NOVIH 96 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULE SU ČETIRI OSOBE, OPORAVILE SU SE 262 OSOBE

KOLAR: “Dvije srednje škole na području KZŽ od sutra rade po modelu B, a njih 7 po kombinaciji modela A i C”

Objavljeno: 01.12.2020. zagorjeinternational

U protekla 24 sata u KZŽ zabilježeno je 96 novih slučajeva koronavirusa, rekli su na konferenciji za medije Stožera KZŽ. Oporavile su se 262 osobe. Trenutno je aktivno 1405 slučajeva, a u samoizolaciji je 1832 ljudi. U OB Zabok nalaze se 82 pacijenta. Njih 11 je na respiratoru. U bolnici u Stubičkim Toplicama nalazi se 30 pacijenata. Naglasili su kako su to pacijenti s lakšim simptomima. Preminule su četiri osobe pa je Stožer izrazio sućut njihovim obiteljima.

Napomenuli su kako nema značajnih epidemioloških promjena.

– Nama je najznačajniji sustav socijalne skrbi i domovi za starije i nemoćne i tu je stabilna situacija koliko god je teško. No, nema novih žarišta ni eksplozivnog širenja. Kad gledamo testiranja desetodnevni prosjek, udio zaraženih u uzetim uzorcima je 50 posto, ali je važno da je značajan udio obiteljskih kontakata koji dosta multipliciraju sliku. No, takvim je osobama već izrečena samoizolacija i oni se vode kao vjerojatni slučaj. Udio obiteljskih kontakata u ukupnom broju zaraženih je 20 – 30 posto. Gledajući škole, one čine 7,5 posto u udjelu oboljelih, a mlađa populacija od 0 do 2,5 godine 2,5 posto tako da je udio djece starosti od 0 do deset godina oko deset posto. Primijećeno je i da je u školama koje su išle po modelu B, manji broj zaražene djece – rekla je dr. Marina Stanković Gjuretek.

Župan Željko Kolar kazao je kako se od sutra na području KZŽ dvije srednje škole kreću po B modelu, a sedam po A i C modelu kako bi se na taj način smanjio broj učenika u javnom prijevozu.

Od 4400 učenika srednjih škola, njih 2200 maknuti će iz javnog prijevoza i oni će pratiti nastavu po B ili C modelu. Stožer nije odlučio da pređu kompletno na model C jer je prevladalo mišljenje da je bolje da su djeca djelomično na nastavi te da je epidemiološka situacija u školama na izuzetno visokoj razini. Kolar je naglasio da je i stav ministra Fuchsa da se nastava održi po A i B modeli dok god je to moguće. Kazao je da u školama ima 90 pozitivnih učenika u 19 osnovnih i srednjih škola, njih 1347 je u samoizolaciji, 37 je pozitivnih djelatnika, 41 djelatnik je u samoizolaciji i 39 razrednih odjela je u samoizolaciji. Osnovna škola Stubičke Toplice provodi online nastavu do 7. 12., a Osnovna škola Kumrovec do 5. 12. Prema broju učenika zaraženih od koronavirusa u odnosu na ukupna broj učenika, KZŽ je sedma u Hrvatskoj.

Po modelu B pola razreda prati nastavu iz klupa, a pola od kuće. Po modelu A i C čitavi razredi će jedan tjedan nastavu pratiti kod kuće, a čitavi razredi će dolaziti na nastavu. Organizacija same nastave prepuštena je ravnateljima.

– Čitavo smo vrijeme na gornjem rubu, ali još uvijek u situaciji da sami možemo zbrinjavati teže pacijente oboljele od Covida, a kojima je potrebna medicinska skrb. Dobili smo odobrenje da još jedan sekundarni odjel nakon Stubičkih Toplica otvorimo i u Krapinskim Toplicama kao ispomoć OB Zabok, a gdje bi zbrinjavali srednje teške pacijente kojima je potreban kisik dok bi one na respiratoru zbrinjavali u OB Zabok. Trenutno se montira sustav za kisik, a od petka bi mogli primiti i prve pacijente u Covid odjel u Krapinskim Toplicama. Za početak je na raspolaganju 20 kreveta – rekao je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba