MASKE ĆE SE I DALJE MORATI NOSITI

Capak otkrio plan cijepljenja, čitav stožer pristao se cijepiti pred kamerama

Objavljeno: 04.12.2020. zagorjeinternational

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH održao prezentaciju o cjepivu.

– Nekoliko osnovnih informacija o cjepivu i cijepljenju. Kaže se da je ovo najbrže razvijeno cjepivo u povijesti. To je točno, ali treba znati činjenicu da je od početka bilo vidljivo da će lijek biti teško pronaći. Zbog toga su brzo uložena velika sredstva u istraživanje i proizvodnju cjepiva – rekao je Capak.

Podsjetio je na tijek razvoja cjepiva.

– U EU je od početka postojao dogovor o zajedničkoj nabavi cjepiva. Cilj je da bi se doze pravedno raspodijelile. EU je postavila pravila da kad proizvođači stave na raspolaganje, države mogu zatražiti količinu za sebe. Onda EU po broju stanovnika to raspoređuje na pravičan način. Ukupno je Hrvatska naručila 5 milijuna i 600 tisuća od raznih proizvođača – rekao je Capak.

Kazao je da se manja količina naručila od tvrtke koja svoje cjepivo može registrirati tek krajem iduće godine.

– EU je otvorila pregovore u prvoj fazi sa šest proizvođača. Bilo je izgledno da će AstraZeneca biti prva registrirana, to smo onda uzeli 3.6 milijuna doza. Dobili smo 2.705 milijuna doza, bio je prevelik interes. S vremenom se dalo naslutiti da bi Pfizer mogao prvi registrirati. Onda smo odmah naručili milijun doza. Onda smo od Moderne naručili još milijun doza, a tu još nemamo potvrdu hoće li biti to milijun doza – kazao je Capak.

Otkrio je koji je plan za cijepljenje.

– Pfizer bi mogao biti u prosincu, Moderna u siječnju registriran. Oxfordovo se također očekuje u prvom kvartalu, ali nešto kasnije. Kako se naručuje cjepivo. HZJZ temeljem uvida u ugovor predlaže ministarstvu potpisivanje sporazuma i količinu, a vlada na prijedlog ministarstva zdravstva sklapa ugovor s EU. To je put kako se naručuje. Napravili smo plan cijepljenja. Ima sve elemente osim datuma distribucije i količine, to još ne znamo. Pfizer je najavio da će prva runda koja dođe u nas sadržavati 125.000 doza. Ako to bude kvartalna isporuka, u prvom navratu ćemo moći cijepiti 62.5 tisuće ljudi. Ako bude mjesečna isporuka, onda ćemo moći 125.000. Prioritetne osobe su bolesne osobe, osobe u zdravstvu, korisnici i djelatnici domova za starije. Nakon toga cjepivo će se ponuditi svim ostalim stanovnicima. Računamo da će 5,6 milijuna doza biti dovoljno za sve koji će se htjeti cijepiti. Cjepivo će biti besplatno i dragovoljno, neće biti obavezno. Ali bilo bi dobro da se što više ljudi cijepi, to nam osigurava kolektivni imunitet. Sa samim cijepljenjem neće početi era nenošenja maski. Jedno vrijeme ćemo koegzistirati s maskama iako smo se cijepili ili preboljeli. Kad padnu brojke onda ćemo smanjivati obvezu nošenja maski. Sva cjepiva preporučuju dvije doze. Prva pa druga nakon tri ili četiri tjedna. Mi smo kod provođenja uzeli model kako to radimo za gripu. Cijepit će županijski zavodi za javno zdravstvo uz pomoć drugih kolega. Pfizerovo cjepivo se drži na niskim temperaturama, mora se potrošiti brzo. Jako je važno da se građane istinito i precizno informira – dodao je Capak.

Kaže kako će Vlada provesti niz stručnih konferencija na kojima će se promovirati važnost cijepljenja. Rekao je da postoji sustav praćenja nuspojava za sve lijekove, pa tako i za cjepivo.

– Mi u Hrvatskoj imamo sustav praćenja nuspojava, vode ih HALMED i HZJZ. Liječnici to moraju prijaviti ako nešto primijete, to može prijaviti i osoba. To se sve prati i inače, naravno da će se i za cijepljenje osigurati takav sustav praćenja. I na razini EU će se posebno pratiti sigurnost cjepiva, upravo se radi program. U borbi protiv antivaksera je bitno precizno i točno informiranje građana, mi to već radimo. Vlada će voditi dodatnu kampanju, bit će cijeli niz stručno-znanstvenih konferencija, stručnjaci će govoriti o cjepivu i učinkovitosti. Mi ćemo kroz medije i druge načine komunikacije promovirati važnost cijepljenja i mislimo da je jako važno da u toj kampanji naglasimo da cijepljenjem ne štitimo samo sebe nego i druge, to je jedno pitanje društvene odgovornosti i solidarnosti prema onima koji su najosjetljiviji i koji najlakše mogu stradati od koronavirusne infekcije – rekao je Capak.

Dodao je da o obveznom cijepljenju nitko nije ni govorio.

– Postoje diskusije treba li to za neke skupine biti obavezno. No sve rasprave završe da mora biti dragovoljno – kazao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš je govorio o situaciji u bolnicama.

– Situacija je zahtjevna ali je daleko od kraha. Ne znam koji su motivi onih koji govore drugačije, ali štete su jasne – rekao je Beroš. Rekao je da svi liječnici imaju obvezu svoje nadređene upozoravati na probleme.

Članovi stožera upitani su bili se javno cijepili.

Capak je uzeo riječ.

– Ja ću se svakako cijepiti, nudim se da me snimite- rekao je Capak.

– Cijepit ću se i spreman sam to učiniti pred kamerama –  rekao je Božinović. Isto su rekli i ostali prisutni članovi stožera na konferenciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba