MINISTAR BOŽINOVIĆ POJASNIO PROCEDURU KOD KAŽNJAVANJA PREKRŠITELJA MJERA

“Policija neće ići sama i tražiti ima li u stanovima više od 10 ljudi”

Objavljeno: 01.12.2020. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković održao je u utorak online sastanak s hrvatskim županima koji su izvijestili o problemima županija u borbi s epidemijom. Iznijeli su i nove informacije o stanju u školama po županijama, među kojima da je u Međimurskoj najviše Covid pozitivnih učenika. Sastanku su nazočili Krunoslav Capak, ali i ministar Davor Božinović.

Kada je riječ o sankcioniranju nepoštivanja mjera, Božinović kaže da policija neće nikome upadati u stanove.

– Ići će se na upozorenja, nije poanta u tome da se nekoga kazni već da netko stavi masku i nosi je pravilno. Nerado smo išli u izmjene ovog zakona ali potrebno je zbog onog malog broja ljudi koji sumnjaju u virus ili su uporni u nepridržavanju tih mjera. Policija nije dobila neke nove ovlasti. Oni provode zakon. Prije svega upozorenje, a ako netko ostaje uporan, onda se mogu primijeniti i prekršajne mjere. Nitko neće nikome upadati u stan, dom je Ustavom zaštićena kategorija. I danas policija u okviru svojih ovlasti u određenim situacijama može na dojavu intervenirati. Izaći će na teren, a u najvećem broju slučajeva građani surađuju s policijom i poslušaju uputu policijskih službenika. Nikome nije ni u primisli da se ovime uvodi bilo kakva represija, ali to se pokazalo kao najveće žarište infekcija u ovo doba godine – kazao je Božinović.

Pojasnio je da policija neće ići sama i tražiti ima li u stanovima više od 10 ljudi.

– Ako dođe do dojave, policija može izaći na teren, može se obratiti vlasniku ili posjedniku stana, ali sigurno neće upadati u stanove i brojati ljude. Nije to poanta. Poanta je da se otklone te situacije i da svi skupa djelujemo edukativno prema građanima koji možda još nisu svjesni načina širenja infekcije i njezine opasnosti. Ako ima kršenja, postoje načini policijskog rada. Policijski službenici imaju iskustva kad govorimo o provođenju zakona – rekao je Božinović.

Upitan kako će se riješiti problem župnika koji ne poštuju mjere i propisan broj ljudi, ponovio je da će to prije svega biti upozorenje.

– Djelovat ćemo prije svega upozorenjima i edukativno i siguran sam da postoji rješenje. Ne sudjeluju tu samo policajci nego i službenici državnog inspektorata i za svaku situaciju će se naći rješenje – dodao je Božinović.

Osvrnuo se i na odluku premijera Plenkovića da njegov zamjenik bude Tomo Medved u slučaju da on bude spriječen obavljati svoju dužnost.

– Premijer obavlja svoje dužnosti iz izolacije, a kao odgovoran političar je odredio za svog zamjenika potpredsjednika u slučaju spriječenosti. Nadamo se da to neće biti slučaj. Vlada funkcionira i Vlada će funkcionirati bez zastoja. Premijer zasad obavlja dužnosti i cijeli dan je na sastancima. Sve će biti u redu – kazao je ministar Božinović.

Objasnio je i zašto je tek sada donesena odluka o graničnim prijelazima.

– Mi smo donijeli odluku kad smo procijenili da je vrijeme za nju. Nisu sve zemlje u istoj situaciji. Neke su izolirane a neke kao RH imaju po glavi stanovnika najveći broj stranaca koji prolaze i borave – rekao je.

Na pitanje kako će oni koji su zbog neke kronične bolesti izuzeti od obaveze nošenja maski to opravdati policajcu ili covid-redaru, te hoće li i te osobe biti kažnjene, Božinović kaže:

– Objasnit će im i to se da provjeriti.

Odgovorio je i na upit o broju kršenja propisanih mjera.

– Zadnja brojka je u pet dana da je bilo više od 4500 nadzora i podnesene su 44 prekršajne prijave u vrijednosti od više od milijun i 300.000 kuna. To je ili nepoštivanje mjere socijalne distance, neisticanje brojeva dozvoljenih osoba po određenom objektu, nepostojanje dezinficijensa – opisao je ministar, prenosi Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba