NOVE STROŽE MJERE NA GRANICAMA

Bez negativnog testa na koronavirus više se ne može iz BiH ući u Hrvatsku

Objavljeno: 01.12.2020. zagorjeinternational

Nove mjere za prelazak hrvatske granice stupile su na snagu u ponoć. Stožer civilne zaštite dozvolio je ulazak u Hrvatsku samo uz predočenje negativnog PCR testa na koronavirus koji je smije biti stariji od 48 sati ili uz obavezno testiranje nakon ulaska u Hrvatsku i odlazak u samoizolaciju dok se čekaju nalazi testa.

Od tog su pravila izuzete samo zemlje EU-a i schengenskog prostora te zemalja pridruženih tom prostoru odnosno njihove regije koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Velika promjena jest to da kod utvrđivanja uvjeta za ulazak u Hrvatsku graničnim policajcima više nije presudno državljanstvo putnika, nego epidemiološka situacija područja odnosno regije iz koje putnik dolazi. To znači da u Hrvatsku bez negativnog PCR testa više ne mogu ulaziti ni hrvatski državljani iz BiH te drugih susjednih zemalja.

Nove mjere zahvatit će i hrvatske državljane koji se vraćaju iz EU zemalja odnosno regija koje su u crvenom, te trećih zemalja koje su izvan EU, uz neke izuzetke.

Negativan test ne moraju imati pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske dulje od 12 sati.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružateljima usluga prijevoza, diplomatima, osoblju međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnicima u tranzitu, uz obvezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska te pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Granična će policija preko granica u svojstvu pograničnih radnika puštati i druge kategorije putnike koji zbog naravi svog posla ili zanimanja imaju potrebe učestalog prelaska državne granice (na primjer sportaši koji igraju za klubove u susjednoj državi).

Putnicima sa slobodom kretanja unutar EU-a i Europskog gospodarskog prostora, odnosno državljanima članica EU-a, schengenskog prostora ili zemalja pridruženih schengenskom prostoru i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravište, ako dolaze iz trećih zemalja ulazak u RH dozvolit će se uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili uz samoizolaciju do zaprimanja negativnog testa na testiranju u Hrvatskoj.

U skladu s preporukom Vijeća EU negativan PCR test se neće tražiti o još nekoliko zemalja. Trenutno se radi o putnicima koji dolaze iz Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja, Kine te posebnih upravnih područja NR Kine – Hong Kong i Makao. Uvjet je da ne pokazuju znakove bolesti te da nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelim.

Na državljane trećih zemalja, dakle nečlanica EU, schengenskog prostora i zemalja pridruženih schengenskom prostoru, primjenjuju se ista pravila kao i iz ranijih odluka koje je donosio Stožer i mogu ući u Hrvatsku jedino ako su zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomati, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i civilna zaštita u obavljanju dužnosti, putnici u tranzitu i osobe koje putuju radi školovanja te pomorci, prenosi Index.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba