KORONA IH POREMETILA U PROSLAVI, ALI NIJE U PROJEKTIMA: Kumrovec je u utorak obilježio Dan općine, no svečana sjednica Općinskog vijeća održava se danas

Gradit će POS-ovi stanovi, bazen, u planu je i nogometni kamp, a od oživljavanja ‘mrtvih kapitala’ ne odustaju – i Politička škola i Spomen dom ići će na međunarodni natječaj – Kinezi obećali ponovno se javiti

Objavljeno: 27.11.2020. Alen Brodar

U Kumrovcu Dan općine tradicionalno obilježavaju 24. studenoga, na dan kada su “Braća Hrvatskog Zmaja” otkrila spomenik “Lijepoj našoj” u Zelenjaku, međutim, kako su već mjesecima uvjeti “novog normalnog”, svečana sjednica Općinskog vijeća ove se godine održava danas, i to mnogo skromnije nego prijašnjih godina, samo s općinskim vijećnicima, dječjim načelnikom i dobitnicima općinskih priznanja, dakako, zbog poštivanja epidemioloških mjera u ovim uvjetima pandemije koronavirusa. Tim smo povodom razgovarali s načelnikom Robertom Šplajtom, koji se osvrnuo na ostvarene projekte u proteklih godinu dana, a najavio je pritom i neke predstojeće.

Kulturno – društveni dom

– Godina je bila dosta intenzivna. Možda je na proljeće zbog Covida-19 i ‘lockdowna’ bilo sve usporeno, međutim, svi ciljevi zacrtani za ovu godinu su ostvareni. Tu bih svakako spomenuo izgradnju i adaptaciju Kulturno – društvenog doma u Razvoru, u zgradi sportskog centra na stadionu. Uz pomoć Ministarstva kulture i sufinanciranje Krapinsko – zagorske županije adaptiramo prostor od 700 kvadrata, na čemu im zahvaljujem. Radi se o investiciji većoj od milijun kuna, a za sada sve ide svojim tokom.

Rok za završetak radova je 60 dana, a zadovoljni smo s izvođačem, tvrtkom CanDo iz Oriovca. To je prostor koji će moći primiti 300 do 400 uzvanika, moći će ga koristiti sve naše udruge i mještani, kao i zainteresirani za iznajmljivanje tog prostora. Općina Kumrovec dugo čeka takav prostor, jer uz sve te velike objekte koji su u državnom vlasništvu, nismo imali gdje primiti toliko ljudi. Otvorenje tog prostora očekujemo početkom sljedeće godine – kazao je Šplajt te naglasio je i saniranja dvaju klizišta, vrijednih više od milijun kuna – u naselju Razvor Vrhi je klizište sanirano, a u naselju Podgora, bi trebalo biti gotovo do kraja mjeseca.

– Time ispunjavamo naš plan da godišnje saniramo minimalno dva klizišta. Moram zahvaliti Vladi RH i Hrvatskim vodama što su pronašli model po kojem sufinanciraju sanaciju klizišta sa 60 posto, tako možemo kvalitetno sanirati sva klizišta na području općine. Spomenuo bih i nabavku traktora koji će služiti za čišćenje i održavanje zelenih površina, a bit će i važan dio zimske službe, to je, sa svim potrebnim priključcima, investicija od 400.000 kuna. Uredili smo ove godine i groblje, postavili nova ulazna vrata i uredili staze, a valja istaknuti i javnu rasvjetu u Velincima, koju smo stavili u funkciju, kao i u naselju Podgora, što je učinjeno početkom godine. Svake godine pokušavamo barem jedno naselje pokriti javnom rasvjetom. Zahvaljujući Krapinsko – zagorskoj županiji energetski je obnovljena i škola, projekt vrijedan 6,5 milijuna kuna – kazao je načelnik.

Unatrag godinu dana, Općina Kumrovec je iz EU fondova povukla oko pet milijuna kuna, a investirano je oko osam milijuna kuna u infrastrukturu diljem Kumrovca.

Što se pak tiče budućnosti, plan je da početkom sljedeće godine počne projekt jedne edukacijske i zabavne priče, a radi se o edukacijskoj stazi – Šumski park Dubrava.

Zlata vrijedan projekt

– Za taj smo projekt iz EU fondova dobili pola milijuna kuna, a bit će zlata vrijedan, kako za Kumrovčane, tako i za turiste, pogotovo mlade i djecu, koji će tamo moći uživati i nekoliko sati – uredit će se staze i vidikovci, prolazeći će se moći educirati o povijesti našeg kraja, a bit će tu i adrenalinski park.

Prijavljena je i treća faza Centra za posjetitelje, uređenje donjeg dijela objekta, što bi također trebalo početi u 2021. godini, kao i uređenje oko njega, a htio bih najaviti i izgradnju POS-ovih stanova, s tim projektom smo već došli jako daleko, ide prema završnoj fazi. Već imamo 20-ak zainteresiranih i izgradnja bi trebala početi u drugoj polovici sljedeće godine. Veselimo se tome jer znamo da se u Kumrovcu zgrade nisu gradile od 80-ih godina prošlog stoljeća. Takvo nešto nam je nasušno potrebno za naše mlade obitelji. Plan je i izgradnja dječjeg parka u Kumrovcu, budući da su postojeće sprave zastarjele i treba ih mijenjati, pa se i za to ide u projektiranje sljedeće godine, a prijavit ćemo sanaciju još dva klizišta – objašnjava Šplajt i otkriva nam da se radi na još jednom projektu koji bi u budućnosti trebao doprinijeti gospodarskoj i turističkoj stabilnosti Kumrovca, a radi se o općinskom bazenu, što je u fazi projektiranja. Kumrovec, kaže, raspolaže s termalnim izvorima koje svakako treba iskoristiti i tako povećati turističku ponudu.

Kada su u pitanju planovi, neizostavno je pitanje o kumrovečkim ‘mrtvim kapitalima’, zgradama koje su u državnom vlasništvu.

– Ne odustajemo od toga, da nije bilo Covida-19, već bi išao drugi međunarodni natječaj za Političku školu, no bilo je procijenjeno da se 2020. godina preskoči i da se početkom 2021. godine ponovno raspiše natječaj. Siguran sam da će se javiti mnogi zainteresirani, a kineski investitori obećali su nam da će se sigurno javiti i tako završiti tu priču u koju su već uložili nekoliko milijuna kuna. Što se tiče Spomen doma, priprema se teren da na proljeće i on ide na međunarodni natječaj, za taj objekt imamo već nekoliko zainteresiranih investitora, među njima i domaćih. Prošle smo godine uspjeli riješiti stadion, koji smo dobili u trajno vlasništvo od Ministarstva državne imovine. To je projekt koji će u budućnosti jako puno doprinijeti razvoju Kumrovca. Zamisao je da cijeli stadion i zgrada u okviru stadiona postanu nogometni kamp. Ima već zainteresiranih investitora, koji bi s Općinom ušli u javno-privatno partnerstvo i doprinijeli realizaciji ovog projekta. Kada sve to, zajedno s hotelima, stavimo u funkciju, danas – sutra mogli bismo ovdje očekivati klubove i reprezentacije iz cijelog svijeta, koji bi mogli doći ovamo na pripreme i imati na raspolaganju sve te resurse. Radi se dakle o projektima koji bi trebali biti realizirani u sljedeće četiri godine, jer bez toga sigurno neće biti ni jakog turizma ni gospodarstva u Kumrovcu. – objašnjava Šplajt.

Općinska priznanja

Za kraj, načelnik je uputio još jednom čestitku Kumrovčanima povodom dana općine i zahvalio dobitnicima općinskih priznanja:

– Drage naše Kumrovčanke, dragi naši Kumrovčani, ove godine 23. je godišnjica osnutka naše Općine. Ova 2020. godina bila je izrazito radna, situacija s Covidom-19 nije nas zaustavila da ostvarimo zacrtane ciljeve, a u budućnosti želimo napraviti još i više, jer ne želimo da projekti i ideje stoje. Čestitam dobitnicima javnih priznanja, Josipi Lončar, Udruzi umirovljenika Kumrovec, poduzetniku Branimiru Lovrečkom, klapi Brv, županu Željku Kolaru, Josipu Moguljaku, koji su doprinijeli ugledu i razvitku Općine Kumrovec. Iako smo bili primorani otkazati sva događanja povodom Dana Općine znamo da će svaki od nas, svaki mještanin našega Kumrovca, ovaj dan obilježiti u svome srcu. Još jednom, nek’ nam je sretan Dan Općine Kumrovec! Čuvajte se i živjeli! – zaključio je načelnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba