Udruga mladih Feniks s partnerima provodi 1,8 milijuna kuna vrijedan projekt

“ZAŽELI“: Dvadeset žena će za 142 korisnika obavljati kućanske poslove, kuhati, pospremati stambeni dio prostora, obavljati kupnju te im pomoći u socijalnoj integraciji

Objavljeno: 26.11.2020. zagorjeinternational

Udruga mladih Feniks održala je u petak, 20. studenoga, uvodnu konferenciju na projektu “Zaželi – nova prilika za žene u ruralnom području” (UP. 02.1.1.13.0037).

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Ukupna vrijednost projekta je 1.857.319,59 kuna, a intenzitet potpore je 100 posto. Bespovratna sredstva osigurana su iz državnog proračuna Republike Hrvatske (15 posto) i Europskog socijalnog fonda (85 posto).

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Donja Stubica i Centar za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina te Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina.

Diljem Zagorja

 – Trajanje projekta je od 18. lipnja 2020. do 18. prosinca 2021., odnosno 18 mjeseci, a provodi se na području Oroslavja, Stubičkih Toplica, Donje i Gornje Stubice, Marije Bistrice i Bedenice. U sklopu projekta zaposleno je 20 žena na 12 mjeseci te dvije osobe koje će biti zadužene za samu provedbu projekta. Na projektu su osigurana sredstva za program dodatnog obrazovanja/osposobljavanja za 20 pripadnica ciljane skupine, koje po završetku istog stječu javnu ispravu, te na taj način postaju konkurentnije na tržištu rada nakon izlaska iz projekta. Planirano je 120 krajnjih korisnika, no prilikom prijava i pokretanja, odnosno, uključivanja starijih osoba u projekt, došli smo do brojke od 142 korisnika – kaže predsjednica Udruge mladih Feniks Elizabeta Škvorčec te ističe da je projekt privukao starije osobe iz cijelog područja provedbe projekta, odnosno, s područja Oroslavja 36 korisnika, 19 iz Stubičkih Toplica, 33 iz Donje Stubice, 19 iz Gornje Stubice, 15 iz Marije Bistrice i 20 iz Bedenice.

 – Svaka žena imat će minimalno šestero korisnika kod kojih će odlaziti barem dva puta tjedno te im pomagati kod njihovih svakodnevnih obaveza – pripremi hrane, odlaska do dućana, čišćenja stambenog prostora te socijalizacije – pojašnjava Škvorčec.

Slavko Cvrlja, načelnik Bedenice, istaknuo je kako u njegovoj općini, kao i drugim ruralnim područjima diljem Zagorja, ima sve više starijih i nemoćnih osoba kojima treba pomoć.

– Ovaj projekt je od velikog značaja, prvenstveno za starije i nemoćne osobe, ali i osobe koje će biti zaposlene na realizaciji tog projekta. Općina Bedenica je već drugi puta dio ove akcije, s time da smo protekle dvije godine projekt provodili s Crvenim križem iz Svetog Ivana Zeline. Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo proširili suradnju i na susjednu županiju, tako da bih ovim putem želio zahvaliti Udruzi Feniks, koja je dala sve od sebe da taj projekt bude uspješan – rekao je Cvrlja.

Nastavak projekta

Na predstavljanju projekta bio je je i načelnik Marije Bistrice Josip Milički, koji je također otkrio da je njegova općina već bila dio takve akcije, u suradnji s Crvenim križem.

– Već se tada pokazalo da projekt ima smisla i drago mi je da smo nastavili. To je za naše mještane velika stvar. Već na terenu kada smo provodili izvide, bili su oduševljeni što ulaze u tu priču, presretni su i zadovoljni – rekao je Milički.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge mladih Feniks.

www.esf.hr

www.esf.hr/operativni-program

www.strukturnifondovi.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba