će u 16.13 sati. I dok na sjeveru počinje zima, na južnoj polutki počinje ljeto. Nakon danas slijede nam sve dulji dani. Tako će se do kraja godine dan produžiti za oko 7 minuta.

Prvi dan zime se kroz povijest različito obilježavao. Zbog kratkih dana, prosinac se naziva najmračnijim mjesecom, U prošlosti su narodi mislili da će Sunce nestati. Kad su shvatili da će dani ponovno biti duži, započeli su i sa slavljima. Rimljani su tako slavili festival rođenja Nepobjediva Sunca, dok je u drevnom Egiptu umirao bog Oziris 21. prosinca, a nakon ponoći bi svećenici iznijeli dijete iz hrama i nagovijestili da je Oziris ponovno rođen. Kelti su zimski solsticij obilježavali kao dan kad božanstvo Sunca putuje kroz podzemni svijet i spoznaje tajne života i smrti, dok se u Iranu u perzijskim vremenima vjerovalo da je na prvi dan zime rođen bo svjetla i istine, Mitra, prenosi Večernji list.

Što se tiče vremena, ono će danas biti slično kao i tijekom vikenda. U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a u sjevernijim će krajevima biti oblačnije, često čak i potpuno oblačno, uz maglu, ponegdje i rosulju i slabu kišu. Od utorka do Badnjaka, u južnijim krajevima još i početkom Božića, slijedi južina, s njom i porast temperature te povećanje vjerojatnosti za sunčana razdoblja i u nizinama, ali i za češću iako ne i obilnu kišu na Jadranu i područjima uz njega.

Snijeg na Božić! Da – ponegdje, ali bit će i jake i olujne bure… Tijekom blagdana je pad temperature siguran, kao i kiša, često i obilna, ponegdje i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. A na pitanje: “Hoćemo li ove godine nakon svega – imati za Božić i snijega?” – odgovor je već sada potvrdan za gorje, gdje će biti i novog snježnog pokrivača, a velika je vjerojatnost padanja snijega i po nekim nizinama sjeverne Hrvatske, te u unutrašnjosti Istre i osobito Dalmacije. Štoviše, uz jaku i olujnu buru, mjestimice i s orkanskim udarima, pahulje su moguće i gdjegod uz more, javlja HRT.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba