PREMIJER PLENKOVIĆ PREDSTAVIO NOVE STROŽE MJERE

Zatvaraju se kafići, restorani i teretane, obustavljaju se vjenčanja, na pogrebima smije biti do 25 ljudi

Objavljeno: 26.11.2020. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je predstavio nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Nove mjere će na snagu stupiti u subotu 28. studenog i trajat će do 21. prosinca. Uz premijera na presici su ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ali i ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić.

– Broj dnevno zaraženih je nažalost premašio 4000 i zbog toga ćemo nakon konzultacija s epidemiolozima i stručnjacima predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze covidom-19. Nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo pa prepolovio od početka do kraja rujna, od početka listopada je taj broj počeo rasti po visokim stopama. Kada sam upozorio da je virus opasna prijetnja istaknuvši da dolazak jeseni pogoduje širenju virus, onom drugom valu o kojem smo govorili na proljeće, pozvao sam sve da odgovornim ponašanjem štitimo jedni druge jer nema možda dolaze teški dani, a nitko ne zna koliko će pandemija trajati. Kontinuirano smo pozivali na privatna okupljanja i smanjivanja nepotrebnih druženja jer su to glavni izvori zaraze. 25. listopada postrožili smo mjere što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Znali smo da je teško sa sigurnošću davati procjene i da neće doći do smanjenja brojeva ako se ne budemo pridržavali mjera. Neprestano smo pozivali na osobnu odgovornost kako bismo izbjegli zaoštravanje mjera. U više navrata sam naglasio da o svima nama ovisi hoćemo li spasiti tuđe živote, radna mjesta i gospodarsku aktivnost. Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršati. U tome nismo uspjeli i primorani smo dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije. Bez obzira na mjere koje ćemo predstaviti danas, a stupaju na snagu u subotu, daljnja dinamika virusa ovisi o svakome od nas. Ako se mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će se nastaviti širiti, pa ni ove mjere neće biti dovoljne – kazao je Plenković. Jedna od 58 zaraženih osoba će preminuti. Na 9 hospitaliziranih jedna osoba će preminuti. Neki koji su ga preboljeli imaju trajne posljedice. Pridržavajmo se mjera.Naš je cilj da vodimo računa o četiri aspekta. Prvi je da provodimo mjere o kojima govorimo, dva – da proširimo krug testiranja, tri – da održimo zdravstveni sustav i četiri – da se učinkovito pripremimo za distribuciju cjepiva – kazao je premijer u uvodnom izlaganju.

Nakon toga kazao je koje su to sve nove mjere.

– Zabranjuju se javni događaj i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mjestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba. Obavezno je korištenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar. Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Obaveza je stanara, upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinficiranje zajedničkih površina. Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja moraju osigurati da se prostori provjetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju mjera. U javnom prijevozu popunjenost ne smije premašiti 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu. Kontrolu će provoditi inspektori ministarstva prometa, policijski službenici. Kada je riječ o prodavaonicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora. Ograničenje radnog vremena za pekarnice je do 22 sata, zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se rad kasina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i gospodarskih događanja. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Restoranima se dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mjera ili osobnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama. Obustavlja se rad teretana, sportski događaji. Škole stranih jezika djelatnost mogu obavljati online. Autoškole, teoretski dio online, vožnja uz pridržavanje mjera. Misna slavlja, preporuka je da se prenose preko TV programa ili preko radija, za njih vrijedi jednako ograničenje od 25 vjernika koji mogu prisustvovati. Što se tiče poslodavaca, zabrana dolaska radnika na radno mjesto koji imaju povišenu temperaturu, kratak dah, kašalj, kad god je to moguće uvođenje rada od kuće, u smjena,a smanjivanje fizičkih sastanaka. Sve mjere će biti na snazi najmanje do 21. prosinca – kazao je premijer Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba