Aktivisti Greenpeacea Ćorićevoj pomoćnici predali peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica koju je potpisalo više od 65.000 ljudi

NEĆU VREĆU: “Građani Hrvatske su pokazali da su svjesni koliko je štetna jednokratna plastika i da su spremni zamijeniti je lako dostupnim alternativama”

Objavljeno: 02.12.2020. zagorjeinternational

Aktivisti Greenpeacea su ispred zgrade Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, pomoćnici ministra Ćorića Anamariji Matak simbolično predali peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica koju je potpisalo više od 65.000 ljudi. Na predaju peticije donijeli su dvometarske rekvizite – prekriženu plastičnu vrećicu te broj 65.000, koji simbolizira broj potpisnika peticije. Ovom kampanjom ukazuje se na štetnost plastičnih vrećica i ostale jednokratne plastike koja se koristi kratko, a ostavlja dalekosežne i alarmantne posljedice na okoliš.

Građanke i građani Hrvatske pokazali su da su svjesni koliko su štetne plastične vrećice i jednokratna plastika, ali i da su spremni zamijeniti plastične vrećice lako dostupnim alternativama, poput višekratnih vrećica za kupovinu. Ova peticija predana je u pravom trenutku, s obzirom na to da je u tijeku javno savjetovanje o Prijedlogu zakona o gospodarenju otpadom, kojim bi se mogla zabraniti upotreba plastičnih vrećica, poručuju iz Greenpeacea.

– Vlada ima priliku poslušati građane i zaštititi našu prirodu te u potpunosti zabraniti upotrebu laganih plastičnih vrećica. Hrvatska i svijet već se utapaju u jednokratnoj plastici, čija proizvodnja raste iz godine u godinu. Goleme količine plastike završavaju u okolišu, pretvaraju mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožavaju morske životinje te dospijevaju u hranidbeni lanac. Postojeći propisi u Hrvatskoj nisu doveli do značajnih pomaka u smjeru smanjenja njihovog korištenja. Jedino će zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje bitno popraviti situacijum –  rekla je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

Greenpeace također zahtijeva više ambicije kod prijenosa europske Direktive o jednokratnoj plastici u Prijedlog zakona o gospodarenju otpadom.

– Da bi se uistinu stalo na kraj onečišćenju plastikom, važno je postaviti konkretan cilj smanjenja potrošnje za jednokratne plastične čaše za napitke, jednokratne plastične spremnike za hranu, kao i za sve ostale jednokratne plastične proizvode koji nisu nužni. Važno je i staviti veći naglasak na mjere proširene odgovornosti proizvođača, kako bi se potaknulo tvrtke na odlučnije korake u sprečavanju nastanka otpada i razvoju sustava za višekratnu upotrebu i ponovno punjenje – poručuju.

– Kao što i sama Direktiva nalaže, prvenstveno treba poticati upotrebu proizvoda koji su prikladni za višekratno korištenje, a spriječiti da se plastika zamijeni drugim jednokratnim materijalima poput papira, koji također štete okolišu – dodala je Andrić.

Greenpeace poziva Ministarstvo da prihvati prijedloge dostavljene u sklopu otvorenog javnog savjetovanja, a građane da se uključe u javno savjetovanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba