U HRVATSKU BI TREBALO STIĆI 26. PROSINCA

Cjepivo protiv koronavirusa odobreno u Europskoj uniji

Objavljeno: 21.12.2020. zagorjeinternational

Europska agencija za lijekove (EMA) u ponedjeljak je odobrila prvo cjepivo protiv koronavirusa u EU. Riječ je o cjepivu koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech.

– Znanstveni odbor EMA-e odobrio je cjepivo Pfizera za upotrebu u Europi za starije od 16 godina. To otvara put cijepljenju u EU uz pravila o sigurnosti i temelji se na čvrstim znanstvenim temeljima i okviru za praćenje i kontrolu cjepiva. To je značajan korak naprijed u borbi protiv ove krize. Ovo je povijesno znanstveno postignuće. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti – rekli su na konferenciji za medije iz Znanstvenog odbora EMA-e, prenosi 24sata.

Dolazak cjepiva u Hrvatsku predviđen je 26. prosinca, a potom trodnevna kampanja cijepljenja, kao i u drugim članicama EU – 27., 28. i 29. prosinca. Za plan cijepljenje nadležan je HZJZ.

– Prve doze bit će u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze – rekao je Siniša Tomić, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nakon nedjeljnog videosastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, Stožerom civilne zaštite, HZJZ-a i HALMED-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba