Uz Dan grada Krapine, dodijeljena gradska priznanja za najistaknutije građanke, građane, poduzeća i udruge

DOBRO JE ČINITI DOBRO: “Na ponos ste našeg grada i vjerujem da ćete nastaviti kvalitetno raditi“

Objavljeno: 05.12.2020. Jelena Jazbec

Na blagdan sv. Nikole biskupa obilježava se Dan grada i župe Krapina. Zbog epidemiološke situacije, velika proslava 827. rođendana Krapine ove će godine izostati, a Dan grada je obilježen tek dodjelom gradskih priznanja za najistaknutije građanke i građanke u protekloj godini, koja je održana u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

Svečanost je otvorio Ivica Hršak, predsjednik krapinskog Gradskog vijeća.

– Velike su želje i htijenja bila usmjerena na ovu godinu, no, jedno su želje, a drugo objektivne okolnosti koje su utjecale na ostvarenje svega onoga čime bismo se ovih dana mogli pohvaliti. No, pritom treba istaknuti da su neki naši sugrađani u vremenu koje je iza nas dali veći doprinos i na taj se način istaknuli u odnosu na druge. Zbog njih smo danas ovdje, da im zahvalimo i uručimo im priznanja koja će ih dodatno motivirati da i dalje rade u interesu društvene zajednice – rekao je Hršak, istaknuvši kako se nada da će iduće godine, uz proslava Dana grada, moći obilježiti i stotu obljetnicu početka izgradnje župne crkve.

I gradonačelnik Zoran Gregurović je naglasio kako se svečanost održava u ambijentu na koji nisu navikli kada se radi o proslavi Dana grada.

Godina izazova

– Nažalost, ove godine nismo bili u mogućnosti organizirati svečanu sjednicu Gradskog vijeća, ali smo željeli reći hvala svim dobitnicima gradskih priznanja i iskazati im čast njihovim uručenjem na ovoj svečanosti. U ovoj godini koja je bila sve, samo ne normalna, koja je bila puna izazova, strepnje i nepoznanica, ipak se dosta toga radilo i napravilo. Možda smanjenim intenzitetom nego što je to bilo planirano proračunom, ali imali smo podršku raznih resornih ministarstava i državnih tvrtki, tako da se ipak pokrenulo puno projekata i napravilo puno investicija – rekao je gradonačelnik i u nastavku spomenuo neke od najvažnijih projekata.

– Istaknuo bih da je ove godine završen jedan projekt o kojem se počelo govoriti još prilikom izgradnje muzeja na Hušnjakovom, a to je izmještanje željezničko – cestovnog prijelaza Dolac. Mijenja se i krovište na Osnovnoj školi Augusta Cesarca, zamijenjena je stolarija na Osnovnoj školi “Ljudevit Gaj“, završili smo s rekonstrukcijom podzemne infrastrukture u naselju Paradižum, mijenja se glavni vodoopskrbni cjevovod prema Velikoj Vesi i započeli su radovi na rekonstrukciji podzemne infrastrukture na Šabcu, projekt koji bi od sljedeće godine trebao biti završen. Tako smo zaokružili i riješili onaj najveći dio problema što se tiče te podzemne infrastrukture i moći ćemo se posvetiti drugim stvarima. Puno je želja pred nama, proračun je pripremljen i ja vjerujem da ćemo kroz proračun, ali i pomoć raznih državnih tvrtki, uspjeti ostvariti ono što nam je cilj. A ono što nam je prvenstveno cilj i ja vjerujem da će nam sveti Nikola to donijeti u gradsku čizmicu, jest da, nakon što na ljeto završi druga faza izgradnje spojne ceste od Zaboka prema Krapini, krene i treća faza do gospodarske zone. Dakle, da će početi izgradnja rotora kod vatrogasnog doma. Također, u bazu projekata Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva kulture poslani su projekti za koje je gotova projektna dokumentacija, poput Šemničkih toplica i Crne kraljice, i, prema najavama, sljedeće godine bi mogli biti raspisani prvi natječaji iz Fonda za oporavak, tako da ja vjerujem da će se ti projekti uskoro i realizirati. I, na kraju, čestitam nagrađenima, na ponos ste našeg grada i vjerujem da ćete nastaviti kvalitetno raditi – poručio je gradonačelnik Gregurović, kojemu je na svim postignućima čestitao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Kad podvučem crtu, rekao bih da je u Krapini napravljeno mnogo više od onoga što sam objektivno mislio da će se moći napraviti, s obzirom na vrijeme u kojem smo radili. Mnogi su zbog novonastale situacije i odustali od nekih projekata, dok su neki drugi bili hrabriji i imali viziju te nastavili dalje i realizirali projekte – rekao je župan i čestitao nagrađenima.  

– Rezultat njihovog rada nije samo za dobrobit građana i građanki Krapine, već i čitave Krapinsko – zagorske županije – istaknuo je Kolar.  

Poslovni inkubator

Dodao je i kako je, unatoč izazovnoj godini, i Županija uspjela realizirati neke projekte, a onaj iznimno važan za grad Krapinu je Poslovno – tehnološki inkubator s Centrom za robotiku i nove tehnologije, vrijedan 34 milijuna kuna, čiji će se značaj, kazao je župan, vidjeti tek u budućnosti.

Malu plaketu Grada Krapine dobila je Sari Rivetti, za izvrsne uspjehe postignute na natjecanjima iz stolnog tenisa i promicanje imena grada Krapine, dok su plakete Grada Krapine primili Marijan Lovrenčić, za poseban doprinos u unapređenju vatrogastva i zaštite od požara na području grada Krapine te zbog istaknutog rada na razvoju dobrovoljnog vatrogastva i vatrogasne djelatnosti, Dragutin Ranogajec, za unaprjeđenje gospodarstva i promicanje imena grada Krapine i Dragutin Gradečak, za doprinos kulturi i promicanje imena grada Krapine.  Povelja Grada Krapine uručena je Zdravku Lovrenščaku i Ivanu Šemničkom za osobiti doprinos promicanju dobrovoljnog darivanja krvi i zdravstvenih programa Hrvatskog Crvenog križa, zatim poduzeću “Presečki d.o.o.“, povodom 30. obljetnice uspješnog rada te za doprinos unaprjeđenju gospodarstva grada Krapine, Društvu invalida rada Krapina, povodom 50. obljetnice uspješnog rada i djelovanja te za promicanje prava osoba s invaliditetom te Dječjem vrtiću “Gustav Krklec“, povodom 55. obljetnice uspješnog rada i djelovanja te za unaprjeđenje odgojno – obrazovne djelatnosti u gradu Krapini. Priznanje gradonačelnika dodijeljeno je Muzeju krapinskih neandertalaca, povodom 10. obljetnice uspješnog rada te za osobiti doprinos u međunarodnoj promidžbi grada Krapine.

U ime nagrađenih, obratio se Dragutin Ranogajec.

– Hvala svima koji su prepoznali naš rad, koji su nas predložili i Gradskom vijeću koje je donijelo odluku da primimo ova visoka priznanja. Vjerujem da ima još mnogo građanki i građana koji zaslužuju ova priznanja, pa je time ova čast koja nam je ukazana, još i veća. Mislim da mi nagrađeni možemo učiniti još mnogo toga dobroga za naš grad – kazao je Ranogajec.

Nagrađenima su čestitali i saborski zastupnik Željko Pavić i krapinski župnik, vlč. Davor Štuljan. – Dobro je činiti dobro. Zaista, dvostruki je benefit činjenja dobra, prije svega, pomažemo drugima, no, s druge strane, pomažemo i sebi, punimo svoja srca i svoje duše. Želim vam da i dalje budete neumorni, činite dobro, i radi drugih, i radi svoga grada i cijele svoje zajednice, a onda i radi koristi koju ćete i sami imati – poručio je krapinski župnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba