Prosvjed u Zagrebu

Pred Ministarstvom financija poduzetnici zapalili svijeće

Objavljeno: 30.11.2020. zagorjeinternational

Zagrebački poduzetnici u ponedjeljak su održali miran prosvjed. Organizatori procjenjuju da se okupilo između 1500 i 2000 ljudi. Nakon okupljanja na Trgu bana Josipa Jelačića, u koloni su krenuli prema zgradi Ministarstva financija. Nakon 15-ak minuta stigli su pred Ministarstvo, pred čijim su ulazom ostavili zapaljene svijeće.

Dražen Oreščanin iz Udruge “Glas poduzetnika” rekao je da, prema njihovim informacijama, ponuda Vlade nije u skladu s njihovim prijedlozima.

– I dalje ćemo tražiti da obeštećenje bude pravedno, da budu uključene sve ugrožene djelatnosti i svi koji su imali značajan pad poslovanja, a ne samo oni koji su formalno zatvoreni – rekao je Oreščanin.

Dodao je da je nužno smanjenje PDV-a i da se konačno krene sa suštinskim reformama. Ako se dogovor ne postigne, kaže da će krenuti dalje s akcijama.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica kaže da o tom prosvjedu ne zna baš puno.

– Prosvjede nismo mi organizirali, to je stvar samoinicijativnih akcija. Podržavamo samostalne akcije uz pridržavanje mjera, ovo je ozbiljna bolest. A ti lampioni, simpatično – rekao je Letica uoči sastanka s ministrima.

Kazao je i da su spremni i na treći krug pregovora ako sastanak ne urodi plodom. Nacrt mjera tijekom vikenda nisu dobili, iako su se s ministrima telefonski čuli.

– Nismo dobili nikakav nacrt, čuli smo se telefonom, ali ne smijemo sad iznositi – rekao je Letica.

Dodao je da ne odustaju od smanjenja PDV-a za ugostitelje.

Ministar Zdravko Marić je nakon sastanka rekao da će dodatno problematizirati tzv. COVID kredite te da će učiniti sve da se ubrzaju procedure. Trenutno raspolažu s 1,3 milijarde kuna za te kredite. Rekao je i da bi se kompenzirao dio ili potpuno fiksni troškovi.

– Sve što ide u kategoriju fiksnih troškova za sve koji ostvare pad prihoda u prosincu veći od 60 posto, gledat će se isto razdoblje prošle godine – rekao je Marić.

Administriranje će voditi Porezna uprava, plaćanja će ići po ovjerenim fakturama za fiksne troškove putem HZZ-a.

– Ovo su razgovori i nadamo se dogovoru. Iako postoje razmimoilaženja u pojedinim segmentima, svi se slažemo da ne možemo ni u koga uperiti prstom kad je u pitanju COVID. Okolnosti su vrlo specifične – rekao je Marić, javlja DNEVNIK.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba