LIDEROV SUSRET GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA: Na raspravi o mobilnosti i prometu u gradovima sudjelovao i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek

ZABOK ULAŽE U BICIKLIZAM: Nakon biciklističke staze do Krapine, projektirat će se i ona do Pregrade

Objavljeno: 03.12.2020. JJ

Prva dva dana prosinca ove su godine bila rezervirana za Liderov 12. Susret gradonačelnika i poduzetnika. Među cijelim nizom zanimljivih tema i panela, na raspravi pod nazivom “Mobilnost i promet u gradovima“, sudjelovao je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Na panelu se govorilo o održivoj mobilnosti u gradovima koja bi za posljedice imala smanjenje onečišćenja okoliša, ali i gospodarski rast. O spomenutoj temi su govorili i Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, predstavnici MUP–a te Saša Bart iz tvrtke Dyvolve, specijalizirane za EU projekte i održiv razvoj prometa.

Rasterećenje prometa

Na panelu je bila riječ o biciklizmu kao načinu rasterećenja prometa u gradskim središtima, ali i o novom Zakonu o cestovnom prometu. Također, predstavljeni su projekti usmjereni na biciklizam kao zeleni i ekološki način prijevoza sve popularniji u svijetu.

Na početku je rečeno, kako prenosi Lider, da se uskoro mijenja Zakon o sigurnosti na cestama, a povod su nova električna vozila, poput električnih romobila. Iako pozdravlja izmjene Zakona, Hanžek kaže da glavni problem nije prometna regulativa i propisi, već prometna kultura, tj. nepostojanje prometne kulture u Hrvatskoj.

Kvalitetna infrastruktura

– Čini se da bez kazni nema ni promjena ponašanja – istaknuo je zabočki gradonačelnik, dodajući kako je Zabok dobro povezan i cestovno i željeznički, no da ne postoji kvalitetna infrastruktura koja bi bila nužna za kvalitetnije korištenje bicikala. Ipak, istaknuo je kako se nada da će uskoro doći do promjene jer Grad upravo izrađuje studiju koja je fokusirana na biciklističke staze. Također, već se krenulo u realizaciju biciklističko – pješačke staze dužine pet kilometara, a u realizaciji je i pravac Zabok – Sveti Križ Začretje – Krapina, za koji su i susjedi Slovenci pokazali interes.

– Uz to, pred projektiranjem smo i biciklističke staze Zabok – Pregrada – rekao je Ivan Hanžek, dotaknuvši se i teme komunalne policije koja bi bila nešto iznad prometnih redara, a imala bi neke ovlasti kao i policija. – Nije problem pisati zakone i kazne, ali tko će sve to provoditi? – pita se Hanžek, pa sam daje odgovor kako bi to mogla biti upravo komunalna policija, prenosi Lider.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba