Za nekoliko sati otvara se COVID odjel u Krapinskim Toplicama - stiže prvih 12 pacijenata

U KZŽ 183 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminulo čak sedam osoba

Objavljeno: 04.12.2020. Jelena Jazbec

U Krapinsko – zagorskoj županiji evidentirana su 183 nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je na press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite, održanoj u Zaboku, načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek.

Najviše je novih slučajeva na području Krapine i Bedekovčine, po 18, te u Zaboku 15. Tu su još i grad Donja Stubica (10), grad Klanjec (5),  grad Oroslavje (4), grad Pregrada (8),  grad Zlatar (6), općina Budinščina (1), općina Desinić (7), općina Đurmanec (1), općina Gornja Stubica (9), općina Hrašćina (2), općina Hum na Sutli (10), općina Konjščina (6), općina Kraljevec na Sutli (4), općina Krapinske Toplice (5), općina Kumrovec (2), općina Mače (4), općina Marija Bistrica (6), općina Mihovljan (2), općina Petrovsko (2), općina Radoboj (1),  općina Stubičke Toplice (2), općina Sveti Križ Začretje (11), općina Tuhelj (9), općina Veliko Trgovišće (8) i općina Zlatar Bistrica (7). Oporavilo se 160 osoba, pa je trenutno aktivno 1576 slučajeva, a 1153 osobe su u samoizolaciji. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana trenutno je 79 COVID pozitivnih pacijenata, a na COVID odjelu Specijalne bolnice Stubičke Toplice 34 pacijenta. Na respiratoru je 11 pacijenata. U protekla 24 sata preminulo je sedam osoba.

U zdravstvenim ustanovama pozitivna su 82 djelatnika, a 73 ih je u samoizolaciji. U domovima za starije pozitivno je 55 djelatnika i 148 korisnika u 13 od ukupno 28 domova. Ukupno je preminulo 38 korisnika domova za starije i nemoćne na području KZŽ koji su bili COVID pozitivni. U bolnicama je preminulo 25 korisnika, dok ih je u domovima preminulo 12.

Od 23. listopada ukupno su na području županije preminule 132 osobe, u proteklih sedam dana njih 51. U proteklih sedam dana ukupno je evidentirano 1057 novih slučajeva koronavirusa, a 829 osoba se oporavilo.

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Gordana Popijač – Cesar otkrila je da je u drugom valu epidemije oboljelo značajno više žena nego muškaraca – njih 3200 u odnosu na 2900 muškaraca. Popijač – Cesar to pojašnjava činjenicom da žene češće skrbe za članove obitelji, zbog čega su i više izložene bolesti. Također, najčešće obolijeva radno aktivno stanovništvo.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan otkrila je da je pozitivno 27 djelatnika, a 31 djelatnik je u samoizolaciji. Kazala je kako im nedostaje 10 liječnika, 25 sestara i sedam vozača, stoga je zamolila građane da daju pravovremene i točne informacije o propisanoj mjeri samoizolacije ili zarazi, kako ne bi u opasnost dovodili zdravstvene djelatnike u situaciji kada s njima dolaze u kontakt.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić je pak otkrio da su od 12. veljače imali 1400 intervencija vezanih uz COVID-19, od čega u proteklih 30 dana njih 600. Od 600 pacijenata, 55 posto njih je završilo u bolnici. U prosjeku dnevno imaju 150 poziva, od kojih se 70 – 80 generira u intervencije, a od toga se pola odnosi na COVID pacijente. Rekao je i kako je, zahvaljujući brzim antigenskim testovima, prosjek otkrivanja zaraze na licu mjesta 36 posto od ukupnog broja testiranja, čime se sprječava ulazak virusa u zdravstvene ustanove, jer tih 36 posto pacijenata odmah završava na pravom mjestu, odnosno, na COVID odjelu.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak podsjetio je kako od 6. studenoga imaju COVID odjel sa 60 kreveta, od kojih je 40 namijenjen nepokretnim COVID pacijentima. U prosjeku, ondje se nalazi od 28 do 38 pacijenata, a trenutno ih je 34. Radi se o pacijentima sa simptomima srednje jačine, s izraženim komorbiditetima. Ostatak bolnice normalno funkcionira, pa je ondje trenutno stacionirano 70 pacijenata, a 160 ih dnevno dolazi na ambulantnu fizikalnu terapiju.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić otkrila je da se za nekoliko sati otvara COVID odjel i u njihovoj bolnici, s 30 kreveta. Danas dolazi prvih 12, a sutra petero pacijenata. Svi COVID pozitivni pacijenti koji zahtijevaju bolničko liječenje najprije idu u OB Zabok, a onda se, ovisno o simptomima, šalju u Krapinske ili Stubičke Toplice. U Krapinskim Toplicama je u COVID odjel preuređen drugi kat NBO zgrade, na kojem se nalazio odjel za ortopedsku rehabilitaciju. Žnidarić je zahvalila djelatnicima koji su u rekordnom roku pripremili odjel, koji će imati odvojen ulaz i prolaz od ostatka bolnice.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar dodao je da je u uređenje COVID odjela u Krapinskim Toplicama Županija uložila 730 tisuća kuna. Osiguran je, između ostaloga, dovod kisika kako se ne bi morale koristiti boce, a odjel je opremljen najsuvremenijom opremom. Otkrio je i kako je Županija za OB Zabok odobrila dva nova respiratora i pet High Flow Oxygen uređaja, vrijednih milijun i pol kuna.

U zagorskim školama COVID pozitivan je 101 učenik, od čega 62 iz osnovnih i 39 iz srednjih škola. Pozitivan je i 41 djelatnik osnovnih škola i sedam djelatnika srednjih škola, a 74 ih je u samoizolaciji. U samoizolaciji je i 1576 učenika zagorskih škola, odnosno, 50 razreda, od čega 32 osnovnoškolska i 18 srednjoškolskih. Dvije škole rade po modelu C – OŠ Josipa Broza Kumrovec, još danas, i OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, do 7. prosinca.

Župan je još jednom ponovio da je situacija u KZŽ teška.

– Nastavimo li ovim tempom, popunit ćemo i ove dodatne kapacitete na COVID odjelima – zaključio je Kolar.

Cijelu press konferenciju Stožera civilne zaštite pogledajte ovdje:

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba