JESTE LI IKADA ČULI ZA RAKUNOPSA? Na projektu njegova kartiranja na području Zagorja, lokalno stanovništvo prepoznato je kao najbitnija karika

Jedna od invazivnih stranih vrsta sisavaca u cijeloj Europi predstavlja prijetnju – evo što učiniti ako je primijetite

Objavljeno: 16.12.2020. zagorjeinternational

Znate li što je rakunopas? Životinja koja je poznata i starijim imenom kunopas, je vrsta iz porodice pasa porijeklom s istoka Azije koja je namjerno naseljavana u europski dio tadašnjeg SSSR-a. Jako se proširila po Europi i došla je do Hrvatske, ali je se još uvijek tek povremeno bilježi.

Hrani se drugačije

Radi štetu u prirodnim ekosustavima jer se hrani nešto drugačije od autohtonih predatora, a može živjeti u relativno velikim gustoćama što dodatno povećava štetu na autohtonoj fauni. Zbog toga je rakunopas uvršten na Popis invazivnih vrsta koje izazivaju zabrinutost u EU i sve države članice su dužne provoditi mjere kontrole populacije. Udruga civilnog društva Biom radi na projektu kartiranja Rakunopsa na području Zagorja, a kako najbitniju kariku u tome prepoznali su lokalno stanovništvo.

-Bitno nam je da što više ljudi može prepoznati rakunopsa i da znaju što napraviti kada ga negdje ugledaju – objašnjavaju iz Udruge te napominju da, kako se u Hrvatskoj ova vrsta tek povremeno bilježi, u idealnoj smo situaciji da mjere kontrole počnemo provoditi i prije nego uspije napraviti štetu na autohtonoj fauni.

Trebaju pomoć

– Za to nam treba pomoć svih onih koji borave u prirodi i možda ga negdje uoče – ističu iz Bioma.

Vrsta je relativno prepoznatljiva i od svih naših životinja najviše sliči jazavcu, od kojeg se najlakše razlikuje duljim nogama, većim ušima i obojenošću glave, tzv. facijalnim oznakama. Ako mislite da ste ga negdje uočili, onda nalaz što prije prijavite na posebnu stranicu Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba