ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: Od 23. listopada u OB Zabok i domovima za starije umrlo 87 COVID pozitivnih osoba

U KZŽ novih 166 slučajeva koronavirusa, najviše u Krapinskim Toplicama (18), Krapini (17) i Donjoj Stubici (15)

Objavljeno: 27.11.2020. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji je u proteklih 24 sata potvrđeno 166 novih slučajeva koronavirusa, od ukupno 342 testirana uzorka. Najviše je pozitivnih u 24-satnom razdoblju u Krapinskim Toplicama (18), Krapini (17) i Donjoj Stubici (15), a novi slučajevi su evidentirani i u Oroslavju (4), Pregradi (4), Zaboku (13), Zlataru (9), Bedekovčini (6), Budinščini (3), Đurmancu (6), Gornjoj Stubici (4), Humu na Sutli (2), Jesenju (2), Konjščini (4), Kraljevcu na Sutli (1), Kumrovcu (4), Loboru (9), Maču (2), Mariji Bistrici (5), Mihovljanu (3), Petrovskom (5), Radoboju (3), Stubičkim Toplicama (1), Svetom Križu Začretju (13), Tuhlju (4), Velikom Trgovišću (7) i Zlatar Bistrici (2). U istom je razdoblju preminula jedna osoba, a ozdravilo je njih 65, pa su trenutno aktivna 1382 slučaja, a 1702 ljudi je u samoizolaciji, otkrio je na press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana pozitivno je 77 pacijenata, a 12 ih je na respiratoru, dok je u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice hospitalizirano 38 pacijenata s lakšim simptomima.

U domovima za starije i nemoćne pozitivna su 53 zaposlenika i 136 korisnika. Preminulo je 19 korisnika, od čega desetero njih u bolnici. Od 23. listopada u OB Zabok i domovima za starije i nemoćne preminulo je 87 osoba.

U zagorskim zdravstvenim ustanovama pozitivna su 84 djelatnika, a 71 je u samoizolaciji.

U školama je pozitivan 71 učenik i 40 djelatnika, u samoizolaciji je 1156 učenika i 48 djelatnika.

U proteklih sedam dana najviše novih slučajeva COVID-a 19 bilo je u Krapini (101), Zaboku (90) i Svetom Križu Začretju (87), a najmanje u Novom Golubovcu (4), Kraljevcu na Sutli (7) i Zagorskim Selima (6).

U sedam dana testirano je 2126 uzoraka,od čega je njih 917 bilo pozitivno, dakle, 43 posto. Ferek – Jambrek je istaknuo kako se radi o zabrinjavajućim brojkama te je još jednom apelirao na građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Jadranka Urbanc rekla je da im je proteklih tjedana nešto porastao broj intervencija, a od ukupnog broja intervencija, više od polovice je vezano uz COVID-19. Oko 50 posto COVID pozitivnih pacijenata pritom zahtijeva hospitalizaciju, a Urbanc kaže kako se u nekim slučajevima radi o iznimno teškim kliničkim slikama te da se čak i njihove ekipe po prvi puta susreću s nekim stvarima.

Otkrila je i kako su u zadnja tri dana proveli 15 brzih antigenskih testova, kod pacijenata koji nisu bili sumnjivi, ali je utvrđeno da je njih petero zaraženo koronavirusom.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je otkrio da su od Ministarstva zdravstva dobili odobrenje da se formira COVID odjel u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. Rekao je i da novim mjerama Nacionalnog stožera, koje na snagu stupaju sutra, nisu definirane neke važne stvari, poput rada bazena u Krapinskim Toplicama, koji nisu u sklopu hotela. Kaže i kako im nove mjere još nisu službeno dostavljene, već su ih samo pročitali u medijima. Kolar kaže i kako još ne zna kako će se organizirati javnolinijski prijevoz, posebice onaj učenički, s obzirom na to da popunjenost autobusa smije biti samo 40 posto.

– Ne znam znači li to da će se povećati broj autobusa, jer broj srednjoškolaca koji se voze je takav kakav je. To ćemo pratiti s posebnom pažnjom, s obzirom na to da s porastom ukupnog broja zaraženih u županiji, raste i broj zaraženih učenika. Ostavljam otvorenu mogućnost da ćemo onaj tjedan prije praznika ili čak dva, krenuti s modelom C u srednjim školama, ovisno o tome kako će se kretati broj zaraženih – najavio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba