U KZŽ pada broj novooboljelih, ali i dalje raste broj hospitaliziranih osoba – na COVID odjel u Stubičke stižu pacijenti sa sve težom kliničkom slikom

POČELA BRZA TESTIRANJA: U zagorskim domovima za starije otkrivena zaraza kod 97 od 512 djelatnika i korisnika – svi bez ili sa slabim simptomima

Objavljeno: 18.12.2020. Jelena Jazbec

U Krapinsko – zagorskoj županiji je u posljednja 24 sata evidentirano 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kako je na press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite rekao načelnik Anđelko Ferek – Jambrek, dobra je vijest da krivulja koja prikazuje broj novih slučajeva, pada, no i dalje raste krivulja koja pokazuje broj hospitaliziranih osoba. U proteklih sedam dana incidencija na području KZŽ bila je 602 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, dok je 5. prosinca ona bila 979 oboljelih na sto tisuća stanovnika.

Ferek – Jambrek je otkrio i da su počela brza antigenska testiranja u domovima za starije te da je od ukupno 512 testiranih djelatnika i korisnika, otkrivena zaraza kod njih 97, odnosno, kod 93 od 295 testiranih korisnika i kod četiri od 217 testiranih djelatnika.

– To je oko 20 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih i to su sve osobe s blagim ili nikakvim simptomima, zbog čega možemo pretpostaviti i da na području cijele županije imamo 20-ak posto slučajeva koji nisu evidentirani – kazao je Ferek – Jambrek.

To bi moglo značiti, dodao je, da je ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom tri do četiri puta veći od šest tisuća, koliko je slučajeva potvrđeno od početka epidemije u KZŽ, pri čemu se dolazi do brojke od 25 tisuća žitelja KZŽ koji su preboljeli koronavirus, odnosno, 30-ak posto stanovništva.  

Na respiratoru

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Gordana Popijač – Cesar je istaknula kako će se u prvoj fazi cijepljenja protiv COVID-a 19 cijepiti 2038 osoba na području KZŽ, od čega su oko dvije trećine korisnici domova za starije, a ostatak zdravstveni djelatnici koji rade na COVID odjelima. Dodala je i kako se gripa, zbog koronavirusa, nije uopće imala prilike pojaviti, no svejedno je pozvala sve zainteresirane da se odazovu cijepljenju protiv gripe, s obzirom na to da je stigla nova pošiljka s ukupno pet tisuća doza cjepiva. Otkrila je i kako u školama nema rasta broja oboljelih učenika kao niti težih kliničkih slika kod djece.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina je istaknuo kako su posljednjih nekoliko dana imali nešto manji priljev pacijenata za hospitalizaciju, no još je uvijek kod njih hospitalizirano 88 COVID pozitivnih pacijenata, od kojih je 13 na respiratoru. U zadnja dva tjedna u OB Zabok su imali 50-ak pozitivnih djelatnika.

Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice leži 32 pacijenata, a 16 ih se u protekla dva tjedna oporavilo. Svi ostali odjeli rade normalno, odnosno, u smanjenom obujmu, kazala je ravnateljica bolnice Željka Žnidarić. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice je 30 pacijenata, a ravnatelj Davor Gredičak ističe da im u posljednje vrijeme pristižu pacijenti sa sve težom kliničkom slikom koji zahtijevaju više kisika, zbog čega je odlučeno da će se na 28 kreveta provesti instalacije za kisik, pa će od utorka bolnica moći zaprimati pacijente sa simptomima srednje težine. Investicija je vrijedna stotinjak tisuća kuna, a troškove će pokriti Županija.

Na press konferenciji je bila i glavna sestra Doma zdravlja KZŽ Biserka Sviben, koja je rekla kako u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zbog izolacije ili samoizolacije nedostaju 22 medicinske sestre, deset liječnika opće medicine, sedam liječnika dentalne medicine i deset nezdravstvenih djelatnika, uglavnom vozača sanitetskog prijevoza.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić je pak rekao kako su od početka epidemije imali 1800 intervencija vezanih uz COVID-19. Od 1. prosinca je obrađeno 510 COVID pacijenata, od ukupno 940 intervencija. Ukupno su na broj 194 ove godine zaprimljene 32 tisuće poziva, dok je lani taj broj iznosio 23 tisuće. Božić je otkrio i kako je zadnja tri dana pritisak na Hitnu ipak nešto manji, pa imaju od 20 do 30 intervencija dnevno, dok su u proteklom razdoblju imali od 50 do 60.

Blagdanske propusnice

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je rekao kako se još uvijek ne radi o dovoljnom padu novooboljelih da bi se moglo govoriti o popuštanju mjera, te kako se radi o pozitivnom odgovoru na mjere, ali i odgovorno ponašanje većine žitelja KZŽ. Osvrnuo se i na novu mjeru Nacionalnog stožera civilne zaštite, prema kojoj u blagdanskim danima neće biti moguće putovati između županija. Kazao je kako su na izdavanju propusnica angažirali 14 svojih djelatnika, no i kako očekuje od Stožera da jasno definira koji su opravdani razlozi za njihovo izdavanje. Dodao je i kako od ministra Davora Božinovića očekuje da ipak donese odluku da se putovanje među županijama onemogući od 24. prosinca, jer će 23. prosinca još uvijek većina ljudi raditi, pa će, s obzirom na velik broj žitelja KZŽ koji rade u Zagrebu, Županija morati izdati više tisuća propusnica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba