SAMO ZA ONE DUBLJEG DŽEPA

Svinjetina nikad jeftinija, a čvarci se prodaju po cijeni suhog zlata

Objavljeno: 15.12.2020. zagorjeinternational

Zbog poremećaja na tržištu izazvanih koronavirusom te pojave afričke svinjske kuge, EU svinjetina nikad nije bila jeftinija. Tako jeftini europski viškovi stižu u Hrvatsku. Gubici domaćih farmera primiču se brojci od oko 100 milijuna kuna.

Jedino što odolijeva pandemiji su čvarci, kojima cijena nije pala ni za kunu. Ovosezonski čvarci koštaju u prosjeku između 120 i 170 kuna, a 90-gramsko pakiranje za grickanje s predznakom “premium” proizvođača Silme iz Petkovca čak 26,99 kuna, što znači da se cijeni na vrtoglavih 299,89 kn/kg.

– No činjenica je da je proizvodni postupak vrlo zahtjevan i troši energiju, a od oko 100 kg kvalitetne masnoće dobije se samo 12-13% kvalitetnih čvaraka, 50-60% svinjske masti, a ostalo ispari. Zna li se da je cijena masti od 6 do 8 kn/kg, jasno je da cijenom čvaraka morate kompenzirati sve ostalo. A dok se dobro prodaju na tržištu i imaju imidž proizvoda koji je visokokvalitetan, s visokim udjelom proteina, što se s novim trendovima prehrane jako traži, tko god ih radi uspijeva ih dobro i prodati – rekao je Igor Miljak, predsjednik uprave karlovačkog PPK u sastavu Grupe Pivac.

Isti čvarci PPK negdje se u maloprodaji prodaju za 120, a negdje i za 170 kn.

– Ne radi ih puno proizvođača, a što je najbolje, nema ni uvoza. Godišnja proizvodnja, ono što se regularno proda, u Hrvatskoj je najviše 400-450 tona, od čega mi radimo 200 t – kaže Miljak. Dodaje kako ni sa svinjskom masti nema problema s plasmanom.

Kad su u pitanju suhomesnati proizvodi poput pršuta, izostanak turističke sezone, lockdowna, izostanka svetkovina, mnogi se pitaju isplati li im se ove godine puniti pušnice. Pršutari imaju i više od 50 posto neprodanih zaliha, a kako počinje novi ciklus proizvodnje, neki su na akciji i za manje od 100 kn/kg. Loša turistička i ugostiteljska sezona, manje proslava, krštenja, svadbi probleme su stvorili i vinarima te proizvođačima krumpira, koji imaju izvrsne prinose, ali ih nema tko trošiti, javlja Večernji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba