USVOJEN PRORAČUN MEĐIMURSKE ŽUPANIJE ZA 2021. GODINU: Iznosit će nešto više od 245 milijuna kuna

ŽUPAN POSAVEC: Nekoliko mjeseci prije izbora, svako zaduživanje, razna obećanja, najava velikih projekata, podcjenjivanje je zdravog razuma građana

Objavljeno: 19.12.2020. AB

U Centru za kulturu Čakovec održana je 20. sjednica Skupštine Međimurske županije, posljednja radna u 2020. godini, na kojoj su, među ostalim, usvojeni prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2020. godinu, prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2021. godinu te odluka o dodjeli javnog priznanja “Počasni građanin Međimurske županije“ i Nagradi “Zrinski“ Međimurske županije. Sjednici Skupštine nisu prisustvovali vijećnici kluba HDZ-a i HDS-a, koji su odlučili da ne žele sudjelovati u radu Skupštine Međimurske županije tako dugo dok se ne sazove tematska sjednica Skupštine o Županijskoj bolnici Čakovec, iako se raspravljalo i usvojilo izvješće o poslovanju Županijske bolnice Čakovec za 2018. i 2019. godinu.

Jednoglasno su usvojene 2. izmjene i dopune proračuna, koje predlažu povećanje konsolidiranog proračuna za 31.193.950 kuna, čime se pokriva manjak iz prethodnih godina i tekuće godine od 5.574.543 kune i 14.758.700 kuna, pa je, s povećanjem za 16.435.249 kuna, proračun Međimurske županije 837.844.997 kuna.

Izazovni uvjeti

Skupštini Međimurske županije predložen je Proračun Međimurske županije za 2021. godinu s projekcijama Proračuna za 2022. i 2023. godinu i planovima razvojnih programa. U obrazloženju proračuna, koji iznosi nešto više od 245 milijuna kuna, župan Matija Posavec je istaknuo kako se proračun donosi u vrlo izazovnim uvjetima izazvanih globalnom pandemijom koronavirusa koja je promijenila živote većine građana, od kojih su mnogi direktni ili indirektni korisnici proračuna. Prihodovna strana temeljena je na gospodarskim kretanjima, kretanjima na tržištu rada i ostalim projekcijama te poreznoj reformi koja predviđa smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak, a koji će imati financijski učinak na proračune jedinica lokalne i regionalne samouprave.

– S obzirom da je ovo proračun u “izbornoj godini“, napravili smo potpuni obrat, a taj je da je smanjena rashodovna strana za 15 posto u odnosu na 2020. godinu, smanjeno je zaduženje za 50 posto, završena je velika većina investicija i samo nastavljamo s projektima i programima, kao i svih ovih godina. Sportskim rječnikom, ako promatram cijeli mandat kao jednu utakmicu koju, ako dobro odigrate, u zadnjim minutama samo mirno privedete stvari kraju. Nekoliko mjeseci prije izbora svako  zaduživanje, razna obećanja, najava velikih projekata je podcjenjivanje zdravog razuma građana – poručio je župan Posavec najavivši objavu Power point prezentacije o proračunu na internetskim stranicama Međimurske županije.

Počasni građanin

Usvojen je prijedlog o dodjeli javnog priznanja “Počasni građanin Međimurske županije“ dr.sc. Antunu Mikecu, međimurskom poduzetniku i dobrotvoru, osnivaču obiteljske zaklade Mikec. Nagrada Zrinski dodijelit će se Ignacu Šardiju, Ani Vrbanec, Branimiru Magdaleniću, Mariji Prekupec i Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba