OTKAZANA BOŽIĆNA PRIČA OBITELJI SALAJ

“Sve je već bilo spremno, ‘Salajland‘ ovaj udarac neće preživjeti, teško je gledati kako se gasi naš san”

Objavljeno: 26.11.2020. zagorjeinternational

Pet milijuna božićnih lampica ove godine neće zasvijetliti. Zbog mjera vezanih uz sprječavanje širenja koronavirusa zabranu radu dobilo je i obiteljsko imanje “Salajland”, čija je Božićna priča za posjetitelje trebala biti otvorena u petak, 27. studenoga, javlja Glas Slavonije.

Obitelj Salaj tu je vijest dočekala u nevjerici s obzirom na to da je riječ o manifestaciji koja se održava na otvorenom, na golemoj površini od čak deset hektara. Tuga, razočaranje i neizbježno pitanje kako dalje ono je što ih mori posljednjih dana. Jer poslovanje “Salajlanda” je specifično, od prihoda ostvarenih u samo dva mjeseca isplaćuju se plaće i pokrivaju troškovi imanja kroz cijelu godinu.

“U trenutku kada nam je rečeno da nećemo moći otvoriti manifestaciju sve je već bilo spremno. Riječ je o velikoj mašineriji i opsežnoj logistici. Postavljeno je više od pet milijuna lampica, okićene nove atrakcije, sklopili smo ugovore s HEP-om o dodatnom izvoru struje, dogovorili internetsku prodaju ulaznica na ulaznice.hr, angažirali gotovo 20 izlagača s dodatnom ponudom u našem Adventskom selu, angažirali sezonske radnike i još puno toga. Na pripreme Božićne priče, koje obavljamo od ljeta, već je sav novac utrošen, posebno kada su u pitanju dodatne lampice koje nam je naš partner dostavljač već isporučio i koje moramo platiti. Odakle ćemo pokriti sve svoje obveze ne znamo jer se ‘Salajland‘ isključivo financira od svoje dvije manifestacije godišnje, najvećim dijelom od božićne i nešto manjim dijelom od uskrsne priče, koja zbog COVID-a također nije održana ove godine. Ovdje je osam zaposlenih kroz cijelu godinu za koje neće biti novca za plaće, ne samo za prosinac nego sve dok ne budemo u mogućnosti ponovno normalno poslovati. Nažalost, uzimamo u obzir da ‘Salajland‘ ovaj udarac neće preživjeti, te da nećemo moći održati poslovanje u 2021. godini na razini da ikada više otvorimo vrata za posjetitelje. Jer nije to ‘samo‘ postaviti lampice, i ne radi se tu o poslu od nekoliko tjedana. Da bi imanje bilo onakvo kakvo posjetitelje dočekuje o Božiću i Uskrsu, ono se održava cijele godine, uređuju se redovito travnjaci, živice, a lampice se postavljaju već u srpnju i kolovozu. Jako smo tužni, teško je gledati kako se gasi naš san, u kojemu smo toliko uživali”, kažu Salaji. Ističu da kada su u petak proglašene nove mjere nisu na prvu uopće doživjeli da je njima zabranjen rad.

“Imanje, a time i cijela manifestacija, na otvorenom je i prostire se na čak deset hektara. Prošla godina nam je po posjećenosti bila rekordna. Subotom i nedjeljom bi nam došlo između tri i četiri tisuće ljudi dnevno. No i dalje, ni u tim danima, nikada nije bilo nikakvih gužvi. Posjetitelji se razmile po imanju, izgube se na tolikoj površini. Pokušali smo to objasniti nadležnima, kao i specifičnost naše situacije, načina poslovanja, no nismo naišli na razumijevanje. Prema njihovim pravilima na jednome mjestu ne može biti više od 25 osoba, bez obzira na površinu. Jednako tako, treba napomenuti kako mi nemamo pravo na bilo kakvu pomoć države za održavanje radnih mjesta jer su uvjeti za potpore kruti i ne predviđaju da postoje poslovni subjekti koji čitav svoj prihod ostvaraju tijekom dva mjeseca u godini. Tako da ćemo se vjerojatno ‘kvalificirati‘ za pomoć za prosinac jer će se pad prometa drastično osjetiti. No za ostatak godine nitko nas neće pitati od čega da imanje i projekt prežive. Uz napomenu kako ove godine nismo dobili čak ni simboličnu pomoć Turističke zajednice, koja se inače kroz natječaj dodjeljuje manifestacijama od značenja jer je ovaj poništen”, ističu iz obitelji Salaj. Nakon što su društvenim mrežama objavili da je otvorenje “Salajlanda” otkazano, ne prestaju im zvoniti telefoni i puniti se sandučići elektronske pošte i na društvenim mrežama.

Svi im pružaju podršku. Mnoge obitelji su razočarane jer im je to bila jedina šansa za adventsko putovanje. Obitelj Salaj poslala je u utorak županijskom stožeru još jednu zamolbu za odobrenje otvaranja imanja te se nadaju kako će njihov slučaj biti razmotren kao iznimka. Ako se to ne dogodi, ostaje nada da će im rad ipak biti dopušten nakon 15. prosinca. Salaji ističu kako bi i u tome slučaju gubici ostali veliki, ali bi imali šansu za preživljavanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter