OD PIŠKORNICE DO PRUGE I ŽUPANOVIH PREDIZBORNIH OBEĆANJA: Aktualni sat Županijske skupštine KZŽ ponovno otvorio niz zanimljivih tema. Govorilo se, između ostaloga, i o projektu Stubaki

ŽUPAN KOLAR: Pokrenuli smo postupak naplate penala od milijun i pol kuna jer radovi nisu počeli u određenom roku, a sve ostalo ići će sukladno ugovoru koji je još uvijek na snazi

Objavljeno: 19.12.2020. Jelena Jazbec

Po običaju, 24. sjednica Županijske skupštine KZŽ, održana u krapinskoj Festivalskoj dvorani, započela je aktualnim satom, na kojem se prvi za riječ javio HDZ-ov Ivan Hren, koji je pitao krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara hoće li se naplatiti penali privatnom investitoru zbog činjenice da još uvijek nije započeo projekt Terme Stubaki.

– Projekt stoji već duže vrijeme i vi ste na ne znam kojoj sjednici već rekli da ćete prvi raskinuti ugovor ako se prekrše rokovi koji su prekršeni već više puta. Hoćemo li naplatiti penale privatnom investitoru ili ćemo i dalje čekati “Bajku na dlanu”? – pitao je Hren, na što mu je Kolar odgovorio da “bajku ne čekamo, nego je u Zagorju već imamo“.

– A ako vi to ne vidite i ne osjetite, to je vaš problem. Mi smo pokrenuli postupak sukladno ugovoru koji imamo, da naplatimo penale od milijun i pol kuna koji su potpisani u ugovoru, ako investitor ne počne s radovima u određenom roku. Mi ćemo to i naplatiti. A što se tiče završetka ugovora, on je još uvijek na snazi, što ne znači da izvođač radova ne može početi raditi i u četvrtom mjesecu, ali mora stići onaj krajnji rok koji je u aneksu ugovora, osim ako Županijska skupština ne donese drugačiju odluku. S obzirom na to da smo u COVID godini i da je gospodarska aktivnost slabija, da turističke sezone gotovo da i nije bilo, sigurno da nema ni velikih investicija. Međutim, to ništa ne znači u poštivanju ugovora. Prema tome, mi pratimo izvršenje ugovora, milijun i pol ćemo sigurno naplatiti, a ostalo sve sukladno ugovoru koji je još uvijek na snazi – kazao je Kolar, na što mu je Hren odgovorio da nije baš primijetio da građevinarstvo stoji zbog korona krize.

– To su mi čudna objašnjenja – zaključio je.  

Za riječ se javila i Darinka Sviben (HDZ).

Istok županije

– Zbog čega se na neki način zapostavlja razvoj cestovne infrastrukture u istočnom dijelu županije? Gdje je stalo i zašto se ne ide dalje s elektrifikacijom pruge od Zaboka prema Zlatar Bistrici i Novom Marofu? Ceste u istočnom dijelu županije su u znatno lošijem stanju nego u zapadnom dijelu, čak i u onom Planu razvoja biciklističkih staza, većina njih je u zapadnom dijelu županije, ne može se reći da ih nema u istočnom dijelu, ali je to zanemarivo. Nije mi jasna još jedna stvar. Plan izgradnje “fantomske pruge” od Krapine prema Varaždinu. Pa nije valjda da će varaždinski župan Čačić krojiti politiku naše županije? – upitala je Sviben.

Kolar je odvratio da pruga nije fantomska.

– Imate odluku Vlade kojom zadužuje HŽ Infrastrukturu da krene u izradu projektne dokumentacije. Imate ugovor koji je HŽ Infrastruktura potpisala s naše tri županije o sufinanciranju jednog dijela te iste projektne dokumentacije. Pruga je predviđena u programu Vlade za financiranje iz nove financijske omotnice. Kuda će ona ići, kao i uvijek do sada, donosit ćemo odluku mi sami ovdje u Zagrebu. Kad se naprave sve analize, Studija utjecaja na okoliš, Studija isplativosti i kad nam HŽ Infrastruktura dostavi taj dokument, ja ću sigurno inzistirati da se o njemu raspravi i na sjednici Županijske skupštine jer to nije pitanje niti vladajuće većine niti župana, već svih stanovnika Krapinsko – zagorske županije, a pogotovo onih kroz čija će mjesta pruga prolaziti. Što se tiče investicija u županijske ceste, s nama je danas ravnatelj ŽUC-a te ga molim da vam dostavi izvješće o proračunu Županijske uprave za ceste, da vidite koliko smo u protekle četiri godine investirali u županijske ceste na području svih jedinica lokalne samouprave te da vidite jesmo li favorizirali neki dio ili nismo, a isto tako što se tiče biciklističkih staza – odgovorio je župan.

Mišo Grilec (HDZ) je pak postavio pitanje vezano uz Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica.

– Došli smo do spoznaje da će se sekundarni otpad iz Piškornice izvoziti u Mađarsku po 120 eura po toni. Mene zanima tko će to platiti i hoće li odvoz smeća na razini naše županije poskupiti. Naime, iz nekih komunalnih poduzeća stižu informacije da bi odvoz otpada mogao sa sadašnjih 350 do 400 kuna, poskupiti na 1100 – 1200 kuna. Je li to istina i kako stojimo s čitavom situacijom vezanom uz Piškornicu? – pitao je Grilec.

– Potpisan je ugovor o početku radova, vrijednih preko 440 milijuna kuna. Radovi su počeli i sufinanciraju se bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 80 posto, a od preostalih 15 posto, 85 posto financira Fond, a ostatak naše četiri županije. Što se tiče povećanja cijena, pretpostavljam da će do njega sigurno doći, ali neće biti ni približno onoliko koliko ste rekli. No, s obzirom na to da govorimo o Piškornici koja je naše poduzeće, zatražit ćemo od direktora da dostavi izračun koliko bi bilo povećanje cijene. Ja to u ovom trenutku ne znam, a ne bih htio špekulirati. Koliko znam, od samog je početka bilo dogovoreno da će plaćanje biti solidarno, znači, neovisno o tome kolika će biti udaljenost od Centra, svi ćemo plaćati istu cijenu – naveo je Kolar, a za riječ se ponovno javio Grilec.

– U Studiji izvodljivosti za Piškornicu piše da će s 300 do 400 kuna po toni, cijena narasti na 1500 kuna po toni. Znači, to nije povećanje od jedan – dva posto, to je jako velika stavka i bojim se da će naši građani, nakon koronavirusa, kada će i plaće vjerojatno biti manje, imati problema s plaćanjem tih računa – zaključio je Grilec.

Stvara uvjete

Mirko Krznar (HDZ) je zamolio župana da nabroji nekoliko projekata s područja turizma koje je obećao u prošloj predizbornoj kampanji i realizirao ih u protekle četiri godine.

– Čudim se gospodinu Krznaru, one je ipak načelnik općine dugi niz godina, pa zna da projekte Županija ne realizira, već stvara uvjete da se projekti realiziraju, tako da su to dvije različite stvari. Ako govorimo o strateškim projektima, samo jedan od njih nije realiziran, a to je projekt Stubaki, koji sam ja naslijedio. Znači, on nije izvorno postavljen u mojem mandatu, ali je bio dobar, javno privatno partnerstvo je bilo dobro zamišljeno. Ne znam napamet svoj predizborni program od prije četiri godine, ali znam da smo realizirali niz strateških projekata, ali moje bi  nabrajanje trajalo sljedećih 45 minuta, pa ću vam, s obzirom na epidemiološku situaciju, pismeno odgovoriti – rekao je Kolar.

Za govornicu je ponovno stao Krznar.

– Možda se vi ne sjećate, ali neki se sjećaju, pa su me podsjetili na projekt izgradnje bazena sa slatkom vodom u Pregradi, hotela na Strugači u Mihovljanu, vidikovac s balonom u Zaboku, aerodrom Zabok i tako dalje – kazao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba