Ugostitelji i poduzetnici nezadovoljni nakon sastanka s ministrima

“Više smo potreseni nego zadovoljni razgovorom. Kao ugostitelj i poduzetnik, mogu reći da se bojim”

Objavljeno: 30.11.2020. zagorjeinternational

Završio je sastanak ministara Marića, Aladrovića i Ćorića s poduzetnima i ugostiteljima. Ministar financija rekao je novinarima što je Vlada ponudila, a Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika nezadovoljan napustio zgradu.

– Kratko ću referirati što je bilo raspravljeno u petak i danas. Govorimo o djelatnostima koje su odlukama ili u potpunosti zatvorene ili je dobrim dijelom onemogućen njihov posao, restoran može obavljati neku vrstu dostave, na tragu te djelatnosti one su bile ključni predmet razgovora. To su mjere koje su znane, očuvanje radnih mjesta, 4 tisuća kuna po kriterijima Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje. Model i dalje funkcionira i nema razloga očekivati da neće nastaviti i dalje.

Tema koja je otvorena na proljeće, to je problematika covid kredita. Hamag Bicro i resorno ministarstvo će učiniti sve da se ubrzaju procedure, namaknuti određena sredstva. Imamo 1,3 milijarde kuna na raspolaganju. Išli bismo u kompenzaciju i pokrivanje ili dijela ili fiksnih troškova, krenuvši od troška najma, zakupa, struja, voda plin, čistoća, osnovni troškovi koji se plaćaju svaki mjesec uključujući i dodatne. Plaća se i HRT pristojba, spomenička renta, naknada ZAMP-u. Sve što ide pod kategoriju fiksnih troškova, oni koji ostvare pad prihoda u mjesecu prosincu, na koji smo fokusirani, u isto razdoblje prošle godine, to će se gledati. Naš je prijedlog bio da svi koji ostvare pad prihoda veći od 70 posto, apel od sugovornika je da se taj postotak smanji, a nakon 60 posto pada će se stupnjevati kako će se troškovi pokrivati. Što se tiče administriranja, taj dio će voditi porezna uprava. Komunikacija će ići putem sustava e-porezna, to će biti dodatno administrativno opterećenje, to je naša zadaća i uloga. Plaćanja će ići po dokazanim fakturama. Tako je uobličen cjelokupni paket mjera koje se tiču našeg dijaloga i diskusije

Nadamo se dogovoru u smislu konstruktivnog pristupa. Mislim da se svi slažemo da s jedne strane covid i sve vezano uz epidemiološki i zdravstveni sustav je nešto na što možemo uperiti prstom. Okolnosti su specifične, a taj cijeli dijalog koji vodimo je bio usmjeren da se jasno pokaže i dokaže da nitko drugoj strani ne okreće leđa – rekao je Marić. Dodao je da su ključni prioritet očuvanje radnih mjesta.

– Što se tiče snižene stope PDV-a ta tema je i danas spomenuta i raspravljena, ali kao što smo rekli u petak, fokus ovih mjera vidite i sami koji je. Ne govorimo samo o ugostiteljstvu u smislu onih koji su pogođeni ovim mjerama. Kako će se dalje razvijati epidemiološka slika moramo biti spremni odgovoriti na izazove koji su stavljeni pred nas. Fokusiramo se na mjere, što se tiče ukupne porezne politike stvar je više nego izrečena u smislu Vlade. Cijelo vrijeme radimo porezno rasterećenje s boljim efektima na samo gospodarstvo, od rasterećenja izravnih i neizravnih poreza – kazao je Marić na pitanje novinara je li se razgovaralo o smanjenju PDV-a.

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre kazao je kako se kao ugostitelj i poduzetnik boji.

– U ime udruge koju zastupam mogu reći da smo više potreseni nego zadovoljni s razgovorom. Epidemiološka situacija možda nije jasna, ekonomska je jasna. Na dnu EU smo 30. godina, bojim se da ćemo tamo ostati. Mjere koje su donesene jesu minimum minimuma da se ugasi požar, ali se bojim da su rezultat PR-a, a ne ekonomske aktivnosti. Mjere idu isključivo za radna mjesta koja su ugrožena zatvaranjem, a ne za ona koja su ugrožena nedostatkom ekonomske aktivnosti. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim.

Spontano okupljanje ispred ministarstva financija govori puno o našim razmišljanjima i atmosferi, bez neke budućnosti i vjere u bolje sutra ne znamo ima li smisla posuditi covid kredite. Sljedeća godina neće biti bolja od ove. Zadužiti se da bi se i dalje zakopavali je nešto što se od nas ne bi smjelo očekivati. Čuli smo lijepu priču o solidarnosti. Vidio sam karikaturu koja pokazuje ljude na brodu sa sigurnim plaćama uzvikuju solidarnost nama koji se utapamo. Mislim da je takva priča o solidarnosti nekorektna.

Struke koje su sad zatvorene su dobile pomoć, ali ostale struke danas nisu puno, osim toga što će se potpore za radna gledati iz mjeseca u mjesec. Smatram da je to minimum minimuma i ono što je nužno da se umiri PR – kazao je kazao je Jakominić.

Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja apelirao je na premijera da na sjednici Vlade da ljudima nadu i vjeru u budućnost.

– Imamo situaciju Vlade, gospodina Čačića koji je svemu kumovao koji je rekao da je 50 posto obeštećenja u redu, ali PDV nije. Apeliram premijeru da danas na sjednici Vlade jasno kaže, da ljudima nadu i vjeru u budućnost jer nemamo nade i vjere da ovaj posao radimo dalje. Kad smo pitali što će biti ako se nastavi zatvaranje istih nas u novoj godini, o tome ćemo raspravljati drugi put. Oni ne znaju što će biti dalje. Ne vidim puno svjetla na kraju tunela niti vidim planove na način s najvišim porezima na svijetu – kazao je Medak, javlja Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba