U SUBOTU DOLAZE PRVI PACIJENTI

“Arena je spremna. Imamo i salu za reanimaciju jer se pacijentima s COVID-om često zna pogoršati stanje”

Objavljeno: 27.11.2020. zagorjeinternational

Nakon najave da će se od subote u zagrebačkoj Areni primati prvi covid pacijenti, u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT-u gostovao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, Mario Zovak.

– Mislimo da je vrijeme za Arenu upravo sada. Pozdravljam odluke o radikalnijim mjerama. Trenutno bolnički kapaciteti moraju zbrinuti i sve druge pacijente i sustav mora sačuvati dio kapaciteta kako bi se pacijenti kojima se ne mogu odgađati pregledi sačuvali. Ovo smo još proljetos instalirali da bi Klinika za zarazne bolesni i KBC Dubrava mogli preuzeti Covid pacijente, druge bolnice sve ostale pacijente, ali nam nedostaje ustanova za produženu skrb u smislu oporavka i zato je tu Arena – rekao je Zovak. Dodao je kako je puno pomogla i vojska.

– Zahvaljujem ministru Banožiću koji je priskočio. Vojska ima kapacitete, funkcionira u kriznim vremenima, a ovo je sada krizno vrijeme. I Hrvatska vojska će s liječnicima, sestrama i osobljem zbrinjavati pacijente – kazao je Zovak.

Kako će Arena funkcionirati govorio je koordinator stacionara Davor Vagić.

– Arena je spremna, sve je dezinficirano, oprema je unutra. Imamo pripremljene krevete i svu ostalu opremu, boce s kisikom za one koji još trebaju terapiju kisikom, imamo laboratorij za analizu krvi i radiološku opremu za rendgen, slikanje pluća… Imamo i salu za reanimaciju. Ovdje nemamo respiratore, ali za reanimaciju imamo jer se pacijentima s covidom zna često pogoršati stanje. Ovdje će se takve pacijente intubirati i onda će ih se prevesti u bolnicu – rekao je Vagić.

Spremno je 100 kreveta, a Vagić je pojasnio i koliko će medicinskog osoblja tamo biti.

– U prvom dijelu na 100 kreveta imamo 18 liječnika, od toga tri iz MORH-a i 15 liječnika iz Vinogradske. Poslije će dolaziti i iz drugih zagrebačkih bolnica. Bit će 50-ak medicinskih sestara iz Vinogradske ali i iz drugih bolnica ćemo ih povući jer trebamo pokazati zajedništvo na zbrinjavanju pacijenata. Stacionar Arena pomaže zdravstvenom sustavu da se održi – kazao je Vagić. Dodaje da ne treba paničariti te da je stacionar Arena u planu još od proljeća.

– Ovo je planirano i nije katastrofičan scenarij. Poručio bih pacijentima da bez obzira na mjere, ako se one ne provode, one neće biti učinkovite. Hvala svim građanima koji su do sada bili odgovorni, a pozivam sve ostale da je zadnji trenutak da postanu odgovorni, da svi provodimo mjere i onda ćemo ovu veliku ugrozu, najveću od Domovinskog rata, uspjeti riješiti – zaključio je Vagić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba