Energetski je obnovljena zgrada Policijske postaje Donja Stubica

Potrošnja grijanja smanjena za 68 posto, a zgrada koja je spadala u energetski razred E, sada je svrstana u energetski razred B

Objavljeno: 02.12.2020. JJ

Uspješno je privedena kraju energetska obnova zgrade Policijske postaje Donja Stubica. Podsjetimo, prijavu projekta izvršilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, a provodio se sukladno Operativnom programu “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Sufinancira ga Europska unija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

25 postaja

Projektima energetske obnove obuhvaćeno je ukupno 25 policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost svih projekata energetske obnove iznosi 101.033.711 kuna, od čega Ministarstvo unutarnjih poslova iz državnog proračuna mora osigurati 52.057.131 kunu. U narednom razdoblju Ministarstvo unutarnjih poslova planira prijaviti još četiri projekta energetske obnove.

Ugovor za energetsku obnovu donjostubičke zgrade potpisan je 31. siječnja 2019. Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosila je 1.041.725 kuna (s PDV-om), dok je stvarna vrijednost projekta, sukladno ugovorenim i ostvarenim vrijednostima, 1.044.871 kunu. Ukupno prihvatljivi troškovi prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznose 1.005.350  kuna (s PDV-om), dok dodijeljena bespovratna potpora iznosi 635.275 kuna (s PDV-om). Svrha projekta je smanjenje potrošnje energije za grijanje od najmanje 50 posto na godišnjoj razini u odnosu na potrošnju energije prije provedbe mjera energetske obnove.

Toplinska izolacija

U sklopu projekta izvršeni su sljedeći radovi: toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija međukatne konstrukcije, rekonstrukcija krova, zamjena fasadnih stijena i ostakljenih vrata te zamjena vanjske stolarije i bravarije. Radovi su započeli 15. travnja, a uspješna primopredaja izvršena je 11. kolovoza. Radove je izvela tvrtka Prijatelj gradnja d.o.o. iz Dugog Sela, dok je usluge stručnog nadzora provodila je tvrtka Međimurje – Investa d.o.o., Čakovec. Energetskom obnovu smanjenja je godišnja potrošnja primarne energije u zgradi za 71 posto i potrošnja energije za grijanje zgrade za 68 posto, a smanjena je i emisija CO2 za 70 posto. Zgrada Policijske postaje Donja Stubica prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred E, dok je nakon realizacije projekta svrstana u energetski razred B.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba