Bednja – općina koja iz godine u godinu postaje sve poželjnija za život mladih obitelji

Prošlog je tjedna s radom počeo novootvoreni dječji vrtić, a krenula je i prva faza uređenja polivalentnog kulturnog centra bednjanskog govora

Objavljeno: 30.11.2020. Jelena Jazbec

– Jedna prekrasna stara škola, izgrađena 1878. godine, koja je bila gotovo pred rušenjem, prijavom na mjeru 7.4.1. rekonstruirana je i pretvorena u dječji vrtić. Projekt je uspješno priveden kraju, njegova vrijednost je 7,8 milijuna kuna, a vrtić je otvoren prošlog tjedna i u njega je upisano 45 djece s područja cijele općine – govori nam načelnik Bednje Damir Poljak, varaždinske općine koja, zahvaljujući brojnim projektima, postaje sve privlačnija za život mladih obitelji.  

– Novootvoreni vrtić ima dvije dobne skupine, jednu jasličku do tri godine i jednu mješovitu od tri do šest godina. Zaposlene su četiri odgajateljice, ravnateljica, administrator, kuharica i spremačica. Na taj je način općina Bednja, nakon punih 40 godina, dobila jedan preduvjet za demografski razvoj, da roditelji s područja općine mogu planirati obitelj jer napokon mogu djecu ostavljati u sigurnim rukama na području općine – ističe načelnik Poljak.

Naknada za novorođenčad

No, nije to jedini projekt koji će doprinijeti kvaliteti života mještana. Zahvaljujući natječaju Ministarstva kulture, prijavljen je projekt prenamjene kino dvorane u polivalentni kulturni centar bednjanskog govora. S obzirom na to da se radi o projektu od gotovo deset milijuna kuna, podijeljen je po fazama, a prva faza, vrijedna gotovo milijun kuna, krenula je u ponedjeljak.

– Radi se o rušenju stare zgrade koja statički ne zadovoljava sigurnosne uvjete, te nakon toga kreće fazna izgradnja polivalentnog kulturnog centra namijenjenog gotovo svim udrugama s područja općine, s naglaskom na promociju i širenje bednjanskog govora, kao nematerijalnog kulturnog blaga Republike Hrvatske. Projekt će doprinijeti ne samo očuvanju kulturne tradicije naše općine, nego će stvoriti i uvjete za razvoj kulturnog života koji je bio izuzetno aktivan i kvalitetan šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, kada su se u toj dvorani svake subote i nedjelje održavale predstave kulturno – umjetničkih društava, a gostovali su i poznati pjevači, od Novih Fosila, do Ljupke Dimitrovske i Ivice Šerfezija, Srebrnih krila… Mnogi se s nostalgijom sjećaju tih vremena i nadam se da ćemo uspjeti, kad izgradimo to zdanje, stvoriti preduvjete za razvoj kulturnog života i kulturnih događanja u općini Bednja – kaže načelnik.  

Inače, u njegovom je mandatu, odlukom Općinskog vijeća, naknada za novorođeno dijete na području općine Bednja povećana s tisuću na dvije tisuće kuna. Općina sufinancira i dječji vrtić sa 750 kuna, dakle, polovicu iznosa, a djeci koja pohađaju druge vrtiće, sufinancira dječji vrtić s 500 kuna mjesečno. Tu je i oko 30 stipendista, studenata, koji primaju 800 kuna mjesečno, s 500 kuna sufinancira se boravak u učeničkim domovima, djeci prvih razreda financiraju se radne bilježnice, daju se poklon bonovi od 100 kuna i plaća osiguranje, Općina nagrađuje učenike koji su bili uspješni na natjecanjima i njihove mentore, a djeci s teškoćama u razvoju svake godine daje poklone u vrijednosti 500 kuna.

Načelnik Poljak ponosno ističe i kako u kontinuitetu svake godine prijavljujuju projekte koji uspješno prolaze na natječajima.

– U razdoblju od 2017. do 2019. godine realizirali smo modernizaciju nerazvrstanih cesta u vrijednosti 4,5 milijuna kuna, prošle i ove godine u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, tako da, s obzirom na to da imamo mnogo nerazvrstanih cesta, preko 190 kilometara, to je jedan kontinuirani proces. Prije nekoliko dana završili smo zadnju dionicu nerazvrstanih cesta u ovoj godini i sad pripremamo projekte za daljnju modernizaciju nerazvrstanih cesta za sljedeću godinu, da bismo spremni dočekali svaki natječaj i mogli aplicirati. Potrebe su velike, međutim, definiramo sukladno prioritetima – tamo gdje su nam troškovi održavanja najveći, to nam je prioritet. Ove godine uspješno smo sanirali i klizište kod Vrbanića u vrijednosti 1,4 milijuna kuna, pri kraju nam je sanacija klizišta Vrelo – Kušenići, a za šest klizišta smo napravili projektnu dokumentaciju. U suradnji s Hrvatskim vodama ćemo na proljeće krenuti u sanaciju klizišta koja su narušila normalno prometovanje i onemogućuju normalan i kvalitetan život mještanima na našim bregima – otkrio nam je načelnik.

Vatrogasni dom

Nedavno je u općini Bednja energetski obnovljen i vatrogasni dom. – Vatrogasni je dom bio prijavljen na natječaj za energetsku obnovu, projekt je uspješno priveden kraju i sada imamo jedno prekrasno zdanje u Bednji. U Vrbnu smo, sredstvima iz općinskog proračuna, počeli graditi vatrogasni dom koji će ove godine završiti s drugom fazom. Projekt je vrijedan više od tri milijuna kuna. U Plešu gradimo sportski objekt vrijedan 1,2 milijuna kuna, u Cvetlinu je završena prva faza izgradnje nogostupa. Kao vodeći partner, u suradnji s Općinom Vinica, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, prijavili smo projekt “Zaželi“, vrijedan 1,5 milijuna kuna. S područja općine Bednja zaposleno je 14 gerontodomaćica i tri s područja općine Vinica, koje brinu svaka o šest korisnika, što je više od stotinu korisnika s područja Bednje i Vinice. Na taj način nastavljamo uspješno provoditi ovaj projekt koji je od iznimne važnosti za naše i gerontodomaćice te starije i nemoćne, kojima je ta skrb i pomoć potrebna u svakodnevnom životu. S Udrugom umirovljenika prijavili smo prošle godine dva projekta koja su uspješno provedena, jedan je bio edukativnog karaktera i odnosio se na socijalno uključivanje osoba starije životne dobi, a drugi se odnosio na osiguravanje prijevoza osobama starije životne dobi, bilo u društvene, zdravstvene ili ekonomske svrhe – otkrio nam je načelnik Damir Poljaka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba